Što misliš o svećenicima?

[XXVI: Neka sluge Božje poštuju klerike]

Blago sluzi Božjem koji ima vjeru u klerike koji žive ispravno u skladu s propisima svete Rimske Crkve. A jao onima koji ih preziru; pa premda su grešnici, ipak ih nitko ne smije osuđivati, jer jedino Bog sebi pridržava pravo da im sudi. Koliko je naime od svega viša njihova služba spram presvetoga tijela i krvi Gospodina našega Isusa Krista, koje sami primaju i jedino oni drugima podjeljuju, toliko veći grijeh imaju oni koji griješe prema njima nego prema svim drugim ljudima ovoga svijeta.

Iz Opomena svetog Franje


Sveti Franjo, podsjećaš nas na onu zapovijed od Gospodina: „Ne sudite da ne budete suđeni“ (Mt 7,1-2). Svi smo grešni, čak i oni koje je Bog pozvao na posvećeni život. Često zaboravljamo na to. Oslijepljeni svojim „ja“ mislimo da sve činimo baš onako kako treba i uzimamo si za pravo suditi, a isto činimo i mi što sudimo (Rim 2,1). Govoriš kako veći grijeh imaju oni koji sude svećenike nego druge ljude. I oni su ljudi. I oni griješe. Trebamo to imati na umu svaki puta kada nam je na pameti da kažemo nešto protiv njih. Nismo mi ti koji ćemo određivati druge niti oni nas. Tko smo, što smo, kakvi ćemo biti, što raditi, što željeti… Bog određuje to sve za nas. On ima inicijativu i točno određen put za svakoga od nas. Trebamo biti zahvalni i, dapače, moliti za svećenike i svećenička zvanja, ne osuđivati jer nama nešto ne odgovara. Njihova je služba toliko sveta i uzvišena i Bog preko njih nama daje i čini čudesa upravo preko sakramenata koje nam je dao, a njih predodredio za takvu službu.

Sveti Franjo, molimo te, izmoli nam razumijevanje i ljubav prema drugima da na svakoga i sve možemo gledati očima srca. Amen.

Ema Devaj, Frama Zagreb – Sveti Duh

naslovna fotografija: Tomislav Bagarić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)