IX. škola za animatore i VIII. seminar za voditelje formacije Zagrebačkog područnog bratstva

 

Škola animatora  Zagrebačkog područnog bratstva održala se u Varaždinu 20.-22. veljače. Domaćin ovoga framaškoga susreta bila je Frama Varaždin na čelu sa svojim duhovnim asistentom.
Većina framaša svjesna je da njihovi susreti ne mogu funkcionirati bez mjesnih animatora. Zbog toga je škola animatora u Varaždinu deveta u nizu „podizanja svijesti“ o pravoj važnosti uloge animatora u bratstvu. Školu animatora vodile su tri iskusnije framašice: Marta Klemenčić, Lucija Stipić i Ivana Jelačić. Prvo predavanje nakon euharistijskoga slavlja bilo je o tome tko zapravo animator jest jer je većina framaša bila prvi put na školi animatora, a više od polovice njih nikada nije vodilo susret. U prvome predavanju postavljena su još neka ključna pitanje: kako voditi susret, kako odabrati temi i slično.

Nakon toga uslijedilo je predavanje o komunikaciji i o tome koliko je važno da jedni druge slušamo, što puno framaša uopće ne smatra bitnim. Nakon toga smo bili podijeljeni u sedam grupa. Pet grupa simboliziralo je pet kruhova, a ostale dvije grupe simbolizirale su dvije ribe. Nakon upoznavanja s grupom, uslijedio je već tradicionalni „zapetljanac“. Sljedećega dana imali smo dva vrlo važna predavanje, jedno ponovno o komunikaciji, a drugo o tome kako voditi susret (animirati). Nakon predavanja uslijedila je igra „klupko prijateljstva“.

Kada smo se odmorili, ručali i iskoristili svoje slobodno vrijeme, uslijedio je jedan od najzanimljivijih dijelova programa: lov na blago po Varaždinu. Nakon euharistije imali smo zabavni program te večernju molitvu. Nedjelja je bila predviđena za plenume svih grupa, a nakon toga uslijedila je dodjela diploma. Diplome su, kao i uvijek, bile originalne – ovaj put s „pravim“ pečatom. Bilo je to još jedno vrhunsko bratsko druženje s odličnim programom i korisnim predavanjima te predlažem svakome framašu koji bude imao priliku ići u školu animatora neka ode jer neće požaliti ni on, ni bratstvo iz kojeg dolazi.

Lovro Kumić, Frama Cernik

Škola animatora Zagrebačkog područnog bratstva odvijala se kroz 3 dana: 20., 21. i 22. veljače 2015. godine. Prvi dan smo kasnili na program zbog problema sa prijevozom, ali smo stigli na večeru. Jeli smo burek sa sirom i  Lovro, Katarina i ja smo pojeli po jedan burek. Upoznali smo se sa članovima svoje grupe, bilo nas je petoro i nismo imali animatora jer smo svi mi bili animatori. U mojoj grupi su bile 4 djevojke: Magdalena, Marieta, Klara i još jedna Marieta i dva dečka: Emanuel i ja. Kroz rad u grupi smo se bolje upoznali i saznali poneke zanimljivosti jedni o drugima. Sljedeći smo se dan probudili umorni jer neki framaši imaju problema s hrkanjem. Gledali smo prezentacije o komunikaciji i učili koliko je ona važna u zajednici. Naše voditeljice Lucija, Ivana i Marta su nam kroz zanimljive radionice pobliže objasnile kako voditi susret i kako zainteresirati ljude oko sebe. Igrali smo razne igre: klupko prijateljstva i trčanje po Varaždinu kroz zagonetna pitanja. Sve u svemu bilo je vrlo dobro i preporučio bi svakom framašu koji još nije bio u školi za animatore da sudjeluje sljedeće godine. Na kraju smo dobili diplome sa pravim pečatom Frame i svatko od nas je postao animaTHOR.

