XVI. duhovni kapitul Zagrebačkog područnog bratstva

„Ne ljubite svijeta ni što je u svijetu.” (1 Iv 2,15)

Petak, 28. listopada

I ovaj kapitul počeli smo pravo framaški… sa zakašnjenjem! Vozeći se iz Zagreba trebalo je pobijediti kušnje i ostati strpljiv s braćom i sestrama koji ne znaju na sat. No, sve je to palo u zaborav kada smo stigli i kada sam vidjela sva ta poznata, nasmiješena i draga lica. Kapitul smo počeli uvodnom molitvom i predstavljanjem područnog duhovnog asistenta fra Ivice Janjića, OFM koji nam je zadao par izazova, a poslije nas je naš duhovno duhoviti voditelj formacije Antonio Andrijević podijelio u grupe. Odmah smo imali rad po grupama u kojem smo imali upoznavanje jedni s drugima, ali i sa geslom ovogodišnjeg kapitula koje glasi: „Ne ljubite svijeta ni što je u svijetu.” (1 Iv 2,15) Nakon toga imali smo molitvu krunice i Svetu Misu koju je predvodio fra Vjeran Lazić, OFM. Zatim smo se okupili na zajedničku molitvu večernje, burek sa sirom i čašicu razgovora. Za kraj dana fra Ivica je predvodio klanjanje pred Presvetim. Nakon svega zaputili smo se u svoje vreće (za spavanje) iščekujući sutrašnji dan!

Marija Gucić, Frama Zagreb – Leopold Bogdan Mandić

Subota, 29. listopada

U ranojutarnjim satima probudio nas je fra Filip Pušić, OFMConv., uz jednostavnu rečenicu Buđenje! i paljenje svih mogućih reflektora (rečenicu dodala urednica).

Nakon jutarnje higijene zajedno smo izmolili jutarnju molitvu časoslova te pošli na doručak. Nakon doručka imali smo predavanje koje je imao fra Kristian Radas, OFM. A nakon predavanja imali smo rad u skupinama te smo razgovarali i odgovarali na pitanja vezana uz pitanja što je to što nas veže za svijet i kako se borimo protiv toga. Gdje primjećujemo duh svijeta u bratstvu i podržavamo li ga? Nakon rada u grupama imali smo odmor, odnosno pauzu u rasporedu gdje smo bili slobodni prošetati, otići na kavu ili samo odmoriti.

Potom smo se našli u crkvi svetog Ivana Krstitelja u kojoj smo imali pokorničko bogoslužje koje je vodio fra Josip Ivkić, OFM. Zaključili smo da je bitno raditi na sebi, truditi se biti bolji nego što smo bili prošlog dana. Nakon pokorničkog bogoslužja imali smo osamu. U osami smo odgovarali na pitanja: što me to veže za svijet, za čime moje srce teži, gdje pronalazim Milosrđe Božje? Nakon osame vratili smo se do crkve gdje smo imali ispovijed. Zajedno smo molili svetu krunicu te je nakon krunice započelo Euharistijsko slavlje. Nakon Svete Mise smo večerali te je došao na red večernji program.

Večernji program je bio svjedočanstvo obraćenja don Tome Kutleše koji nam je pokazao kako ga je Bog pozvao da se obrati iz svog grešnog života i postane katolički svećenik. Bogu je sve moguće, pa i obratiti onu najtvrđu dušu. Potom su nam framaši iz Kloštra Podravskog izveli mjuzikl o životu svete Klare koji nas je sve razveselio. Nakon večernjeg programa imali smo vremena do ponoći kada je bilo vrijeme za počinak.

Mia Habek, Frama Varaždin

Nedjelja, 30. listopada

Probudivši se uz pjesmu koju su osmislili framaši, dan smo započeli jutarnjom molitvom časoslova. Nakon molitve smo doručkovali i pripremili se za nagovor koji je držao naš područni duhovni asistent fra Ivica. On nam je pričao o napastima i raznim situacijama u kojima je moguće izgubiti se i skrenuti s pravog puta, pogotovo nama mladima u današnjem svijetu. Posebno nas je upozorio na relativizam, odnosno nijekanje objektivne istine za sve, koji se neprimjetno uvlači u život i udaljava nas od našeg Stvoritelja. Poslije nagovora imali smo rad po grupama u kojemu smo podijelili svoja iskustva osuđivanja s kojima se susrećemo svakodnevno te savjete kako se nositi s time. Zatim smo se uputili u crkvu gdje smo proslavili Svetu Misu koju je predslavio fra Gabrijel Bošnjak, OFM. Nakon Mise, ispred crkve smo uz ples i pjesmu pokazali što znaci biti framaš – biti radostan i u svakom trenu slaviti Boga. Vratili smo se u školu i ručali te se nakon čišćenja uputili doma. Hvala Gospodinu što nam je pružio priliku za još jedan kapitul, što nas je čuvao i napunio nam baterije za sve ono što nas tek čeka.

Lorena Majdak, Frama Virovitica

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)