Duhovni kapitul

Franjevaštvo je duhovnost koju jednim dijelom karakterizira život u bratstvu. Još u Franjino doba održavali su se prvi kapituli braće na kojima su se susretali te se poticali na duhovnost i donosili zajedničke odluke. Ovakav oblik susretanja odvija se u svim dijelovima franjevačke obitelji.

Franjevački svjetovni red (OFS) kapitulom naziva susret cijelog bratstva u kojem se naglašava duhovna dimenzija te dimenzija zajedničkog djelovanja u smislu dogovora i sumiranja potreba društva i zajednice. U Frami skupštinom nazivamo susret bratstva (ili bratstava) u kojem se odvija organizacijski dio života u bratstvu kao i iznošenje izazova s kojima se bratstvo (braća i sestre) susreću (naravno, naglasak je i na duhovnom zajedništvu), dok je duhovni kapitul mjesto susreta – prilika za rast u zajedništvu, osluškivanje te promatranje neke teme na dobrobit pojedinca i zajednice.

Kapitul je prilika za zajedničko promišljanje tematike koja nam se čini bitna, a potiče nas da težimo biti bolje osobe, konkretniji vjernici bliži Bogu. Kapitul za Framu ima važnu formacijsku ulogu: često je to mjesto poučavanja, poticanja, dobivanJa ideja za svoja bratstva, formaciju, prilika za konkretan život u bratstvu koji je ponekad pun poteškoća, ali i radosti zajedništva. Obuhvaća ljudsku, kršćansku i franjevačku dimenziju formacije kroz međusobno susretanje, susretanje s drugim ljudima u mjestu u kojem se nalazimo, prisutnost na Euharistijskom slavlju i klanjanju, socijalnom djelovanju i različitim radionicama, temama i predavačima.

Duhovni kapitul radosno je iskustvo framaša s kojeg se vraćamo puni osjećaja zajedništva, poleta, radosti i to nas iskustvo još dugo nosi u našoj svakodnevici kako bismo svjedočili drugima kako je dobro i kako je milo kao braća zajedno živjeti.

“Zajednica je prvo mjesto u kojm ćeš živjeti Kraljevstvo Božje. Ona je jedno od bezbrojnih mjesta gdje se sabiru ljudi međusobno u miru i opraštanju, u pravednosti i radosti, u slavljenju Boga i zahvalni svijetu. Prihvati zahvalno braću koju ti Bog daje da zajedno s njima ideš putem.”