Potpuni oprost (800 godina jaslica u Grecciu)

Prije 800 godina, na Božić 1223., sveti je Franjo u Grecciu postavio žive jaslice. Povodom toga događaja, Apostolska pokorničarna prihvatila je molbu Konferencije franjevačke obitelji da se u crkvama koje su povjerene franjevačkoj pastoralnoj brizi vjernicima omogući zadobivanje potpunog oprosta.

Iskoristimo stoga ovu milost, osobito u ovo adventsko, a uskoro i božićno, vrijeme. Mir i dobro!

„Treba se zato sjetiti i čuvati u časnoj uspomeni ono što je učinio tri godine prije svoga slavnoga preminuća kod gradine koja se zove Greccio na Dan rođenja Gospodina našega Isusa Krista.

U onom je kraju živio neki čovjek imenom Ivan. Uživao je dobar glas, a bio je još boljega života. Blaženi Franjo ga je na poseban način ljubio jer, premda je u svom kraju uživao glas čovjeka plemenita i vrijedna svake hvale, pogazio je plemenitost tijela, a stekao plemenitost duha. Njega je blaženi Franjo, kao što je često običavao, petnaestak dana prije Božića pozvao k sebi i rekao mu:

»Ako želiš da ovogodišnji Božić proslavimo u Grecciu, požuri se i brižljivo pripravi što ću ti reći. Želio bih obnoviti uspomenu na ono Dijete koje je rođeno u Betlehemu i na njegove djetinje potrebe i neprilike, tj. kako je bilo smješteno u jaslice i položeno na slamu u nazočnosti vola i magarca da bi se to moglo tjelesnim očima gledati«.

Kad je to ovaj dobri i vjerni čovjek čuo, brzo je otišao i na spomenutome mjestu pripravio sve što je svetac rekao.“ (iz I. životopisa sv. Franje Tome Čelanskog)

uredništvo Frama-portala

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)