Ružičasta misnica!?

Hvaljen Isus i Marija, u mojoj župi se dogodilo nešto jako čudno. Moj župnik danas je obukao rozu misnicu. Pitala sam neke druge framaše i rekli su mi da su njihovi župnici nosili ljubičastu misnicu… Što da radim? Zabrinuta sam za svog župnika… (framašica)


Što te točno brine? Razlikuje li tvoj župnik boje? Ili je sišao s uma? Ili je istupio iz Katoličke Crkve?

Ne brini, nije riječ ni o jednom, ni o drugom, ni o trećem. Cijeli advent zapravo je vrijeme pokore kojom se kao vjernici nastojimo što bolje pripraviti za rođenje Gospodina našega Isusa Krista. Približavajući se samom rođenju kroz četiri nedjelje (ove godine su to svega tri tjedna) može se osjetiti zamor u ljudima, jer se već puna dva tjedna odriču malo sna zbog odlaska na zornice, odrekli su se nekih sitnih zadovoljstava kako bi pomogli onima koji su u potrebi ili jednostavno redovitije čine ona djela koja im nisu najdraža (npr. pospremanje sobe).

Stoga Crkva pred nas stavlja treću nedjelju došašća, nedjelju „Gaudete“, u prijevodu: radujte se. Time se označava da čak i u činjenju pokore trebamo svoj pogled uprijeti u konac vremena došašća, tj. u ono što dolazi na kraju vršenja pokore, a to je svetkovina Božića. A ako nešto nije razlog za tugu, pokoru, i žalovanje, onda je to Božić.

Motiv radovanja očituje se ove nedjelje i u biblijskim čitanjima, ali i u molitvama koje Crkva u misalu donosi. „Molimo te da nam [Božić] bude događaj spasenja te ga radosno proslavimo svečanom službom hvale.“ (iz Zborne molitve treće nedjelje došašća) U biblijskim čitanjima više se puta ponavlja baš taj izričaj: radujte se. Pogotovo u prvom i u drugom čitanju. Kao psalam se pred nas stavlja Marijin Veliča za koji s punim pravom možemo reći da je pjesma radosti.

Sve to na izvan se očituje i promjenom boje misnice. Umjesto „sprovodne“ ili „pokorničke“ ljubičaste misnice, stavljena na izbor ružičasta kako bi se i na izvana označila radosna dimenzija nedjelje „Gaudete“.

Hvala na postavljenom upitu, i još se jednom vraćam na tvoje pitanje s početka. Ne brini, župnik nije niti izišao iz Katoličke Crkve, niti prestao razlikovati boje, niti je sišao s uma.

U nadi da sam jasno odgovorio na postavljeno pitanje, srdačan pozdrav.

Pozdravljam te franjevačkim pozdravom: Mir i dobro!

fra Andreo Matanović, OFM


naslovna fotografija: Cathopic

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)