Osvrt: Framasong od doma

Framasong od doma premijerno se prikazao na YouTube-u u subotu, 19. prosinca 2020. Na Framasongu su sudjelovala ukupno čak jedanaest mjesnih bratstva s područja Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine, Slovenije, a čak i Njemačke.

Treći Framasong po redu trebao se održati uživo na Svetom Duhu u Zagrebu, ali, zbog epidemioloških mjera, bez publike. Međutim, Frama Sveti Duh, koja je, s Lukom Grgićem na čelu, organizirala ovogodišnji Framasong, trebala se brzo prilagođavati ovoj novonastaloj situaciji. Zbog pandemije su ipak morali čitav festival održati u virtualnom obliku.

Framasong od doma održao se na način da su se bratstva koja su sudjelovala snimila sama, „od doma“, kako pjevaju (a mnogi su i svirali), te su organizatori složili sve videozapise u obliku zabavne emisije. U Framasongu od doma se, osim vrsnih pjevača i svirača, mogu vidjeti i neki gosti koji su bili intervjuirani ili su poslali prikladnu božićnu poruku, ali i neki gosti koji su pjevali i svirali. Gledatelje je zasigurno razveselila Anica Framaška, sestra Danice Framaške koja je najavljivala Nacionalni susret Frame u Metkoviću 2018. godine. Anica je, skupa s Lukom Grgićem i Ivom Puticom vodila ovogodišnji Framasong.

Framasong je otvorila Frama Metković svojom izvedbom pjesme Prva ljubav te zove na koju su snimlili i prikladan spot. Nakon što su Anici objasnili gdje je Njemačka, Frama Wiesbaden iz Njemačke otpjevala je i odsvirala pjesmu Blagoslov. Frama Mostar iz Bosne i Hercegovine svoju je autorsku pjesmu Skriveni Božić izvela sa svojim zborom u pratnji glasovira, bubnjeva i gitara. Frama Bjelovar izvela je pjesmu Vjerujem, uz koju je snimila i spot. Nakon njih pridružila nam se Frama Osijek – Tvrđa, i to doslovno od doma – otpjevali su i odsvirali pjesmu Nek’ moje srce budu jasle iz udobnosti vlastitog naslonjača. Uslijedio je kratki intervju sa Sabinom, koja je međunarodni delegat Frame Slovenija. Slovenija se također pridružila Framasongu poslavši snimku framaša koji pjevaju Več tisoč razlogov na ulici, uz sviranje gitare i bubnjeva. Frama Zagreb – Kaptol pridružila se iz kapelice uz adventsku pjesmu Zdravo, Marijo, sjajna zornice. Pjesmu Pripravite put Gospodinu troglasno je izvela Frama Zagreb – Majka Božja Lurdska. Uz pjesmu su snimili i zanimljiv spot s tekstom pjesme. Frama Široki Brijeg iz Bosne i Hercegovine radosno je otpjevala i odsvirala pjesmu Raduj se, Marija. I Frama Slavonski Brod snimila je spot, a otpjevali su pjesmu On dolazi da spasi vas. Zadnji, ali ne i najmanje važni, bili su pjevači iz Frame Sveti Duh. Otpjevali su pjesmu Ti ne odustaješ na onoj pozornici na kojoj se trebao uživo održati Framasong.

Uz ove brojne natjecatelje nastupio je i gost Krešimir Sušac. Otpjevao nam je pjesme O Holy Night i Tiha noć koje je uljepšao i svojim sviranjem. Nikol i Vito iz Frame Sveti Duh nisu htjeli da sve tako brzo završi, tako da su nas za kraj počastili otpjevavši pjesmu Evo me.

Lijepo je bilo vidjeti sve ove Frame na okupu, pogotovo jer dugo nije bilo pravog framaškog okupljanja i druženja. Kao što nam je Luka Grgić rekao prošloga tjedna, doživljaj uživo zasigurno je puno bolji. Stoga se nadamo da će se sljedeće godine festival održati uživo i da će odaziv biti barem ovolik. A do tada, ako već niste, pogledajte Framasong od doma i uljepšajte si blagdane!

Laura Lazić, Frama Zagreb – Sveti Duh

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)