Ljubičasta boja – boja došašća

Početak liturgijske godine započinje došašćem ili adventom koje priprema naša srca za proslavu Isusova rođenja i Njegova ponovnog dolaska. Ovo vrijeme popraćeno je karakterističnim pjesmama, ali upečatljiva je i promjena liturgijskoga ruha u ljubičastu boju koju je Crkva odabrala. Jeste li se ikada upitali zašto?

Vjerujem da jeste, ali ako je vaš prvotan odgovor bio „zbog pokore“, to nije sasvim točan odgovor.

Ljubičasta je boja sekundarna, nastaje miješanjem dviju primarnih: crvene i plave u jednakome omjeru. Kako bismo to bolje razumjeli, potrebno je objasniti simboliku crvene i plave.

Crvena boja u sebi nosi značenje životne snage. Vežemo ju uz kršćansko mučeništvo kojem daje znak preobrazbe. Ona ne ukazuje na okrutnu smrt kršćanskih mučenika, već je podsjetnik da je Isusova krv prolivena za nas i da nam je tako darovano Božje sinovstvo, a podneseno mučeništvo pojedinca izraz je uzdarja i zahvalnosti. Naše nas teškoće sjedinjuju s Kristom u Njegovoj patnji i put su preobrazbe života. Zato naglasak nije na samom umiranju, već na novom životu koji iz muke proizlazi. Crvena boja ujedno je i znak ognja – Duha Svetoga, pa je shvatljivo da je crvena boja prisutna na svetkovinu Duhova.

Plava boja oznaka je za more i nebo, dubinu i beskrajnost. Nju vežemo uz otajstvo, misterij, neistraživo. Ona pobuđuje nutarnji mir. Snaga plave potiče na sabranost, kontempliranje neistraživog. Spajajući značenja crvene i plave boje dobivamo ljubičastu u kojoj raspoznajemo aktivni susret čovjeka s duhovnim, s Bogom.

Tako, ljubičastu boju pronalazimo u „jakim“ vremenima došašća i korizme jer upućuje na iskustveno poniranje; ona nije boja pokore, već boja koja našu pokoru i trud zaodijeva u susret s otajstvom. Ona ujedinjuje suprotstavljene krajnosti: blagost Duha i oštrinu ljudskih čina. Ne zaboravimo da je uz ljubičastu, u vrijeme došašća i korizme, prisutna i ružičasta boja. Ona se može uzeti na treću nedjelju došašća kao obilježje predaha intenzivnosti adventskog ritma. Daje nam radosno prediskustvo otajstva prema čijoj proslavi vrijeme priprave teži.

Zato neka nas pogled na ljubičasto ruho tijekom došašća podsjeti na potrebnu promjenu, na susret s Bogom i predanje svojih velikih i malih kamena spoticanja koji nas odjeljuju od Njegove ljubavi.

 

s. Ivana Budrovac, SCSC

naslovna fotografija: Laura Lazić, Frama Zagreb – Sveti Duh

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)