U korizmi se sluša…

Svako liturgijsko vrijeme tijekom crkvene je godine prožeto vlastitim obredima koji su praćeni prikladnim pjesmama. Trenutno smo u korizmi – vremenu u kojem se u sve dane tijekom euharistijskih slavlja ispušta poklik Aleluja, a himan Slava govori se ili pjeva samo na svetkovine ili blagdane i u posebnim svečanijim zgodama. Sviranje glazbala na euharistijskim slavljima također je dopušteno samo kao podržavanje pjevanja. Sve je to tako da Slava, Aleluja i glazbala uistinu odjeknu na Veliku subotu i tijekom uskrsnog vremena. Korizmene pjesme obično karakteriziraju tužne, molske melodije i pokornička tematika: prisutnost i spoznaja grešnosti, poziv na obraćenje, kajanje, traženje Božjeg milosrđa i samooptužbe za počinjene grijehe. Usto, imamo i korizmene pjesme koje nas pozivaju da pogled svratimo na križ i Raspetoga i njegovu ljubav prema nama ljudima. Donosimo playlistu nekih korizmenih pjesama radi razmatranja nad njihovim tekstom.

  • Sretnih li vas grešni ljudi

U tekst pjesme istovremeno je pretočena korizmena i vazmena ideja koja nas uvodi u ozračje uskrsne radosti. Pjesma je vedra i poletna, čime odudara od ostalih korizmenih pjesama.

  • Milosti je čas

Pjesma je karitativnog poslanja jer smo, kao i inače, u korizmi posebno pozvani na djela milosrđa. Tekst je pjesme parafraza teksta iz knjige proroka Izaije 58, 6.7.

  • Svaka duša

Na istu melodiju i ritamsku shemu postoji i tekst himna Spasi, Kriste, svoje djelo. Zbog teksta napjev je napose prikladan za posljednja dva korizmena tjedna.

  • O, Isuse, ja spoznajem

S jedne se strane u pjesmi primjećuje osobna spoznaja da čovjek griješi, a s druge kajanje i molitva za milost.

  • O, Isuse, izranjeni

Pjesma je vro dirljiva u opjevavanju Kristove muke na križu koju podnosi „od ljubavi  prevelike za sve ljude, nas grešnike“. Zbog toga je također prikladna ponajviše za posljednji korizmeni tjedan.

  • Narode moj ljubljeni

Ovaj dragocjeni stari napjev potječe iz 15. st. U prošlosti se još zvao: Ljudstvo moje  židovsko, Ljudstvo moje ljubljeno, Narode moj židovski.

  • Iz dubine, Bože, vapijem tebi (Ps 130)

___________________________________________________________________________

Uz prethodnih sedam pjesama poznatih nam s misa, donosimo još tri pjesme:

  • Ljubav nije ljubljena

Pjesma je nadahnuta riječima sv. Franje Asiškog.

  • Volja Očeva

Pjesmu je napisao fra Marin Karačić, a izvodi ju Frama Široki Brijeg. Tekstom se naglašava Kristovu ljubav i poslušnost Očevoj volji.

  • Masline

Pjesma koja odiše odnosom stvorenja prema Kristovoj muci.

Sara Botinčan, Frama Kloštar Ivanić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)