FOTO: XXVII. skupština i VI. seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvu Osječkoga područnog bratstva

Od 29. do 31. ožujka u župi Svetog Nikole biskupa u Sikirevcima održala se XXVII. skupština i VI. seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvu Frame Osječkoga područnog bratstva. Okupilo se tridesetak framaša – vijećnika iz svih mjesnih bratstava.

U petak, 29. ožujka održala se redovna područna skupština. Predstavnici mjesnih bratstava, u zajedništvu sa svojim duhovnim asistentima, okupili su se u popodnevnim satima i skupštinu započeli u prostorijama Frame Sikirevci.

Nakon početnog pozdrava domaćeg župnika vlč. Stjepana Šumanovca, područnoga duhovnog asistenta fra Matije Marijića i područnog predsjednika Petra Škrobe, okupljeni su spremno prionuli na posao. Na samoj je skupštini održan rad u skupinama u kojem su okupljeni trebali analizirati polazne tekstove, odgovoriti na postavljena pitanja i pokušati riješiti određene probleme.

Polazni su tekstovi izrađeni na temelju izvještaja o radu mjesnih bratstava koje su mjesni vijećnici ranije poslali, a u kojima se govori o raznim akcijama u kojima bratstva sudjeluju, načinima na koji privlače nove članove i provode formaciju, odnosu s duhovnim asistentima, bogatstvu i različitosti tjednih susreta… Framaši su se tako upoznali s radom drugih Frama, dobili inspiraciju i ideje za daljnje djelovanje u svojim bratstvima.

Nakon rada u skupinama nastavljen je redoviti tijek skupštine. Posebna je pozornost bila posvećena nadolazećim događajima. Dana 8. lipnja održat će se treći susret Frame i OFS-a, a kojemu će domaćin biti Frama Belišće, koja će na taj dan ujedno proslaviti i 25 godina djelovanja.

XXVI. Hod Franjevačke mladeži održat će se od 22. srpnja do 3. kolovoza, a određena je i okvirna ruta. Kroz tih desetak dana framaši će prohodati stotinjak kilometara, a svoj put završiti u Asizu, gdje će na blagdan Gospe od Anđela primiti milost potpunog oprosta.

Ove će godine Osječko područno bratstvo biti domaćin XII. Nacionalnog seminara za voditelje formacije i odgovorne u bratstvu Frame, koji se održava krajem kolovoza. Sva su mjesna bratstva pozvana sudjelovati na Nadbiskupijskom susretu mladih koji će se održati 25. svibnja u Vinkovcima.

Skupština je završena pobožnošću križnoga puta i euharistijskim slavljem kojega je predvodio fra Dario Mican, područni duhovni asistent, uz animiranje prisutnih framaša.

Iste je večeri započeo VI. seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima pod geslom “Braćo, krenimo sve ispočetka jer dosada nismo gotovo ništa učinili”. U uvodnom radu u skupinama framaši su se međusobno bolje upoznali, a kasnije saznali nešto o franjevačkim počecima i Franjinoj prvoj braći čija su imena iskorištena kao imena pet skupina u koje su framaši bili podijeljeni. Uslijedio je smještaj po obiteljima i počinak.

Subotu 30. ožujka, okupljeni su započeli euharistijskim slavljem kojega je predvodio fra Matija. Taj su dan održana dva predavanja. Prvo je predavanje pripalo s. Marti Kovačić, duhovnoj asistentici Frame Otok. Ona je okupljene pobliže upoznala sa službom voditelja formacije i formacijom općenito.

Sveti Franjo primjerom neprestano potiče na nove korake i početke. Prema tome, ni framaš nikad nije do kraja izgrađen, već mu je potrebna stalna i cjeloživotna formacija. Voditelj formacije je taj koji, uz pomoć ostatka vijeća, provodi formaciju, skrbi o tjednim susretima i, uz vodstvo Duha Svetoga, formira i izgrađuje mlade ljude.

Drugo je predavanje bilo koncipirano poput svjedočanstva. Brat Marko Kapular, predstavnik OFS-a u područnom vijeću, sa svojom suprugom Ivanom ispričao je životnu priču. Naime, Bog ga je na čudesne načine vodio, usmjeravao i formirao. Marko je na kraju pozvao sve framaše da formaciju nastave u mjesnim bratstvima OFS-a jer je to jedini logični epilog framaškog života.

Predvečer je u župnoj crkvi održano klanjanje koje je predvodio fra Matija, a nakon večernje molitve uslijedio je zabavni program. Framaši su se međusobno natjecali u “potrazi za blagom”, a zagonetke su bile raspoređene po cijelom župnom dvorištu. Dan je zaključen zanimljivim skečevima na temu susreta svetog Franje i raznovrsnih životinja.

U nedjelju 31. ožujka, framaši su u završnom radu u skupinama ponovili ono najvažnije što su naučili prethodna dva dana, definirali što će primijeniti i promijeniti u svojim mjesnim bratstvima i osmislili skečeve o svakoj službi u vijeću. Seminar je završen euharistijskim slavljem, ručkom i podjelom zahvalnica. Radosni zbog naučenog i druženja, a žalosni zbog rastanka, framaši su se u popodnevnim satima vratili svojim domovima.

Ovim putem područno vijeće izražava zahvalnost župniku Stjepanu Šumanovcu, duhovnoj asistentici s. Petri Toman, Frami Sikirevci, župljanima, a na poseban način predavačima – s. Marti Kovačić i Marku Kapularu. Gospodin vam uzvratio stostruko!

Mir i dobro!

Gabriel Nikolić, Frama Otok

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)