Zajedništvo u Kristu u “gradu na gori”

Nacionalno vijeće Frame uz suradnju Splitsko-dubrovačkog područnog vijeća Frame ponovno je organiziralo nacionalni susret, ovoga puta u dalmatinskom gradiću Imotskom. Odlučili su nam svoja vrata otvoriti od 13. do 15. svibnja. Mladi iz cijele Hrvatske jedva su dočekali petak kako bi u jutarnjim satima mogli krenuti prema “gradu na gori” kako bi proveli tri dana u druženju, pjevanju i molitvi.

Od dolaska na Siget i ulaska u autobus osjećala sam pozitivnu energiju, no iako pospana, lica su bila vedra. Naravno, bilo je onih koji su kasnili, pa su se zagrebačke Frame tek oko 9 h starom cestom uputile prema odredištu. S vremenom se u autobsu zapjevalo (sad, koliko uspješno – u to nećemo ulaziti) i podigla se atmosfera, pa je put brže prošao.

Kad smo napokon ugledali tablu na kojoj je pisalo “Imotski” (pa onda još jednu istu takvu) svi smo zajedno odahnuli. Bilo me je strah kako će izgledati susret s više od tisuću mladih iz cijele Hrvatske koji su toliko različiti, a svi su strahovi nestali kada se nas jednako toliko primilo za ruke moleći Očenaš.

U program i razne dogovore i obavijesti nas je (u većini slučajeva) uvodio nacionalni predsjednik Ivan Bambir, čije bi govore (pa čak i obavijesti ) uvijek popratio glasni pljesak uz odobravanje braće, ali i malo glasniji sestara.

U petak je sv. misu predvodio nadbiskup mons. Marin Barišić koji je svojim prisutsvom pokazao koliko je taj susret važan. Kasnije su predstavnici područnih bratstava govorili o bratstvima i njihovom radu. Nakon programa uputili smo se u mjesta u kojima smo bili smješteni, tamo se družili s domaćinima i nakon toga na otišli spavanac. Barem za neke od nas znam sa sigurnošću.

Pred nama je bio jedan veliki izazov – SUBOTA. Imali smo program od 8 do 23 h, ali nije nam bilo teško jer je bilo onih koji su i nakon svega našli snage za šetnju i piće u “gradu”. Kroz dan smo imali radionice, rad po skupinama i predavanja. Sve je to na kraju dana začinio bend Tobija, te je cijela dvorana zajedno pjevala.

Nedjeljni se program sastojao od plenuma i sv. mise, te smo imali i više nego dovoljno vremena za druženje. Misu je vodio fra Željko Tolić, čije su nam riječi svima ostale u glavi: „Nemojte napustiti ovaj grad prije nego odlučite da ćete već od danas biti još bolji, plemenitiji, prepoznatljiviji, marljiviji, savjesniji i odgovorniji prema sebi i svakom stvorenju; da ćete ugraditi svoj život u hram Božje prisutnosti, u njegovu snagu i ljubav njegovu; da nećete dopustiti slabosti svojoj da nadjača snagu njegovu koja je u vama. Gradite gdje drugi ruše, ljubite gdje drugi mrze. Neka s lica vašega sviće sunce za svakoga.“

No, došlo je i vrijeme kada smo se morali rastati, kada je svatko morao na put svojoj kući. Ljudi koji su se prvi put sreli teška su se srca rastajali, razmjenjujući brojeve i dodavajući se kao prijatelje na fejsu uz dogovore za ponovni susret.

To je bilo lijepo iskustvo za sve koji su imali prilike doći; stvorena su nova prijateljstva, dobiveno je novo znanje, ojačana je vjera i zajedno smo rasli u Kristu. Sav se uloženi trud isplatio i rodio je plodom, te svi Framaši s nestrpljenjem očekuju IX. Nacionalni susret Frame. 🙂

Sara Razum, Frama Zagreb – Kozari Bok

10 Comments

  1. Hvala dragoj Sari što se potrudila oko toga da nam pismenim putem dočara ovaj, uistinu prekrasan događaj! 🙂
    BVB! +

  2. Tekst mi je super, i baš mi je drago da su takvi dojmovi ostali, aj em praud 🙂 bravo Sara!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.