Neuspjeh je možda uspjeh

Bio je 6. prosinca, sveti Nikola. Toga sam dana imala ispit iz vožnje. Čekala sam skoro mjesec dana da dobijem termin ispita jer mi termini koje sam prije toga dobila nisu odgovarali. Kad sam čula da sam dobila termin baš na svetog Nikolu, sveca zaštitnika putnika, razveselila sam se – znala sam da ću, po njegovu zagovoru, proći ispit. Sjetila sam se i skeča Frame Vukovar o autoškoli života. Baš sam se veselila tom danu i ispitu, iako sam znala da nisam baš jako dobra vozačica.

I došao je taj dan – dan ispita. Bila sam napeta. Već sam na početku imala neke sitne greške. Ali išlo je relativno dobro, razmišljala sam o tome kako sveti Niđo moli za mene.

A kad ono, ni manje ni više – ja pala. Malo sam vrludala po cesti i prešla u susjednu traku. I to dvaput. Vozač koji je vozio iza mene je trubio.

„Ovdje ćemo završiti ispit“, rekao je ispitivač koji je sjedio iza mene.

Da se ne lažemo, nisam baš bila sretna. Pa ako sam već i morala pasti, kud baš na svetog Nikolu! Taj pad mi je bio kao šiba koju Krampus donese u (prljavu) čizmicu.

Ali, ako ćemo biti iskreni, nisam ja ni zaslužila taj prolaz. Da sam prošla i dobila vozačku, možda bih skrivila neku nesreću (kao što sam skoro skrivila na ispitu). Sjećam se i sama kad sam se vozila s prijateljicom koja je položila prije mene – nek’ se ne naljuti, ali ne bih se ja baš s njom više vozila.

I u drugim situacijama mislimo da nam molitve nisu uslišane, ali zapravo su uslišane, samo na malo drugačiji način nego što smo mi htjeli. Sveti Nikola zaštitnik je putnika – on je izmolio da ja ne položim vozački kako ne bih ugrozila druge putnike dok divljam i vrludam po cesti.

I moram priznati, kad sam izašla iz tog auta, bila sam presretna. Pao mi je kamen sa srca. U mom slučaju je neuspjeh bio uspjeh – dobila sam priliku da još malo vježbam prije nego sama počnem voziti. Budimo zahvalni Gospodinu na svakom neuspjehu jer neuspjeh ponekad može biti velika milost.

Laura Lazić, Frama Zagreb – Sveti Duh

naslovna fotografija: Frama Vukovar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)