Svetkovina Duhova

Danas slavimo svetkovinu Duhova ili Pedesetnice. To je spomen na događaj silaska Duha Svetoga na apostole koji su se u sklopu blagdana nalazili u dvorani Posljednje večere. Mnogi današnji dan zovu kolokvijalno i rođendan Crkve zbog toga što je to dan kada apostoli kreću djelovati u snazi Riječi i poslanja kojeg su dobili. Kreću naviještati kraljevstvo Božje i svjedoče Kristovu žrtvu i uskrsnuće.

Proučavajući današnje čitanje iz Djela apostolskih, ne možemo ne zamijetiti posljedice silaska Duha na apostole. Prije svega to je dar govora u jezicima. Danas je tema raznih rasprava što bi taj dar trebao značiti. Ne ulazeći u kompleksnost analiziranja i spekulacija, usudio bih se reći da je ovaj događaj vrlo sličan onom starozavjetnom događaju kada radovi na glomaznoj babilonskoj kuli bivaju iznenadno prekinuti jer je Gospodin odlučio pobrkati planove raspršujući razne jezike po svoj zemlji (Post 11, 1-9).

Koja je razlika? Prije svega, važno je reći da u ovom starozavjetnom događaju na ljude nije sišao Duh Sveti, kao što ni raspršivanje jezika nije napravljeno radi boljeg razumijevanja jedni drugih, već podjele upravo kako čovjeku ne bi moglo uspjeti doći do Boga: „Onda rekoše: »Hajde da sebi podignemo grad i toranj s vrhom do neba!«“ (Post 3,1)

Silaskom Duha na apostole Bog daje jasan znak da njegovi učenici, iako različitih načina govora, govore jezikom Ljubavi kojeg svi razumiju. Taj dar jezika obraća Etiopljanina (Dj 8, 26-40), kao i mnoge druge koji nisu vidjeli Krista u tijelu, ali ga mogu čuti i dan danas kroz taj jezik. Taj jezik jedinstva poziva i nas, Njegove učenike, da naviještamo cijelom svijetu, koliko je predivno biti Njegov. Taj glas i jezik slušaju i ovce, jer dolazi od pastira koji daje život za svoje ovce, za razliku od najamnika koji stvara podjele među ovcama i bira najbolje za sebe.

Kao potvrdu silaska Duha Svetoga, čitamo i psalam koji slavi Gospodina radi Njegovih silnih djela, te poslanicu Rimljanima gdje Pavao ističe: „Svi koje vodi Duh Božji sinovi su Božji. Ta ne primiste duh robovanja da se opet bojite, nego primiste Duha posinstva u kojem kličemo: »Abba! Oče!«“ (Rim 8,14-15)

I na kraju, Krist u danom odlomku Evanđelja naglašava važnost Duha Svetoga u našem svakodnevnom životu: „Branitelj – Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh.“ (Iv 14,26) To znači: svaki dan iznova ljubiti Gospodina cijelim svojim bićem te svoje bližnje ljubiti kao što je nas Krist ljubio i kao što nas dan danas ljubi.

Ante Čičak, Frama Rijeka – Trsat


naslovna fotografija: Cathopic

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)