Josip Višić, Frama Cernik

Tijekom vikenda 20.-22. veljače Zagrebačko područno bratstvo Franjevačke mladeži organiziralo je IX. školu za animatore pod geslom:“A Isus im reče: Ne treba da idu, dajte im vi jesti.“ (Mt 14,16). Framaše Zagrebačkog područnog bratstva ugostila je Frama Varaždin. Osim njih, sudjelovalo je 20-ak Frama zagrebačkoga područja.
Susret Frama započet je u petak u večernjim satima u Crkvi svetog Ivana Krstitelja euharistijskim slavljem, a kasnije se nastavio klanjanjem Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu. Drugog dana imali smo predavanje o animiranju. Program za animatore vodile su Ivana Jelačić iz Frame Kozari Bok, Lucija Stipić iz Frame Dubrava te Marta Klemenčić iz Frame Varaždin. Uvele su nas u teme o vođenju susreta te ukazale na važnost komunikacije, a osobito međusobnog slušanja radi dobrobiti i boljitka, u ovom slučaju, bratstva. Raznim pričama i maštovitim igrama približile su nam sadržaj. Nismo mislili da će nam za školu animatora biti potrebna dobra fizička sprema, ali one su se pobrinule i za to. Upoznali smo grad Varaždin na najzanimljiviji mogući način – natjecanje u igri Lov na blago. Uvečer smo imali priliku pokazati svoje talente kao grupa u igri Tvoje lice zvuči poznato. Pjevanje se nastavilo i nakon show-a.
Nedjeljom je susret priveden kraju. U popodnevnim satima krenuli smo svojim kućama – ispunjeni. Mnogo novih prijateljstava, radost, smijeh, ljubav i franjevački duh zasigurno su ostavili trag u nama. Jedan trenutak u životu koji ćemo pamtit još dugo dugo vremena.

Josipa Šarić, Petra Ramljak i Kristina Klarić, Frama Zagreb – Dubrava

„Najprije sam moraš vježbati sve što želiš naučiti druge“. Ovaj vrlo poticajan citat rekao je jednom sv. Bernandin Sienski, a ujedno je ovo bilo i geslo VIII. Zagrebačkog područnog seminara za voditelje formacije održanoga u Varaždinu od 20. do 22. veljače.

Bio je to zaista predivan vikend, ispunjen kvalitetnim, poučnim i zanimljivim sadržajima. Ponosna sam što sam bila dio tog seminara koji mi je zaista pomogao  i na kojem sam dobila mnoge odgovore.

Frama Varaždin nas je, zajedno sa duhovnim asistentom fra Draženom Kovačem, gostoljubivo dočekala na kolodvoru te je naše druženje i rad mogao početi.

Prvi dan sastajao se od međusobnog upoznavanja u radovima po skupinama. Bio je to divan početak novoga kruga prijateljstva. Sljedećeg dana imali smo dva zanimljiva predavanja gdje su nam Domagoj Rogina, voditelj formacije u Zagrebačkom područnom vijeću te Mihaela Bartolome, predstavnica OFS-a u Nacionalnom vijeću Frame, govorili o načinima motiviranja i vođenja susreta, o komunikaciji u bratstvu te problemima s kojima smo došli kako bi našli najbolje moguće rješenje. Svi su bili otvoreni i uključeni u rasprave što mi je bilo posebno drago. Tada sam još više mogla naučiti kako druga bratstva djeluju te na koji način riješiti problem kada on nastane.

Nakon predavanja uslijedile su radionice gdje smo se još bolje upoznali međusobno te odgovorili na mnoga pitanja koja su se doticala voditelja formacije i susreta. Moram priznati da sam zavoljela te osobe koji su mi dali nove smjernice, nova iskustva i spoznanja, te unijeli tračak optimizma da i ja tako ubuduće nastojim djelovati.

Na seminaru nije nedostajalo ni smijeha, naslikavanja, šetnje po Varaždinu, pjesme te pozitivne atmosfere koja je od samog početka bila prisutna. Tu je bilo i igre i zabave koji su unijeli još više osmijeha i veselja među framaše.

Naravno, sva tri dana imali smo i Euharistijsko slavlje sa prekrasnim i poučnim propovijedima fra Roberta Ćibarića i fra Krunoslava Alberta.

Trud i vrijeme kojeg su uložili oni koji su sudjelovali u samoj pripremi i organizaciji, vjerujem da se isplatio. Unio je u mnoga bratstva nadu i želju za boljim i kvalitetnijim radom i oko same službe, ali i oko susreta formacije koji su od iznimne važnosti za samog framaša.

Mateja Radman, Frama Zagreb – Dubrava

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)