O kreposti koja suzbija manu i istinskoj ljubavi

https://cathopic.com/photo/4864-theatrical-play

[XXVII: O kreposti koja suzbija manu]

Gdje je ljubav i mudrost, ondje nema ni straha (usp. 1 Iv 4,18) ni neznanja.

Gdje je strpljivost i poniznost, ondje nema ni srdžbe ni pometnje.

Gdje je siromaštvo u veselju, ondje nema ni pohlepe ni lakomosti.

Gdje je spokoj i razmatranje, ondje nema ni tjeskobe ni rastresenosti.

Gdje je strah Gospodnji da čuva svoj stan (usp. Lk 11,21), ondje neprijatelj ne može naći gdje da uđe.

Gdje je milosrđe i razbor, ondje nema ni suviška ni krutosti.

[XXIV: O istinskoj ljubavi]

Blago sluzi koji bi toliko ljubio brata svoga kad je bolestan te mu ne može uzvratiti, koliko kad je zdrav te mu može uzvratiti.

Iz Opomena svetog Franje


Bratska ljubav jedna je posebna vrsta ljubavi. To je ljubav, jedna povezanost neprocjenjive vrijednosti. Tu ljubav možemo osjetiti svugdje, a ponajviše u našim bratstvima. Sveti Franjo dobro je poznavao svoju braću. Iako su bili bliski, bilo mu je iznimno teško surađivati sa svom braćom na isti način. No ipak, znao je prepoznati temelje i „smjernice“ ka čistoj i iskrenoj bratskoj ljubavi.

U životu nam je teško prepoznati i voljeti sve osobe koje susrećemo, no sveti Franjo nas uči da trebamo nesebično postupati čak i prema onima koji prema nama tako ne postupaju. Teško je, ali trebamo nastojati prepoznati brata ili sestru u svakoj osobi, pa čak i ako tu ljubav na dobijemo zauzvrat. U današnjem svijetu, u ovim teškim vremenima, nastojmo pomoći svima kojima možemo, pa i onima koji nam to ne mogu uzvratiti. Nastojmo ljubiti jedni druge, i širiti tu ljubav počevši od naših bratstava, a onda i kroz našu svakodnevicu.

Sveti Franjo nam je primjerom pokazao kako širiti tu ljubav u svakodnevici, no počnimo malo po malo, krenuvši od male sredine. Širimo u bratstvima i razvijajmo kreposti koje nas je Gospodin poučio. Ta svaka krepost suzbija neku manu. Ako se međusobno ljubimo, suzbit ćemo strah među nama. Ako se trudimo biti strpljivi jedni s drugima, neće doći do srdžbe. Ako pak nastojimo očuvati siromaštvo, u veselju će nestati i pohlepa i lakomost. Kada postignemo spokoj, suzbijamo tjeskobu. Gdje je strah Gospodnji da čuva svoj stan, ondje neprijatelj ne može naći gdje da uđe. Ako se trudimo u krepostima milosrđa i razbora, nestat će sav suvišak i krutost. Trudeći se održati kreposti, baš kao sveti Franjo, trudimo se i održavamo bratsku ljubav. Šireći svoj mir i sve ono iza čega kao framaši stojimo, približavamo druge ljude ka Gospodinu.

Prema primjeru svetoga Franje, ljubimo svoju braću i sestre i približujmo jedni druge Kristu. Pomažimo i ne tražimo ništa zauzvrat. Budimo i mi primjer širenja bratske a ponajviše Božje ljubavi.

„Neprestano propovijedajte evanđelje, a kada je potrebno koristite riječi“ – sv. Franjo

Ana Stefani Kumrić, Frama Našice

naslovna fotografija: Cathopic

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)