Louis de Wohl: Radosni prosjak

Roman Radosni prosjak donosi pred nas još jedan prikaz života svetog Franje Asiškog, ali na jedan potpuno drugačiji način negoli to vidimo kod ostalih pisaca koji su se bavili Franjinim životom. Drugačije, primjerice, nego što ga opisuje Vječni zaljubljenik, jedan od najpoznatijih romana o njegovom životu. Louis de Wohl proslavio se u kršćanskim krugovima kao autor brojnih djela koja su široj publici približila znamenite kršćanske svece, kao i sredinu u kojoj su odrasli i živjeli svoj svetački život (npr. sv. Benedikt, sv Ignacije de Loyola, sv. Longin, sv. Katarina Sienska itd).

Radosni prosjak uz Koplje smatra se jednim od najčitanijih i najpoznatijih de Wohlovih književnih ostvarenja. Posebnost de Wohlova pisanja jest njegova iznimna vještina pripovijedanja u kojoj on prikazuje na vrlo slojevit i iscrpan način sve aspekte Franjina života. To znači da se on bavi i povijesnim okolnostima vremena u kojem Franjo odrasta, pred nas donosi intrige i spletke toliko karakteristične za srednji vijek, opisuje ambiciozne vladare koji žude za moći i slavom. Njima suprotstavlja skromnog i poniznog svetog Franju, koji je, kako on opisuje, postao Božjim vitezom, Božjim križarom, koji je vodio „rat“ da mnoge duše približi Bogu. De Wohl pripovijeda tako da će u svako poglavlje staviti kao protagonista jednog lika, iz čije perspektive gledamo radnju, a svaki od njih na različit način doživljava svetoga Franju (papa, sv. Klara, sultan, njemački car, Bernardo Quintavallski, Pietro Cattani i brojni drugi). Tako vidimo i njegovu drugu vještinu kao pisca, detaljno nijansira karaktere svih likova u romanu, kroz prizmu njihovih doživljaja svetog Franje.

Knjiga je vrlo poučna, može svakoga naučiti više o vremenu u kojem je Franjo Bernardone živio, a koje je jako važno za shvatiti njegovu ulogu u povijesti svijeta, koja je i više nego revolucionarna. Svaki čitatelj koji uzme u ruke ovo de Wohlovo djelo, dopustit će da ga pisac odvede na jedno putovanje iznimno burnim i opasnim 13. stoljećem, na putovanje od Asiza pa onda preko Rima, Sicilije pa sve do Svete Zemlje, gdje ga bez daha ostavlja Franjino svjedočenje vjere pred moćnim sultanom. Kroz ovaj roman čitatelji će možda najbolje spoznati i razumjeti koliko je povijest Franjina života nadahnjujuća i može biti inspiracija za svakoga.

Marko Matić, Frama Rijeka – Trsat

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)