Adventski vijenac

„Sav svijete pjevaj veselo, jer spas ti tvoj već dolazi. Ljubav spram tebe sili Ga, da rajski prijesto’ ostavi.“

Tako o Kristovu dolasku progovara jedna, meni jako draga, adventska pjesma. Ljubav prema nama razlog je zbog kojeg se Isus rodio. Jednostavno. Ovo došašće sveto je i posebno vrijeme da opet povjerujemo Božjoj ljubavi. Da uklonimo iz svoje svakodnevice sve što nas sprječava da „u Gospodnjoj hodimo svjetlosti“ (Iz 2,5). Zato je došašće dar i zadatak. Dar vremena i simbola, dar Riječi i sakramenata, dar liturgije, pjesama i spomendana svetaca. Zadatak da nanovo krenemo graditi odnos povjerenja i ljubavi s Bogom i bližnjima.

Spomenula sam da je došašće dar vremena i simbola. Adventski vijenac je simbol koji prikazuje približavanje, hod, iščekivanje. Četiri adventske svijeće simboliziraju četiri nedjelje došašća. Prva simbolizira nadu, druga ljubav, treća radost i četvrta mir.

Kada pričamo o adventskom vijencu, ne možemo a da se ne prisjetimo kako je on izgledao kad smo bili djeca. U mojoj velikoj obitelji okupljali smo se svake večeri u došašću na molitvu uz adventski vijenac. Izmolili bismo Oče naš, Zdravo Marijo, Isusovu slavnom porođenju, Anđeo Gospodnji i još neke molitve, a na kraju bi svaki član obitelji izrekao osobnu molitvu zahvale ili prošnje. Kad bismo zapalili prvu svijeću, do četvrte se činilo da ćemo se dugo načekati i da vrijeme sporo prolazi. Ali ipak je kraj brzo došao.

Rado se prisjećamo takvih lijepih trenutaka. U ovom slučaju, ono što smo tada čekali, još je bliže, kako kaže sv. Pavao: „Vrijeme je već da se oda sna prenemo jer nam je sada spasenje bliže nego kad povjerovasmo“ (Rim 13, 11). Svakim danom, ako to želimo, sve smo bliži Gospodinu. On dolazi nama u susret, uvijek, u svakoj situaciji, na svakom mjestu. Bog je blizu, Emanuel.

„Raduj se. Raduj se sad svijete cijel’. Već blizu je Emanuel.“

s. Marijela Nikolić, SCSC

naslovna fotografija: Unsplash.com

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)