Kršćanstvo na godišnjem odmoru

Mature su napisane, ispitni rokovi gotovi, korona je popustila te su praznici mogli započeti. Svatko je našao svoje mjesto pod suncem gdje puni baterije za nove izazove koji nas čekaju u nastavku godine.

Potreban nam je odmor kako bismo mogli nastaviti svladavati sve one prepreke koje nas čekaju, a ova se godina čini kao pravi izazov. Iščekujemo kako će izgledati nova školska i akademska godina, hoće li nas virus potjerati u kuće itd. Svaki od tih strahova je opravdan, ali i umara čovjeka te zato tražimo načine kako bismo se maknuli od svakodnevice.

Kako živimo u doba društvenih mreža i uređaja sa sve boljim kamerama, valja objaviti koju sliku sa odmora te tako obznaniti svekolikom puku koliko nam je lijepo u Hrvatskoj #croatiafulloflife #instatravel. Tako se mogu vidjeti predivni krajolici, zalasci sunca sa naše obale i otoka. Ipak, na pojedinim slikama prevladavaju tijela naših dragih katolika u takvim pozama i izdanjima kojima se ne bi posramila niti jedna industrija donjeg rublja. Ovdje se ne radi samo o djevojkama, nego i dečkima te nema potrebe za pretjeranim reakcijama, barem ne prije kraja teksta.

Odlazeći na odmor, ostavljajući brige u svojim domovima, ne možemo ostaviti vjeru u župnoj crkvi ili framaškoj dvorani. Dolazeći u Rovinj, Vir, Šibenik, Split, Šoltu ili Brač ne možemo početi živjeti kao netko tko nema svijest o svojim obećanjima, o onome što je svečano obećao pred čitavom framaškom obitelji, a posebno Kristu. Čistoću nismo ostavili na susretu ili YouTubeu kanalu don Damira, ona se živi svakodnevno pa i na društvenim mrežama u vrijeme godišnjeg odmora.

Ne znači to kako bismo trebali nositi burkini na plažu (nekima bi dobro došao), ali nije ni potrebno objavljivati slike na kojima su u prvome planu vaši kupaći kostimi. Ne radi se ovdje samo o odijevanju, iako je ono uvijek najupečatljivije, radi sa također i o načinu ponašanja prilikom večernjeg posjeta nekome kafiću te live javljanima za vjerni puk.

Tvoje obećanje pred oltarom vrijedi svih 365 dana u godini. Znam kako je pojedinima ovo stil života, ali zapitaj se onda kome ti vjeruješ? Govori li tvoj Instagram: “Ova osoba ima obećanja, obećala je Bogu i bratstvu potpuno predanje” ili tvoj profil govori kako se nikakva promjena ne događa u tvome životu? Šalješ li poruku kako je tvoje isklesano tijelo hram samome sebi i tvojim pratiteljima ili je ono ipak hram Duha Svetoga? Tražiš da te nitko ne promatra kao objekt, a stavljaš slike koje pričaju upravo tu priču?

Prolazak Svetog Roka ne znači 10 dana života bez Boga, onako kako ja hoću, nego znači da baš sada svojim primjerom trebam svjedočiti kome pripadam. Biti jedna osoba u framaškoj majici ili vijeću, a druga na Jadranu je u najmanju ruku dvolično. Krist nam u evanđelju govori kako je potrebno svakodnevno uzimati svoj križ i ići za njim, svakodnevno svjedočiti za njega (Lk 9,23-27).

Pijanstva i polugole slike ne pričaju tu priču, takve stvari govore upravo protiv onoga taua kojeg nosiš oko ruke ili onog srebrenog križića oko vrata. Citat iz Biblije u opisu profila ne rješava probleme koji proizlaze iz ovakvog ponašanja, dapače – taj citat svjedoči protiv tebe.

Potičem te da pregledaš svoje društvene mreže te provjeriš što one govore o tebi kao katoliku, tvojim obećanjima izrečenima pred bratstvom, a danima Bogu. Ovdje ne vrijedi argument kako je to tvoj osobni profil jer ne stavljaš te slike i videouratke za sebe, nego kako bi ih drugi vidjeli.

Također, vjera nije privatna stvar, barem ne u kršćanstvu, pozvani smo je svjedočiti javno svakoga dana. Svatko od nas se divi Božjem stvaranju svijeta, predivnom krajoliku, braći i sestrama oko nas, ali je li zaista tvoje tijelo toliko malo vrijedno kako bi bilo svima na pladnju? Zar je tvoj život toliko malo vrijedan da svi moraju vidjeti koliko alkohola možeš staviti u sebe?

Ovo vrijeme odmora ne oslobađa nas svete mise nedjeljom, a niti sakramenta ispovijedi. Ovo vrijeme odmora potiče nas da se još više susretnemo s Gospodinom jer baš sad imamo vremena koje mu možemo dati. Želim Ti ugodan ostatak ljeta u kojem ćeš se susresti s Gospodinom i njegovom riječju. Ljubljeno si dijete Božje, nemoj to odbaciti zbog kratkotrajnih užitaka.

fra Vinko Brković

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)