Daj nam Gospodine, svoga duha razuma

Svi smo na svome župnom vjeronauku, u pripravi za sakrament pričesti ili pak sakrament svete potvrde morali znati između ostaloga i darove Duha Svetoga. Obično su se nalazili među temeljnim stvarima koje mora znati svaka osoba na početku svoga puta rasta u vjeri. Mnogo smo puta „odrecitirali“ napamet tih istih sedam darova Duha Svetoga: mudrost, razum, savjet, jakost, znanje, pobožnost i strah Božji. Sve su to darovi koje nismo zaslužili, nego su nam dani od Boga po Duhu Svetom kako bi nam pomogli u što boljoj duhovnoj formaciji i putu prema svetosti, kojem svi težimo ići. Ipak, nije dovoljno samo znati napamet te darove izreći, da oni ostanu samo površno u našem umu. Važno ih je shvatiti – shvatiti njihov položaj i zašto su nam potrebni; dobro je da se svaka osoba koja želi rasti u vjeri zainteresira za te darove i nastoji ih čim više implementirati u svoj život. Oni su zaista izvanredan dokaz Božje ljubavi prema nama.

Govorimo li o daru razuma, drugom po redu daru Duha Svetoga, ovdje nam se nameće citat koji je često koristio sv. Anselmo iz Canterburyja, veliki srednjovjekovni filozof. On izgovara rečenicu: Vjera traži razum. Možemo primijetiti da ta rečenica na neki način objedinjuje cijelu logiku kojom se vjera nastoji spustiti u svakodnevicu čovjeka i biti tamo prisutna. Upravo se to ogleda tako da, posredstvom dara Duha Svetoga, čovjek nadograđuje onu ulivenu inteligenciju od Boga. Zašto je potrebno da se ona nadograđuje? Upravo zato što postoje stvari koje se ne mogu spoznati ljudskim razumom, ljudskom razboritošću, ali zato mogu razumom koji je dar Duha Svetoga. Primjerice, ne možemo mi sami svojom inteligencijom i ma koliko izvanrednim umom pojmiti da je Božje milosrđe toliko veliko i sjajno da nam on po posredstvu svećenika podjeljuje oprost u velikom sakramentu svete ispovijedi te da mi iz te male ispovjedaonice izlazimo očišćeni i oprani od zaraze grijeha, okupani Božjom ljubavlju. Mi vjernici smo toga svjesni, to duboko želimo i tome težimo između ostalog i jer nam je razumski da će nam se nakon tog sakramenta život promijeniti.

Apostol Pavao najbolje govori o duhu razuma kada se obraća Korinćanima i navodi: Što oko ne vidje, i uho ne ču, i u srce čovječje ne uđe, to pripravi Bog onima koji ga ljube. A nama to Bog objavi po Duhu (1 Kor 2, 9-10). Ova rečenica znači da mi ne možemo ipak do kraja proniknuti u otajstva naše vjere, do kraja ne možemo shvatiti Božji plan s nama. To ćemo moći tek kada se nađemo pred Bogom licem u lice i završimo svoj boj, kao što ga je uspješno završio Pavao. Unatoč tome, razum nam omogućava dubinski shvatiti stvari, shvatiti ih tako kako ih shvaća Bog, Njegovom logikom i Njegovim umom, koji se izdiže iznad uma svake individue na ovom svijetu. Shvatiti bilo koju istinu vjere onako kako ju je Bog zamislio i shvatiti bilo koju situaciju koja nam se dogodi u životu i sagledati je Božjim očima, izvanredan je učinak toga dara. Sam je Isus rekao apostolima da će im poslati Duha Svetoga kako bi mogli shvatiti sve što ih je on učio i sve što im je govorio. Upravo zato Petar i Ivan oduševljeno govore pred glavarima svećeničkim i pismoznancima i čine čuda pred narodom, kako ove dane imamo priliku slušati u navještajima Evanđelja pod misom. Najbolje se taj dar očituje pri iščitavanju Evanđelja. Razmatranjem Evanđelja koristeći dar razuma uzdižemo se u shvaćanju divne Božje ljubavi prema nama, možemo shvatiti dubinu velikog Božjeg plana koji se zbiva od početka vremena za nas, iz čiste ljubavi prema nama. Shvaćanje dubine Božje Riječi na taj način je velik dar, za koji bi svaki dan trebali moliti. Još jedna epizoda koja mi pada na pamet, dok razmišljam o događajima poslije uskrsnuća, koje ovih dana slušamo, a koja oslikava snagu dara razuma je put u Emaus. Kleofa i onaj drugi učenik su tužni, kako nam evanđelist Luka opisuje, propale su njihove nade u bolje sutra jer je Krist, Mesija, raspet i umro, nije rastjerao neprijatelje i nije se zakraljio kao slavni izraelski kralj. Čini mi se da upravo jer su bili tužni i bez nade, nisu mogli prepoznati Isusa kad im se pridružio. Kada im je počeo tumačiti Pisma i zašto je morao umrijeti i trpjeti, tada im se um polako počinje otvarati, koprena boli i tuge pada i nada sja u njihovim dušama. Njihova srca počinju gorjeti jer su i razumski počeli shvaćati stvari koje im je govorio. Vrhunac je prepoznavanje Krista u lomljenju kruha. Srca su im mogla gorjeti samo zato jer što to među njima bio uskrsli Krist koji ih je zapalio vatrom Duha Svetoga.

To je ono što, braćo i sestre, Uskrsli čini i nama. Razumom, koji je dar Duha Svetoga pomaže nam da Božjim očima možemo gledati svaku situaciju u životu, svaku osobu i  stvari. Mi svi ljudi smo skloni emocijama te događaje i odluke u životu nekada donosimo i prosuđujemo emocijama i njima se vodimo, što nas nekad odvede u pogrešnom smjeru i kasnije žalimo zbog posljedica. Emocije su svakako poželjne i dobro ih je imati, dokazuju da smo ljudi, ali prave i dobre odluke u životu ćemo donositi samo ako što više uključimo razum, dar Duha Svetoga kojim se imamo puno pravo koristiti jer nam ga je Isus, uz sve druge darove, dao na korištenje da nam donosi obilato plodova. Prije svake odluke u životu, stanimo na trenutak, poslužimo se razumom i zapitajmo sebe što bi Krist učinio na mom mjestu, kako on naučava u Evanđelju i povedimo se time kao pravi kršćani, kojima je prebitno da naša vjera nađe razum, kako to govori sv. Anselmo. te ga pronađe. Da nam bude lakše povezati vjeru i razum, zamislimo našu vjeru kao balon koji je napunjen helijem i ako ga se čvrsto ne drži, može odletjeti te može naletjeti na neku oštricu gdje će puknuti i rasplinuti se. Dar razuma nam je jedan od temelja kojim ćemo taj balon držati da ne poleti, pomaže nam da bolje razumijemo svoju vjeru i na pažljiv način gradimo odnose prema svojim bližnjima, prijateljima, obitelji, odnose u svome bratstvu itd.

Neka nam Gospodin podari svima taj dar, da možemo shvaćati stvari na način na koji ih On shvaća, da shvatimo Božju Riječ i da ostanemo vjerni Njegovom veličanstvenom planu s nama!

Marko Matić

Frama Rijeka – Trsat

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)