Održan II. susret mjesnih duhovnih asistenata Zagrebačkog područnog bratstva Frame

U župi Svete Marije od Anđela i samostanu franjevaca provincije Bosne Srebrene u Sesvetskoj Sopnici, u ponedjeljak 12. travnja održan je susret mjesnih duhovnih asistenata Zagrebačkog područnog bratstva Frame.

Na početku je bilo predstavljanje braće franjevaca, uz koje je svaki brat imao priliku prikazati kratki uvid u stanje svoga mjesnog bratstva kojemu duhovno asistira, te smo podijelili pritom neke ideje u radu nas duhovnih asistenata. Postavljano je i pitanje zajedničke online večernje molitve našeg područnog bratstva koju smo pokrenuli i za koju su mnogi mislili da je prekinuta, ali nije, te smo predložili da se takva molitva i dalje redovno promovira i objavljuje. Termin bi bio ponedjeljkom u večernjim satima kao i do sada.

Nakon uvodnog dijela i predstavljanja došli smo do središnjeg dijela drugog po redu ovakvog susreta, a tema je bila predstavljanje ideja za bolji i kvalitetniji rad s Franjevačkom mladeži. Predavanje na temu održao je područni duhovni asistent fra Filip Pušić, OFM Conv. U predavanju se dotakao mnogih aktualnih tema vezanih uz smjernice za pastoralnu skrb i duhovnu asistenciju Franjevačke mladeži, koje su za cilj imale potaknuti nas na promišljanje i usmjeriti našu ulogu duhovnih asistenata k Frami kroz autentično življenje franjevačkog poziva, poznavanje spisa, franjevačkih izvora i dokumenata. Fra Filip Pušić često se osvrtao na one dokumente i smjernice koje nam mogu pomoći u našem odnosu kako prema Frami općenito tako i prema pojedincima unutar bratstava. Posebno je naglasio činjenicu kako smo mi duhovni asistenti prvi nositelji i čuvari framaškog identiteta i pologa vjere kao i poveznica sa širom Crkvenom zajednicom. Zato je naglasio bitnost autentičniji život u Frami. Osim toga, fra Filip je iznio zajedničku ideju područne konferencije duhovnih asistenata i područnog vijeća o otvorenim susretima Frame koji bi za cilj imali pomoć u otkrivanju svježine franjevačke karizme među mladima danas. Ti susreti bi se mogli održavati na područnoj razini, ali i na mjesnoj i međumjesnoj, a poseban je izazov predstaviti Framu srednjoškolcima i studentima.

Nakon ovog predavanja slijedilo je predstavljanje prijedloga Priručnika za formaciju koji uz onaj već postojeći nacionalni priručnik treba biti pomoć u fazama formacije u bratstvima Frame. Ovdje je naglašeno kako je uz službu voditelja formacije u bratstvima Frame nužna i suradnja i vodstvo nas duhovnih asistenata na planu Formacije. U novom priručniku teme su raščlanjenije i podijeljene na više susreta nego što je to bilo do sada, a u razradi tema sudjelovat će više braće duhovnih asistenata iz našeg područnog bratstva.

Treća točka bila je predstavljanje XXVI. Hoda franjevačke mladeži Zagrebačkog područnog bratstva koji će se održati, ako to prilike budu dopuštale, od 24. srpnja do 2. kolovoza 2021. Ruta Hoda je po prvi put smještena van našeg područnog bratstva, točnije u Primorsko-istarsko područno bratstvo koje je zbog poteškoća privremeno stavljeno pod skrb našega područnog bratstva. Ovime želimo pomoći u svjedočenju bratskom području i promicanju ideala Frame među mladima u tome dijelu Lijepe naše. Hod kreće od Rovinja kroz Istru, Pazin, te preko Učke i Opatije, a završava u Rijeci, u svetištu Majke Božje Trsatske. Kao određena zamjena za put u Italiju koji nije moguć zbog epidemioloških razloga, taj drugi uobičajeni dio Hoda i proslava potpunog oprosta planira se na otoku Krku u samostanu na Košljunu ili Glavotoku, no o tome ćemo imati još sigurne informacije kroz nadolazeće razdoblje.

Za kraj susreta domaćin, fra Stipo Karajica, mjesni duhovni asistent Frame Sesvetska Sopnica, upoznao nas je s prostorima crkve Svete Marije od Anđela i pastoralnom djelatnosti koju njegova braća pružaju u ovoj župi. Nakon toga nas je sve pozvao na zajednički ručak u samostansku blagovaonicu. Ovim putem zahvalni smo fra Stipi kao i braći na srdačnom gostoprimstvu.

Ovaj susret, kao i onaj prošli, bio je zamišljen kao bratski susret gdje ćemo pokušati iznijeti svoja zapažanja i ideje o kvalitenijem radu s Franjevačkom mladeži. Zahvalni Bogu na ovakvim bratskim prilikama susreta molimo od Njega i blagoslov za naše područno bratstvo. Želimo svima

Mir i dobro!

 

fra Filip Đurđević, OFM

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)