Biti svet po primjeru našeg nebeskog Oca (2)

Kada kažemo svet, prvenstvo mislimo na Boga. To je riječ koju vežemo uz Boga. Temeljno Božje obilježje koje navodimo jest da je Bog svet. On je izvor svetosti. Bog je u potpunosti svet. Čovjek je svet ako je u zajedništvu s Bogom. No, u Novom će zavjetu apostol Pavao i kršćane nazvati svetima. Kako to shvatiti? Po krštenju smo učinjeni djecom Božjom, dobili smo dio Božje svetosti, to jest postali smo hram, prebivalište Duha Božjega, naše tijelo je hram Duha Svetoga te smo stoga i mi posvećeni, sveti, jer je svet Duh Sveti koji boravi u nama.

Tu svetost koju smo primili uz Božju pomoć pozvani smo držati. Zbog toga su svi članovi Crkve pozvani na svetost, na puninu kršćanskog života kao što nam i kaže apostol Pavao: „Ovo je volja Božja: vaše posvećenje.“ (1 Sol 4,3) Gospodin naš Isus Krist, koji je učitelj i uzor svetosti, svim je svojim učenicima propovijedao svetost života: „Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!“ (Mt 5,48) Za ostvarenje toga Krist nam je dao Duha Svetoga koji je snaga i dar na tom putu. Zbog toga nam je Bog dao i dar da ga molimo za oproštenje.

Svi Kristovi vjernici, svatko od nas, primio je određene darove od Boga ili, kako ih nazivamo, talente. Prvi i najvažniji dar je dar ljubavi kojom ljubimo Boga, a drugi ljubiti bližnjega jer njega ljubi Bog. Upravo pod vodstvom Duha Božjega, koristeći te darove od Boga, slušajući i ravnajući se po Božjoj Riječi, klanjajući se Bogu i slušajući njegov glas, nasljedujući Isusov primjer i riječ, svi kršćani pozvani su živjeti svoju svetost. Svi ćemo u svojim životnim uvjetima, dužnostima, službama rasti u svetosti ako s vjerom budemo primali ono što nam Bog daje u životu, ako svoje dužnosti i poslanje budemo izvršavali s ljubavlju. I to ne bilo kakvom ljubavlju, nego ljubavlju kakvom je Bog ljubio svijet, a ona nam je vidljiva u Kristu. Da bi ta ljubav, koja je temelj svetosti, mogla u nama rasti i donijeti neke plodove, svatko je od nas pozvan slušati Božju riječ te uz pomoć Božje milosti primjerom i konkretnim djelima ispunjavati njegovu volju koja nam je zapisana u njegovoj riječi, sudjelovati u sakramentima, napose u euharistiji, posvetiti se molitvi, samozataji, konkretnim dobrim djelima prema bližnjemu.

Svetost je nešto što živim na zemlji da bih zadobio nebo, da bih ušao u nebo. Svetost nije rezervirana isključivo za neke pojedince. Ona se ne može kupiti niti posuditi. Svetost je dana, ali i zadana. Ona je Božji dar. Kršćanski je put put svetosti. Istodobno, može se reći kako je to put poniznosti i put ljubavi. Svetost je poniznost, ljubav. Isus je svim vjernicima prokrčio taj put. On nam je otvorio nebeska vrata jer je pokazao što znači služiti u poniznosti. Istaknuo je međusobnu ljubav. Poučio je što znači darivanje sebe kada je umirao na križu.

Na svetkovinu Svih svetih Crkva nam daje Božju Riječ koja progovara i daje odgovore na pitanja tko su sveti. Evanđelje govori o onima koji su kušali siromaštvo i žalost, trpjeli otimačinu, glad i žeđ, te su bili progonjeni poradi pravednosti, protiv njih su izgovorene laži i optužbe koje su ih koštale čak i života. Božja riječ pred nas stavlja vrlo konkretno da su sveti oni koji su prošli kroz takve mučne situacije od kojih svi mi spontano bježimo, jer ih ne smatramo okolnostima u kojima se može ostvariti svetost. No, doista je činjenica da su sveci bili oni koji su prošli kroz razne kušnje i koji su prihvatili patnje noseći živu svijest o Bogu koji je prisutan u njihovom životu. Bili su ljudi za koje možemo reći da su na zemlji bili opečaćeni pečatom Boga živoga, te su bili postojani i ustrajni u svim izazovima i patnjama. Oni svjedoče da biti svet znači živjeti odgovorno na zemlji, što znači pogleda uprtog u nebesku slavu.

fra Ivan Crnković, OFM


Ovaj tekst drugi je u serijalu tekstova „Biti svet”. Pronađite ostale tekstove na Frama-portalu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)