Frama Zagreb – Sveti Mihael ugostila don Mihovila Kurkuta

U petak, 16. travnja 2021., u župi svetog Mihaela Arkanđela u zagrebačkoj Dubravi, Frama Zagreb – Sveti Mihael imala je priliku ugostiti don Mihovila Kurkuta, salezijanca i ravnatelja izdavačke kuće Salesiana. Na susret je bio pozvan župni zbor i Frama Zagreb – Majka Božja Lurdska. Fra Mario Berišić, pomoćni duhovni asistent Frame Sveti Mihael započeo je susret pozdravom i dobrodošlicom gostu.

Don Mihovil je započeo predavački dio molitvom, a zatim je rekao kako se rado odazvao na poziv za pomalo tešku temu, a to je čistoća. Na početku samog predavanja ispričao je priču o razgovoru svetog Franje i brata Leona o čistoći srca. Sveti Franjo upitao je brata Leona što je za njega čistoća srca, a on mu je odgovorio kako je to mirnoća savjesti, na što mu je sveti Franjo odvratio kako sada zna zašto je toliko tužan. Bit čistoće srca nije naša sigurnost, naši obavljeni molitveni obrasci, naše pomalo iskrivljene ideje o svetosti, već davanje sebe drugome. Istinska i čista ljubav je ta koja nam daje čistoću srca.

Don Mihovil je iznio pred nas činjenicu kako je u današnjem svijetu teško živjeti čistoću srca jer se naše srce puni često krivim sadržajima koji mijenjaju našu percepciju grijeha. Rekao je kako pokušavamo živjeti moralno, ali često „koketiramo“ sa Zlim. Nastavio je time da je srce mjesto u kojemu nam Bog progovara, On je tamo prisutan u svakom čovjeku. Kada nas Bog gleda, On ne gleda naše mane i grijehe, Njegov je pogled upućen na ono najbolje u nama. Bog nas ljubi jednako bez obzira jesmo li najveći grešnici ili najveći vjernici. Ukazao nam je na veliku opasnost grijeha kojega mi zapravo „volimo“. Mi se ne popravljamo; često ispovijedamo iste grijehe, no zapravo najčešće ispovijedamo samo posljedicu, a ne uzrok.

Nadovezao se i na temu spolnosti, koja je Božji dar. Ona nam nije darovana da se ponašamo kao životinje koje samo grabe. Često mladi govore kako se oni „vole“ i kako ne vide problem u predbračnim spolnim odnosima, a don Mihovil nam je ukazao da je to zapravo samo požuda i samozadovoljenje svojih potreba, bez davanja drugoj osobi, što nije prava i čista ljubav. Boriti se za čistoću srca znači obuzdati svoj razum i svoje „potrebe“ i nahraniti drugu osobu ljubavlju i svojom žrtvom kako bi njoj bilo bolje. Isus je na križu prikazan kao poražen, ali tu je zapravo pobjeda Ljubavi koja nije ljubljena. Ugledajmo se na tu Ljubav i dopustimo Božjemu milosrđu da nas dotakne.

Na kraju predavanja okupljeni su imali mogućnost otvaranja rasprava i postavljanja pitanja, na koja je don Mihovil vrlo rado odgovarao. Susret je zaključen objašnjavanjem molitve srca. Don Mihovil je na kraju blagoslovio okupljene i njihove obitelji.

Nadamo se da je ovo bio prvi, ali ne posljednji susret. 🙂

Mir i dobro! +

Mihaela Dodić, Frama Zagreb – Sveti Mihael

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)