IV. Međupodručna škola animatora i seminar za voditelje formacije Splitsko-dubrovačkog i Zadarsko-šibenskog područnog bratstva

ŠKOLA ANIMATORA

U petak 25. veljače započela je još jedna škola animatora u Splitsko-dubrovačkom i Zadarsko-šibenskom područnom bratstvu pod geslom „Različiti su dari, a isti Duh” (1 Kor 12,4).

Susret je započeo Svetom Misom koju je predslavio fra Josip Dolić, područni duhovni asistent, a koncelebrirao je fra Ante Bešlić, domaćin i duhovni asistent.

Potom smo se akreditirali i dobili dužnosti, poslije dužnosti smo objedovali. Nakon večere smo imali zabavni susret i igrali smo razne igre. Predvodile su ga Magdalena Roić (područna tajnica Splitsko-dubrovačkog područja) i Maria Erceg (područna tajnica Zadarsko-šibenskog područja). Poslije zabavnog susreta smo molili večernju molitvu i krenuli na počinak.


Sutradan je raspored bio jako zanimljiv. Podijeljeni u grupe pod vodstvom animatora imali smo razna predavanja i tako smo se učili kako napredovati u svome bratstvu, kako ljubiti svoje bratstvo i kako biti ponizan. Svetu Misu predslavio je fra Ante i dotakao nas svojom propovijedi o poniznosti i bratstvu. Slijedio je ručak te predavanja, nakon kojih smo čuli svjedočanstvo časne sestre Renate Azinović koje nas je sve dotaklo. Ona je svjedočila o svome životnome putu, pogotovo kad je bila u pubertetu. Nakon svjedočenja časne sestre Renate imali smo priliku čuti svjedočanstva fra Ivana Režića (magistar bogoslova) i svjedočanstva dva bogoslova fra Valentina Radaša i fra Stjepana Raića.

Fra Ivan nam je govorio o svojoj službi, fra Valentin nam je govorio o svome pozivu, a fra Stjepan nam je bio primjer kako Bog uvijek čeka i kako se nikad nije kasno javiti na Božji poziv. Bilo nam je jako prelijepo slušati i mislim da su nas dotakli u nekim stvarima, jer Bog stvarno čeka uvijek i On je strpljiv i kada mi nismo.

Nakon svjedočanstava imali smo večeru pa pokorničko bogoslužje koje je vodio fra Željko Klarić, područni duhovni asistent, te ispovijed. Poslije ispovjedi uslijedilo je euharistijsko klanjanje koje je bilo vrhunac dana. Isusu smo predali svoje dvije obitelji, pravu obitelj i Framu. Na samom završetku klanjanja svatko je prišao oltaru i zapalio svjećicu. Onda smo išli na počinak.

I došao je zadnji dan, svima nam se bilo teško rastati jer nam je bilo predivno. Nakon što smo počistili za sobom sudjelovali smo na Svetoj Misi koju je predvodio fra Marko Mrše, provincijal franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Fra Marko nam je govorio o miru, poniznosti, ljubavi i bratstvu.

Nakon Svete Mise slijedilo je zajedničko slikavanje, plenum i svjedočanstvo Ivane Ćurić, koja je navršila 10 godina u bratstvu Frame.

Poslije plenuma bio je ručak i svatko se uputio svojim domovima. Nadam se da nam je ovo svima došlo na izgradnju i da će netko nešto primjeniti u svome bratstvu. Bilo je predivno! Bogu hvala!
Mir i dobro.

Tina Patrlj, Frama Podbablje

SEMINAR ZA VODITELJE FORMACIJE 

„Različiti su dari, a isti Duh“ geslo je škole animatora i seminara za voditelje formacije koji se održao od 25. do 27. veljače 2022. na Meterizama u Šibeniku.

Subotu ujutro započeli su naravno molitvom jutarnje iza koje su uslijedila predavanja. Prvo predavanje na seminaru za voditelje formacije, održale su nacionalna predsjednica, Ana Matić i nacionalna blagajnica, Martina Anđić. Na početku samog predavanja su framaši dobili zadatak da osobi s kojom su u paru operu noge i da razmisle o tom činu.

Tijekom predavanja su framaši slušali o tome kako je blažena Djevica Marija zapravo najbolji primjer voditelja formacije. Nakon toga framaši su sudjelovali u radu po grupama u kojima su dobili zadatak da osmisle skeč. Drugo predavanje su vodile Ivana Ćurić i Marina Anić, na temu „Superman vs. voditelj formacije“ tijekom kojega su framašima objasnile kako voditelj formacije i Superman imaju mnoge sličnosti, ali i jednu veliku razliku, a to je molitva. Kao i iza prvog predavanja tako je i sada uslijedio rad po grupama u kojem su sudionici dobili zadatak da osmisle susret za određeni stupanj formacije. Rad po grupama, ali i cijeli seminar je bio jako zanimljiv, koristan i poučan posebno zato što smo uvidjeli kako su svi jednako važni i kako je zapravo najbolji brat, kako bi rekao naš serafski otac Franjo, bratstvo.

Nakon rada po grupama uslijedilo je svjedočanstvo časne sestre Renate Azinović, bogoslova franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, fra Valentina Radaša i fra Stjepana Raića te njihovog magistra fra Ivana Režića.
Subotnji program završili smo pokorničkim bogoslužjem koji je vodio fra Željko Klarić, Zadarsko-šibenski područni duhovni asistent te klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. U nedjelju ujutro sudjelovali smo na sv. misi koju je predvodio fra Marko Mrše, provincijal franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, nakon koje smo ručali i dobili diplome za uspješno sudjelovanje na školi animatora i seminaru za voditelje formacije. Ova tri dana su bila ispunjena pravom framaškom radošću, veseljem, molitvom i nekakvom toplinom koju samo mogu pružiti zajedništvo i ljubav prema onomu što radimo.

Ana Rupić, Frama Dubrava – Gospa od Zdravlja

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)