Govor nacionalnog predsjednika u Imotskom

Dana 13. 05. 2011. g. počeo je VIII. Nacionalni susret Frame, koji je trajao 3 dana.

Susret je počeo uvodnom molitvom koju je predvodio nacionalni duhovni asistent fra Milan Krišto, a završila je molitvom Franjevačke mladeži. Nakon uvodne molitve otpjevana je hrvatska himna “Lijepa naša”, te su uslijedili uvodni govori. Prvi uvodni govor održao je Ivan Bambir, nacionalni predsjednik Frame, a ovdje ga donosimo u cijelosti:

“Dragi oče nadbiskupe, oci provincijali, dragi gosti, domaćini, drage sestre i braćo framaši, dobrodošli na VIII. Nacionalni susret Frame. Skupili smo se ovdje iz svih krajeva Hrvatske. Štoviše, došla su nam i braća i sestre iz Bosne i Hercegovine. Došli smo ovdje u dičnu Imotsku Krajinu iskoristiti priliku koja nam se tako rijetko nudi, a koja nam je tako dragocjena. Priliku da svakih nekoliko godina u punini zaživimo naše hrvatsko nacionalno bratstvo, da vidimo svo njegovo bogatstvo u različitosti, ali i da uvidimo da iako smo svi tako različiti, da smo svi jedno bratstvo, s jednom željom, a ta je nasljedovati Krista po uzoru na svetog Franju.

Pogledajte oko sebe. Zaista, okrenite se i pogledajte, pogledajte svojih 1000 braće i sestara. Sad se sjetite svih onih koji nisu mogli doći na ovaj susret. Svi mi smo to bratstvo, koje je već 19 godina staro. Prošli smo porođajne muke nastanka prvih bratstava. Prošli smo rast i razvoj djetinjstva za vrijeme kojeg smo postali prisutni u svim krajevima Hrvatske. Prošli smo i turbulentno razdoblje puberteta u kojem smo usvajanjem Statuta i regionalizacijom stekli u potpunosti svoj identitet, tj. u punini saznali tko smo.

Sada nam slijedi vrijeme mladosti. Mi smo poznati po našoj radosti, spontanosti i otvorenost. To je dio nas koji smo učvrstili odrastanjem i koji moramo ne samo čuvati, već i dalje razvijati. Ali bitna odrednica svake mladosti je i sazrijevanje, sazrijevanje koje se kod nas očituje kroz formaciju. Sveobuhvatna formacija koja istovremeno obuhvaća svakog od nas pojedinačno, a opet sve nas nadilazi i mijenja cijelo bratstvo. Ta formacija koja je već na djelu u obliku Nacionalnog seminara za voditelje formacije, škola animatora svih razina i nacionalnih priručnika za sve stadije formacije, koji su u izradi, je ona koja će našu snagu, radost, mladost usmjeriti na još veću korist mjestima iz kojih dolazimo i na ono još važnije – svjedočenje vjere i naviještanje Radosne vijesti.

I baš tu se savršeno uklapa geslo našeg susreta koje je istovjetno geslu posjeta svetog Oca Benedikta XVI. našoj domovini – „Zajedno u Kristu“. Zajedno za jedno u Kristu. Veoma je važno da naše bratstvo bude jedno tijelo i jedna duša. Ne jednoumlje! Nikako. Ali složnost oko cilja – djelovanje i svjedočenje u svijetu! Složnost oko metode, a to je formacija. Poniznost, da prihvatimo tuđu ideju koja nam se možda ne sviđa. Poslušnost, da tu ideju izvršimo kad braća i sestre zaključe da je na dobrobit bratstva i drugih ljudi. I tu se pojavljuje onaj paradoks ljubavi, kad ja, kada ti, kada mi, ne da moramo, nego svojevoljno želimo zatomiti svoje želje, svoj katkad povrijeđeni ponos, žrtvovati sebe za bratstvo iz ljubavi prema bratstvu. I baš tu, kao ona povezujuća snaga koja drži bratstvo i izvor snage svakom pojedincu u odlučivanju za tu ljubavi, baš tu je Krist. Krist koji nam, svaki put kada se odlučimo za njega pokaže da ljubeći njega ne možemo da ne ljubimo druge.

Zato braćo i sestre na ovom susretu, koji je također svojevrsna priprema za dolazak sv. Oca, ali i poslije ovog susreta, budimo u svojim mjesnim bratstvima zajedno za jedno, zajedno u Kristu!

Neka nam u tome pomognu sveti Franjo i Gospa od Anđela.”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)