Zadarsko-šibensko područje na proslavi Framinog rođendana

30 godina Frame Splitsko-dubrovačko bratstvo

30 godina Frame veliki je dan pun milosti i Božje providnosti za svakog tko je bio framaš, koji je ili koji će to postati. „Neka imaju Duha Gospodnjega“ bilo je geslo slavlja koje se odvijalo u Zagrebu na Svetom Duhu.

Naše je putovanje započelo u ranu zoru kada smo se u 4:30 s Framama Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva zaputili autobusom prema Zagrebu. Iako smo bili nenaspavani i umorni, Božja se prisutnost odmah osjetila jer „gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima“ (Mt 18,20). Put je krenuo zajedničkom molitvom koju je predvodio fra Ante Bešlić, nakon koje je svatko nastavio s osobnom molitvom, pričom ili nadoknadom sna. Nakon što smo zastali na stajalištu kako bi doručkovali i razbudili se uz jutarnju kavu, nastavili smo put molitvom franjevačke krunice čiju je deseticu predvodio po jedan član iz svake Frame.

Oko 8 sati stigli smo na Sveti Duh gdje su nas domaćini ugodno dočekali. Podijelili su nam akreditacije i poklon torbu s privjeskom, kemijskom i blokom na kojima je ugravirano geslo. Molitvom franjevačke krunice čije su desetice predvodili predsjednici Frama pripremili smo se za sveto misno slavlje. Također ostalo je vremena za osobnu molitvu i svetu ispovijed. Sveto misno slavlje predslavio je mons. Ivica Petanjak u zajedništvu s brojnim svećenicima. U homiliji je ukazao na to da upravo mi framaši trebamo u svijet prenijeti Božju riječ spasenja i radost koju Gospodin ulijeva u naša srca. Pri samom kraju čuli smo i riječi nuncija Giorgia Lingue.

Nakon euharistijskog slavlja zajedničkom fotografijom obilježili smo ovaj jubilarni događaj te se uputili prema pučkoj kuhinji koja nam je s volonterima pripremila ručak i ugodno nas ugostila. Slobodno vrijeme proveli smo zajedno kroz priču, pjesmu i veselje.

U 15 sati imali smo klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom kao zahvalu za dan i braću koju nam je Gospodin darovao. „Vrijeme koje provedete s Isusom u Presvetom Sakramentu najbolje je utrošeno vrijeme na zemlji. Svaki trenutak koji provedete s njime produbit će vaše zajedništvo s njime i učiniti vašu dušu još slavnijom i ljepšom u vječnosti, a donijet će i trajan mir na zemlji.“ (Sv. Terezija iz Kolkate). Klanjanje je pjesmom pratio zbor Frame Kloštar Ivanić.

U 16 sati zajedno smo došli u dvoranu Hrvatskog katoličkog sveučilišta gdje nas je s himnom susreta dočekao zbor Voluntas Tua. Voditelji su nas uputili kroz program nakon čega je sljedilo predstavljanje monografije koja je u svakom od nas pobudila ponos što smo dio povijesti Frame, što i mi kao i naša starija braća imamo priliku ići putem koji je Gospodin pripravio za nas, bio on redovnički, obiteljski ili posvećeni. Nakon predstavljanja monografije naši su nam glumci odigrali dva igrokaza kojima smo se opustili i nasmijali. Zatim je slijedio duhovni nagovor fra Ante Vučkovića koji nam je s duhovne i teološke strane približio Duha Svetoga

Na samom kraju pjesmom zbora započeli smo slavljenje. Zboru se priključio i fra Ivan Matić te smo uz pjevanje svi podigli svoje ruke k Isusu i zajedno zaplesali. Sam „šećer na kraju“ bilo je iznenađenje koje su nam organizatori priredili, a to je slavljenički tim Božja pobjeda. U pjesmi s njima u potpunosti smo se predali Duhu Svetomu i pustili da djeluje kroz nas.

Nažalost, zbog dužeg puta morali smo i ranije krenuti. Ali to nas nije zaustavilo da slavimo Krista šetajući do autobusa gdje smo i nastavili sa slavljem sve dok nismo došli do Šibenika.

Iako umorni, u svoj se grad vraćamo ispunjena srca i zahvalni što smo dio ovog bratstva koje nas čini boljim ljudima i kršćanima. Prije svega zahvalni smo Ocu što nam je dao svetog Franju da po njegovom uzoru živimo te se nadamo da ćemo jednog dana s njim uživati Kraljevstvo nebesko.

Mir i dobro!

Gabriela Dujić, Frama Šibenik – Gospa van Grada


naslovna fotografija: Tomislav Bagarić

1 Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)