Splitsko-dubrovačko područje na proslavi Framinog rođendana

30. travnja, dan koji smo svi s nestrpljenjem čekali. Divan dan, našoj Frami 30. rođendan.

Naš je dan poprilično rano započeo, moglo bi se reći u gluho doba noći. Iz Splita su u 3:15 pošla tri splitska mjesna bratstva: Frama Gospe od Zdravlja, Frama Gospa od Pojišana i Frama Poljud. U nastavku puta u Dugopolju smo ukrcali još dva framaša iz Imotskog, a nakon toga framaše iz Zadarsko-šibenskog područja. Tako smo se, uz kratku molitvu, uputili prema Zagrebu, a zatim smo nastavili sa spavanjem, slušanjem glazbe i s razgovorom.

Oko 6 sati stali smo na odmorištu, doručkovali i pili kavu, a ostatak puta do Zagreba molili smo krunicu i pjevali te nas je Zorana sve pokušavala razbuditi svojim vicevima, tjelovježbama i drugim aktivnostima.

Oko 8 sati stigli smo na odredište. Uživali smo u ranojutarnjem zagrebačkom suncu, pozdravljali već poznate nam prijatelje framaše i upoznavali nove. Dobili smo akreditacije i uspomene na proslavu: torbu, blok za pisanje, olovku i privjesak.

U 10 sati započeli smo s molitvom Franjevačke krunice koju su predvodili framaši Zadarsko-šibenskog i našeg područja, a nakon krunice bilo je još vremena za osobnu molitvu i ispovijed.

U 11 je sati započelo euharistijsko slavlje koje je predvodio mons. Ivica Petanjak s još mnogo svećenika, đakona, bogoslova… U svojoj propovijedi naglasio je da je uistinu sretan kada vidi ovoliko mladih koji slave Gospodina, prisjetio se svojih početaka te dodao da smo baš mi oni koji trebamo u svijet nositi riječ Božju i da ustrajemo na svom putu. Na samom kraju obratio nam se i nuncij mons. Giorgia Lingue riječima ohrabrenja i podrške.

Nakon euharistijskog slavlja napravili smo zajedničku fotografiju i tako obilježili taj jubilarni događaj.

U 13 je sati bio ručak koji su pripremili volonteri u Pučkoj kuhinji te nas tako malo okrijepili.

Slobodno vrijeme između ručka i klanjanja proveli smo družeći se, pjevajući i razgovarajući.

U 15 sati bilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Tu smo zahvalili za dan i braću i sestre koje nam je Gospodin darovao. Uz meditaciju, pjesmu i šutnju naša su srca iz crkve izašla puna žara.

U 16 smo sati svi došli u dvoranu Aula magna Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Na samom početku zbor Voluntas Tua” izveo je himnu susreta. Nakon toga bilo je predstavljanje monografije koju svi željno iščekujemo primiti u svoje ruke. Još dodatnog smijeha pripremili su nam i bogoslovi i framaši koji su izveli dva skeča, a nakon njih je slijedio nagovor fra Ante Vučkovića. Na samom kraju pjesmom zbora započeli smo slavljenje. Zboru se priključio i fra Ivan Matić, a kao što je i najavljeno u programu, gost iznenađenja bio je slavljenički tim „Božja pobjeda“. Slavili smo i pustili Duha Svetoga da kroz nas djeluje.

Iako je program još trajao, mi smo, nažalost, morali poći ranije. U autobusu su se izmjenjivale fotografije, objavljivalo se na društvenim mrežama te smo nastavili s molitvom i pjesmom.

Sva 24 sata dana iskoristili smo maksimalno, umor je prevladao na našim licima, ali su oči i dalje sijale od radosti. Iako je bilo naporno prijeći toliki put, vratiti se, izdržati cijeli program, uistinu je bilo blagoslovljeno!

Dora Pašalić, Frama Gospe od Zdravlja – Split

1 Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)