Obećanja Frame Zagreb – Sveti Mihael

„Nemojte život svijeta slijedit, jer život duha više vrijedi.“ (sv. Franjo)

Nakon dugog iščekivanja, planiranja i pripremanja došao je i taj dan, naša obećanja, a uz to i prva nedjelja došašća, 27. studenog 2022. Osmero nas, potaknuti Božjom milosti i nadahnuti životom našeg Serafskog Oca sv. Franje Asiškog po čijem primjeru nastojimo živjeti Evanđelje, odazvalo se rečenicom: „Evo me!“, našem Gospodinu na Njegov poziv upućen nama. Taj važan događaj odvio se u crkvi svetog Mihaela Arkanđela pod svečanom Misom koju je predslavio naš duhovni asistent fra Dejan Lecić, OFMCap., a pjesmom uveličao zbor Mihael.

Ne mogu vam opisati naše osjećaje na sam dan obećanja, posebno nas koji smo davali obećanja prvi put. Na probi smo prošli sve ono što nas očekuje, no pravu bit obećanja mogli smo osjetiti samo toga dana i u tom trenutku. Prije ulaska u crkvu pomolili smo se kako bismo zadobili mir i staloženost u moru svih emocija i osjećaja koji su nas obuzimali. Ulazak u crkvu započeo je procesijom nakon čega je započelo misno slavlje na kojem smo dali obećanja – neki po prvi put, a neki su obnovili svoja obećanja. Sve se to riječima ne može opisati, ti osmijesi puni sreće i ljubavi koje smo si međusobno upućivali, radost i ispunjenost koju smo osjetili zbog danih obećanja ništa ne može opisati niti zamijeniti. Nakon toga druženjem s ostalim framašima u Osnovnoj školi Marije Jurić Zagorke zaključili smo taj poseban dan.

Zahvalni smo Bogu na našem duhovnom asistentu fra Dejanu čiji smo nagovor i iskustva slušali, no ne samo to nego smo zahvalni i na njegovim riječima utjehe, podrške, savjetima i ljubavi koje nam je pružio i kojima nas je pripremao na ova obećanja.

Na kraju ću se nadovezati na naše geslo: „Nemojte život svijeta slijedit, jer život duha više vrijedi.“ (iz Franjine pjesme Siromašice čujte). To ćemo uspjeti jedino kroz zajedništvo, bratstvo, ljubav, molitvu i žrtvu – Framu. Neka nas na tom putu prati zagovor svetog Franje kako bismo njegovim primjerom ustrajali u življenju Evanđelja i onoga što smo obećali, jer to je jedini i pravi put koji nas vodi do željenog cilja – Života vječnoga.

I nešto malo o duhovnoj obnovi…

Za taj dan duhovno smo se pripremali, na ne tako dalekom mjestu, u prostorima župe svetog Leopolda Bogdana Mandića. Možda je karakteristično duhovnu obnovu prije obećanja provesti na nekom mjestu dalje od naše okoline, ali unatoč tome što je bila kratka, naša duhovna obnova bila je kvalitetna i ispunjena toplinom i ljubavlju koje je stvaralo naše zajedništvo. Cijeli dan proveli smo skupa u molitvi i razmatranju Evanđelja te smo promišljali o onome što nam je naš duhovni asistent govorio. S obzirom na to da nismo imali dvodnevnu duhovnu obnovu, zajedničko druženje održalo se kod mene doma uz slastice moje mame, smijeh, zabavu, igre i razgovor o dojmovima nakon duhovne obnove.

Unatoč tome što duhovna obnova nije održana tamo gdje je prvotno bila predviđena (na Žumberku), vrijeme smo proveli kvalitetno, ispitujući svrhu svoje vjere (i svrhu naših života) te smo kroz zajedničke diskusije došli do različitih zaključaka. Sudjelovali smo na prekrasnoj Misi nakon koje smo imali klanjanje pred Presvetim koje je bilo vrlo emotivno, a nakon kojeg smo se osjećali ispunjeno jer vrijeme provedeno u šutnji puno pomaže u preispitivanju samih sebe i najvažnije – slušanju Božje Riječi upućene nama jer često samo mi govorimo Bogu i iznosimo naše želje i zahtjeve pa se to onda pretvori u monolog, a ne dijalog s Bogom.

Nismo se pripremali samo duhovno, nego i tjelesno za što smo trebali odvojiti dosta našeg slobodnog vremena, dobre volje i truda. Sve to uložili su i naši bližnji – obitelji, prijatelji, bivši framaši i naš OFS.

Josipa Dučkić, Frama Zagreb – Sveti Mihael

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)