Čega ćeš se odreći u korizmi?

Jedan od prvih glasnika korizme je i pitanje koje često možemo danas čuti ili pročitati po raznim medijima: „Čega ćete se odreći u korizmi?“

Premda se čini da je pohvalno što svjetovni mediji tako lijepo obilježavaju, da ne kažem promoviraju, korizmu, ipak treba zastati nad tim pitanjem. Je li korizma samo vrijeme odricanja? Na primjer, iskoristit ću korizmu da prestanem pušiti ili da više postim (i pritom smršavim, naravno). Ili da zdravije živim, jer ću prestati jesti slatko.

Nakon nekog vremena (i, naravno, nakon više razgovora na tu temu), meni je to pitanje postalo smiješno. I tako sam počela, pomalo posprdno, ispitivati ljude: „A čeega ćeš se tii oodreći u koorizmi?“

To sam pitala i jednog znanca. On mi je odgovorio: „Odreći ću se samog sebe.“

Nakon tog odgovora više nisam posprdno ispitivala to pitanje.

„Korizma je usmjerena na Uskrs: to „povlačenje u osamu“ nije samom sebi svrha, već nas priprema da s vjerom, nadom i ljubavlju živimo muku i križ kako bismo došli do uskrsnuća.“ (papa Franjo)

Korizma uistinu jest prilika da više postimo i odričemo se nepotrebnog, da činimo djela milosrđa ili da se odviknemo od neke loše navike ili grijeha. Korizma je vrijeme da „smanjimo svjetovno i pojačamo duhovno“.

Ali korizma je više od toga. Jer mi sve te navedene stvari možemo činiti, a da se ne približimo Bogu jer ih radimo „reda radi“.

Koja je svrha mojih korizmenih odluka i moje korizme uopće? Čini mi se da ponekad donesemo neku korizmenu odluku koja možda i je korisna za nas (npr. da svaki dan čitamo Bibliju, da se ostavimo cigareta ili da ne pijemo alkohol). I možda tu odluku nastavimo provoditi i nakon korizme, što je pohvalno.

Ali, čak i čitanje Biblije svaki dan može postati neka rutinska stvar koju kasnije radimo iz navike, pa ako ne pročitam danas koji redak Svetog pisma, osjećam se kao da nisam oprala zube. Zar ne bi molitva i razmatranje Svetog pisma trebala biti ulazak u odnos, razgovor s Bogom, a ne rutina?

A što znači odreći se samog sebe? Mislim da svaka osoba ima svoj osobni odgovor na to pitanje. Odreći se sebe, ostaviti sebe po strani, a Boga staviti na prvo mjesto… Na to se treba odlučivati svakog trenutka, a ne samo svaki dan ili prvog dana korizme.

Umjesto zaključka ili barem nekakvog završetka, upućujem vas na poruku pape Franje za ovu korizmu.

Bila vam ova korizma plodonosna! Mir i dobro!

Laura Lazić, Frama Zagreb – Sveti Duh

2 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)