X. duhovni kapitul Osječkog područnog bratstva i obećanja Frame Slavonski Brod

Ovoga se vikenda (16.-18. listopada) održao X. duhovni kapitul Osječkog područnog bratstva Frame u Slavonskom Brodu. Okupljanje je bilo u petak (16.10.) u 17 sati u Klasičnoj gimnaziji fra Marijana Lanosovića. Usprkos lošem vremenu okupili smo se u povelikom broju od 70-ak framaša. Prve sate kapitula proveli smo upoznavajući se i namještajući vreće za spavanje. Bilo je mnogo novih lica i onih koji su tek došli na Framu. U 18:30 slavili smo večernju misu, a nakon mise vratili smo se u gimnaziju gdje smo večerali.

12113331_10205471400126041_4105877249301111340_o

Nakon toga uslijedio je večernji program gdje smo bili upoznati sa geslom kapitula koji je glasio: ” Iako mnogi, jedno smo tijelo.”  Odmah zatim uslijedio je rad u skupinama. Imena skupina bila su imena Franjine braće. Na počinak smo pošli vesela srca, malo kasnije od planiranog.
Ujutro je bila radionica koju je vodio fra Mario Zubak i predavanje našeg područnog duhovnog asistenta fra Marina Kuzminskog, oboje na temu zajedništva. Govorilo se o tome kako svi mi trebamo jedne druge prihvaćati bez obzira na to kakvi su i kako trebamo ustrajati da naša zajednica bude što bolja. Tema ovogodišnjega kapitula mi se jako svidjela, a i predavanje je bilo vrlo poučno.
Nakon jutarnjeg predavanja, radionica i ručka uslijedilo je slobodno vrijeme koje smo mi framaši dobro iskoristili. Nakon toga prisustvovali smo na obećanjima Frame Slavonski Brod. Četvero framaša je dalo svoja prva obećanja, a jedna framašica je obnovila. Nismo mogli suzdržati bujice osjećaja pa smo zaplesali, a kasnije se izgrlili, nakon čega je uslijedila zakuska. Obećanja nisu obećanja bez naravno abnormalno velike količine kolača i suhomesnatih proizvoda (blagoslovljenih naravno). Nakon toga uslijedilo je klanjanje, koje je bilo tako lijepo da neki nisu mogli zadržati suze. Predvodio ga je fra Marino Kuzminski.

12140868_10205471348244744_686909030281403101_o
Nedjelja je protekla u pomalo tužnijem ozračju jer smo znali da se našem druženju bliži kraj. Ujutro smo imali zvršni plenum na kojem su iznesena zaključna razmišljanja naših duhovnih asistenata o kapitulu zajedništvu i protekla dva dana. Nakon podnevne svete mise oprostili smo se i razlišli kućama. Bilo je to predivno iskustvo koje bih svakako htio nagodinu ponoviti.

 

P.S. Čestitke Frami Slavonski Brod i obećanicima i hvala Vam na gostoprimstvu. 😀

                                                                                                                                                                                                                           Petar Musa, Frama Vukovar – Borovo Naselje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.