Duhovni kapitul Osječkog područnog bratstva

PRVI DAN  (1. ožujka)

Ide petak, ide kapitul! Nakon više od godinu dana, naše framaške kalendare opet je krasilo razdoblje od 3 dana rezervirana za duhovnu okrjepu, druženje, upoznavanje, rast i promjenu. Ovogodišnji domaćin bila je Frama Borovo Naselje. Ovaj sam put imala tu (ne)sreću da sam na Kapitul došla umorna, direktno s fakulteta, no nisam ni ušla u dvoranu, moji su me ljudi dočekali s osmijehom i otvorenih ruku i znala sam da će ovaj vikend biti još jedan u nizu onih posebnih (umor ćemo odgoditi za pauzu u subotu). Kako to valja, Kapitul smo započeli okupljanjem u sportskoj dvorani Osnovne škole Blage Zadre te ovim putem još jednom zahvaljujemo ravnatelju i kuharicama na predivnom gostoprimstvu. Osjećali smo se kao doma (Borovčani pogotovo). Uslijedio je križni put u crkvi Gospe Fatimske, a potom Sveta Misa koju je predvodio naš „šef“, fra Vinko Brković, OFM. Čvrsta ruka fra Vinka potaknula nas je na razmišljanje o ljubavi, da jedino kada nekome damo slobodu možemo ga istinski ljubiti te da je suprotno od ljubavi posjedovanje. Nakon Mise, vratili smo u dvoranu na večeru te smo imali uvodni rad u skupinama. Naša gošća Jelena, iz nacionalnog vijeća, imala je problema sa shvaćanjem RUS-a, rada u skupinama (budući da zna samo za RPG, rad po grupama), ali brzo smo prešli preko te drastične razlike. Ostatak večeri bio je rezerviran za druženje, večernju molitvu časoslova i počinak.

Margareta Šota, Frama Vukovar – Borovo Naselje

DRUGI DAN (2. ožujka)

Jutro smo započeli uz zvuke gitare i pjesme našeg dragog framaškog boy-benda „Blago gluhima“. Nakon buđenja uslijedilo je spremanje za dan, doručak te molitva jutarnjeg časoslova. Nakon molitve, prvi subotnji nagovor održala je s. Mateja Čelik, SCSC, duhovna asistentica Frame Sikirevci iliti takozvanog Siki Cityja, a tema nagovora je bila „U svakodnevici do nebeskog“. Nakon poticajnog nagovora uslijedio je individualni rad, a potom rad u skupinama i plenum.

Poslijepodnevni program je započeo nagovorom fra Antonija Kirina, OFM, duhovnog asistenta Frame Požega, pod nazivom „Sv. Franjo – uzor mladima“. Nagovoreni, krenuli smo u rad po grupama i imali još jedan plenum. Po završetku plenuma slijedila je večera, prijeko potrebna okrjepa. Potom smo išli na Misu koju je predslavio fra Vinko, naš najdraži područni duhovni asistent i duhovni asistent Frame Našice. Nakon Mise bilo je i predivno klanjanje koje je, doslovno, obaralo s koljena. Iz crkve smo se uputili prema školskoj dvorani te je uslijedio večernji program. A u sklopu večernjeg programa održana je „Framaška liga“. Bila je to večer puna adrenalina i veselja, ali je samo jedna grupa uspjela odnijeti pobjedu, a to je bila grupa Poniznost, pod vodstvom animatora Marija Došlića. Večer smo okrunili videopozivom našeg dragog bivšeg područnog duhovnog asistenta fra Matije Marijića, OFM i večernjom molitvom časoslova. Sve u svemu, ovo je bio jedan predivan vikend, duhovno obogaćen, pun zabave i druženja.

Izabela Klanica, Frama Našice

TREĆI DAN (3. ožujka)

Posljednji dan započeo je kao i ostali: dečki su pjesmom probudili djevojke, a doručak nam je pripremila naša vrijedna radna skupina. Nakon doručka, okupili smo se na jutarnju molitvu, a onda je uslijedilo svjedočanstvo s. Marijane Šuće, SCSC. Sestra nam je na pomalo šaljiv, ali ohrabrujuć način predstavila svoju životnu priču, koja je imala vrlo teških trenutaka i padova, ali nam govori da Bog na kraju pomaže i brine za nas, i u najtežim trenutcima naših života. Poslije nagovora, polako smo krenuli na konačno slavlje Svete Mise, gdje nas je naš područni asistent, fra Vinko, u propovijedi uputio da ovo nije samo kraj kapitula, već i početak našeg poslanja u svijetu. Nakon Mise, fotografirali smo se kao bratstvo te se uputili na ručak, gdje smo zahvalili osoblju škole za sva dobročinstva koja su nam pružali tog vikenda. Zatim smo se polako krenuli vraćati našim kućama. Kao i svaki odlazak, bili smo žalosni što je gotovo, ali radosni i zahvalni za sva nova prijateljstva, bratstva i iskustva koje nam je Bog taj vikend darovao.

Marko Bijuklić, Frama Našice

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)