Duhovna obnova, primanja i II. obećanja Frame Sesvetska Sopnica

Približavao se naš dugoočekivani vikend. Počeo je ujutro na subotu, 14. lipnja kada smo u svoje bratstvo primili nove članove koji su željeli vjerno i uzorno slijediti put Krista po primjeru svetog Franje. Oni su godinu dana živjeli s nama i iščekivali kada će službeno postati dio nas. Te su mlade duše sve tako razveselile dolaskom među nas. Drago nam je što nas je više! Ipak je to i nekakva potvrda da privlačimo ljude. Sada je naša Frama bogatija za 11 članova.

Nakon obreda primanja uslijedila je naša duhovna i tjelesna obnova. Svi naši framaši uputili su se na istočni obronak Medvednice, na uzvisinu Lipa gdje se nalazi planinski dom i Kapelica hrvatskih mučenika. Prolazili smo na trenutke nepristupačan planinarski put, jako strm na nekim predjelima, i polako, fizički iscrpljeni u iščekivanju samog vrha, gdje smo si mogli zamisliti da smo bliži samom Bogu, ugledali smo kapelicu i tamo nakratko predahnuli.

Uslijedila je naša duhovna obnova – klanjanje koje je pripremila naša vrijedna liturgijska grupa i koje je sve definitivno navelo na promišljanje. Mogli smo čuti puno obveza koje se odnose na nas mlade vjernike, tim više sto smo framaši. Kritika se odnosila na svakog ponaosob te je sve vjerojatno uspjela dotaknuti. U zajedništvu smo proslavili i svetu misu, a nakon toga uputili smo se u obližnji planinarski dom gdje smo nahranili i svoje tijelo. Kratko smo se odmorili, družili, diskutirali o svemu što nas čeka. A čekao nas je tada još jedan napor: spustiti se niz strmu stazu kojom smo došli. No i to smo prošli zajednički uz podršku jednih drugima.

Sutradan, 15. lipnja uslijedio je prekrasan dugoočekivan događaj za sve. Na svetkovinu Presvetog Trojstva pod geslom “Braćo, radujte se, usavršujte se i Bog ljubavi i mira bit će s vama!” (usp 2 Kor 13,11) naših 36 hrabrih članova prisustvovalo je obredu obećanja. Od njih nekolicina je prvi put dala svoje obećanje, a većina je svoje obećanje potvrdila i posvjedočila svima da je još jednu godinu spremna svoju mladost posvetiti Kristu!

Propovjednik fra Milan Krišto, predsjedatelj Konferencije nacionalnih duhovnih asistenata, za nas je imao jasnu, poticajnu i snažnu propovijed. Evo nekoliko rečenica koje su zabilježene:

Prema evanđelju svetkovine Presvetog Trojstva: “Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina jedinorođenoga…” Ovaj ulomak govori nam kako je Bog žrtvovao svoga Sina za naše spasenje. On je darovao za nas ono što je imao najvrjednije. Time govori koliko mu je stalo do nas ljudi, koliko smo mu važni. S druge strane, to nam je poruka kako se čovjek može ostvariti u potpunosti – darivajući sebe.

Obećanjima u bratstvu Frame mladi žele još jednom potvrditi svoju pripadnost Bogu kojega susreću kao blagost, nježnost, dobrotu. Prisjetimo se kako je i sam sveti Franjo u razmatranju znao govoriti: “Tko si ti Gospodine, a tko sam ja…?” Prisjećajući se odlomka iz knjige proroka Izaije govorivši “ja sam crvić” znači kako je vidio svoju neznatnost i malenost pred Božjom veličinom.

Sada smo na početku nove godine u kojoj ćemo živjeti Evanđelje i katoličko zajedništvo u našem bratstvu. Kao i na svakom početku, puni smo planova i entuzijazma. Ohrabreni obećanjima, vjerujemo da ćemo takvi i ostati!

tekst: Ivana Ćuro, fotografije: Jelena Stipović/Petar Krešimir Furjan

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)