Božićne pjesme ≠ adventske pjesme

Vjerojatno se u većini nas na riječ „došašće“ javlja radost, posebna radost kojom došašće odiše. U pamet nam dolaze zornice, svijeće adventskog vijenca, a svakako i brojne adventske melodije. Ali što je u tim pjesmama toliko posebno da bude radost u srcu, čežnju i iščekivanje?

Naša hrvatska tradicija puna je predivnih napjeva koje baštinimo stoljećima zahvaljujući kojima lako iščitavamo jednostavnost kojom su naši stari pristupali otajstvima vjere. Nalazimo brojne pjesme koje veličaju događaj utjelovljenja izražavajući divljenje i raznim metaforama veličajući jednu poniznu djevicu i pravu Božju službenicu, lijepi cvijet, Gospu blaženu, ružu rumenu, svetu Mariju.  Marijin nas lik posebno prati, ali i vodi tijekom došašća dok iščekujemo dolazak njezina Sina. Uz Mariju, posebno mjesto zauzima i Ivan Krstitelj. Njegov poziv za pripravljanje puta Gospodinu odjekuje u brojnim stihovima pozivajući nas da grijehe svoje oplačemo i dušu lijepo očistimo. Podsjeća nas da bdijući iščekujemo drugi Kristov dolazak i rođenje Djeteta tijekom posljednjih devet adventskih dana. Na to iščekivanje u radosti pozivaju nas predivni stihovi: Dođi, o Bože milosni, mirom nas svojim pohodi da se tebi čista srca radujemo!

Naše stare pjesme veliko su nam i slabo istraženo blago, iako, naravno, ima i vrijednih novijih adventskih pjesama koje se, kao i stare, temelje na biblijskim tekstovima koji tih dana odzvanjaju, vapeći zajedno sa cijelom Crkvom: Dođi, Gospodine Isuse!

„Rosite, nebesa, odozgo, i oblaci, daždite pravednošću. Neka se rastvori zemlja da procvjeta spasenje, da proklija izbavljenje! Ja, Gospodin, stvaram sve.“ (Iz 45,8) poznate su riječi proroka Izaije koje, dok ih slušamo, sigurno povezujemo s nekim od poznatih prepjeva tih uzvišenih rečenica. Prepjeve imamo od korala preko tradicionalnih napjeva do novijih pjesama, ali je, čini se, omiljena postala i ostala pjesma nastala prije sto godina u Slavoniji, jednostavno pjevajući:

Padaj s neba, roso sveta, padaj s rajske visine!

Vapijahu starog svijeta duše čiste pravedne.

Otvori se, zemljo mila, da iz plodnog tvoga krila

u taj sretan, blažen čas svemu svijetu nikne spas!

Neka nas i kroz nastavak adventa prate i u otajstvo Kristova dolaska uvode naše predivne pjesme!

s. Mariangela Markotić, SCSC

naslovna fotografija: Laura Lazić, Frama Zagreb – Sveti Duh

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)