Što je središte framaškog bratstva?

Jesus-and-Apostles

Kao dijete gledao sam crtani film o bogatome, ali oholome kralju koji se volio gostiti, ali nije želio da itko vidi njegovo bogatstvo. I tako je svaki put kad bi priređivao gozbu znao dozvati sa sela svirače, ali bi ih nakon gozbe dao pogubiti. Nije želio da oni ikome pričaju što su sve na dvoru vidjeli.

I tako je jednoga dana na red došao sin jedinac jedne majke. Večer prije polaska majka je zamijesila pogaču kako bi je njezin sin ponio kralju na poklon. Ujutro su došli vojnici i poveli mladoga svirača kralju. Po dolasku mladić je dao kralju na poklon pogaču svoje majke, a ovaj ju je slasno pojeo. Nakon sviranja na gozbi, kralj je naredio da mladića odvedu i smaknu. Međutim mladić je tada povikao: „Zar ćeš ubiti svojega brata?!“ Kralj se začuđeno okrenuo i upitao što to treba značiti, a mladić je protumačio kako je njegova majka tu pogaču, što ju je on pojeo, jučer zamijesila sa svojim majčinim mlijekom, te su sada njih dvojica braća po majčinom mlijeku.

Tada se oholom kralju smekšalo srce i više nije mogao dati pogubiti mladića. Otpustio ga je kući i zabranio da ikome govori o onome što je vidio na dvoru. Tako je mudra majka svojim mlijekom spasila svojega sina jedinaca. Kralj i mladić su postali braća po majčinom mlijeku.

Ovog sam se crtanog filma sjetio dok sam na blagdan Tijelova razmišljao o Isusovoj posljednjoj večeri na kojoj je svojim učenicima dao svoju krv i svoje tijelo. Isusovi apostoli, njih dvanaest postali su braća po Isusovoj krvi. Na toj Posljednjoj večeri Isus je na duhovan način u kaležu vina svojim učenicima dao dio sebe, poput one majke koja je u pogaču umijesila svoje majčino mlijeko. Apostoli su pili iz jednoga kaleža Isusovu Krv i time su postali jedno tijelo jer Isusova krv koja je njime tekla, od tada je počela teći kroz apostole. Apostoli su postali braća po Krvi Kristovoj i po Tijelu Kristovom.

To duhovno zajedništvo sa svojim apostolima Isus je potvrdio i svojom smrću gdje je doslovno dao svoju Krvi i svoje Tijelo za sve nas. Otada svi mi kršćani koji oko stola Gospodnjega, oko njegovog oltara blagujemo njegovu Krvi i Tijelo postajemo braća i sestra s apostolima koji su to prvi postali. Postajemo braća i sestre po Krvi Kristovoj i po Tijelu njegovu. To duhovno zajedništvo se proteže na sve kršćane po cijelome svijetu koji u pravoj vjeri pristupaju svetoj misi. Postajemo jedno i s nebeskom Crkvom tj. svima koji su već u nebu, ali i s trpećom Crkvom tj. svima koji su u čistilištu i čekaju svoj ulazak u nebo.

ObDu1

I zato središte iz kojeg izvire framaško bratstvo, a time i svako drugo kršćansko bratstvo jest iz zajedništva u Kristu, u njegovoj Krvi i Tijelu koje primamo i blagujemo na svetoj misi. Bratstvo Frame svoj izvor i središte okupljanja ima u svetoj misi.

Sjetite se samo sv. Franje koji je ljubio ruke onog grešnog svećenika kojeg su vjernici napali i htjeli izbaciti iz njegovog mjesta. Sv. Franjo je bio svjestan kako po svećenikovim rukama sam Isus Krist dolazi među nas. Nadalje, sv. Franjo je ispunjavao i odredbe što ih je Sveti Otac papa u jednoj enciklici odredio za cijelu Crkvu, te je sam uređivao i crkve i svetohraništa gdje je vidio da se nedolično čuvaju Sveta Otajstva. Naposljetku i u Grecciu je, u onoj božićnoj noći sa živim jaslicama sudjelovao na svetoj misi u kojoj je sam čitao evanđelje. Iz samo ovih nekoliko crtica njegova života otkrivamo kako je svoje franjevačko bratstvo gradio upravo u zajedništvu Krvi i Tijela Kristova.

Stoga nasljedujući njegov primjer svaki Framaš redovito sudjeluje u svetoj misi i pričešćuje se. Ako je i sagriješio, neće poput Jude učiniti svetogrđe i pričestiti se, već će prije mise zatražiti svetu ispovijed. Ako i nema svećenika u ispovjedaonici, uvijek na vrijeme može pitati svećenika u sakristiji da ga ispovijedi. Pogotovo je ovo važno naglasiti u ovim ljetnim mjesecima kada neka mjesna bratstva Frame više nemaju svoja zajednička druženja i kada mnogi Framaši zbog posla ili školskog odmora napuštaju svoje mjesto.

Misa, Mostar

Jer uzalud je naše sastajanje na tjednim susretima, na duhovnim kapitulima i hodovima, ako ne pristupamo tom duhovnom pa i tjelesnom zajedništvu u Kristu. On nam daje dio sebe kako bi mogao u nama djelovati i povezati nas s ostalim Framašima i vjernicima. On je poput zabrinute majke koja svojim majčinim mlijekom mijesi pogaču i stvara bratstvo između kralja i svojega sina jer se boji da će ga izgubiti. Tako nam Isus Krist daruje svoju Krv i Tijelo, kako bi povezao Framaše u duhovno bratstvo Crkve te kako ne bi niti jednog od njih izgubio.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)