20 godina Frame Našice

Normal
0
21

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

bivši i sadašnji framašiFrama Našice je od 3. do 5. listopada ove godine proslavljala 20 godina svog postojanja. Proslava je započela  u četvrtak 3. listopada otvorenjem digitalne izložbe fotografija Frame i premijerom dokumentarnog filma o 20 godina Frame. U petak, na blagdan sv. Franje, organizirano je druženje fratara, OFS-a, Frame, Glasnika, roditelja i simpatizera. U subotu 5. listopada održana je i službena rođendanska proslava. Proslava je svaki dan počinjala sa molitvom časoslava (koju su predvodili framaši) i misnim slavljem.

Možda se pitate zašto smo proslavu imali tri dana i odvojeno od proslave obećanja. Pa, da bi shvatili zašto morate znati nešto o nama. Naime, Frama Našice je u pomalo jedinstvenoj situaciji. Naš trenutni duhovni asistent fra Dragutin Bedeničić ujedno je i prvi duhovni asistent Frame Našice i jedan od četvorice fratara koji su odgovorni za donošenje Frame u Hrvatsku. Naime, kada je 1993. kao mladomisnik poslan na službu u Našice, odmah je započeo susrete s mladima koji su čuli da se na Kaptolu nešto dogodilo 14. 12. 1992. Upravo zahvaljujući njemu i postojimo 20 godina, a on nam je i izvrstan izvor informacija o samim počecima Frame. Osim njega, poveznica s našom prošlošću nam je i vjeroučitelj Ivan Sporinski (framašima znan kao Čiko) koji je hodajuća kronika Frame Našice, a i Frame općenito. Neki bivši framaši su ostali veoma povezani s našom župom i samom Framom i nepresušno su nam vrelo iskustva i informacija o tim samim počecima. Našički framaši „odrastaju“ uz priče o legendarnom orahu ispod kojeg je 25. listopada 1993. održan prvi susret Frame Našice. Upravo zbog te povezanosti sa framaškom prošlošću nam je bilo veoma stalo do toga da ovaj rođendan proslavimo u stilu. Mislim da smo uspjeli ono što smo naumili.

134Sve je počelo kada su nakon povratka s ovogodišnjeg Hoda naši framaši gostovali na lokalnom radiju da bi govorili o svojim iskustvima. Upravo tijekom tog gostovanja se rodila ideja o digitalnoj izložbi slika koje su framaši nakupili tijekom godina, a ta ideja je bila tek početak. S obzirom da već imamo malo prakse u snimanju filmova za potrebe Frame, shvatili smo da ne bi bilo loše napraviti jedan i za ovu prigodu. U filmu se govori o počecima Frame Našice, događajima i ljudima koji su ju obilježili. Ovaj dokumentarac koji je podjednako smiješan i ozbiljan možete pogledati na YouTube-u. Izložba je otvorena u četvrtak navečer a bila je otvorena cijeli dan u petak. Posjetili su je, između ostalog, i učenici gradske osnovne i srednje škole. Ovom prilikom zahvaljujemo svima koji su izložbu omogućili. Imenovat ću samo dvoje: Roberta Rigu koji je preuzeo tehničko uređenje izložbe i Valentinu Sertić koja je režirala film.

Svake godine na blagdan sv. Franje u našem se samostanu okuplja franjevačka obitelj: fratri, OFS, Frama i Glasnici. Ove godine smo odlučili taj tradicionalni susret proširiti i na našu „običnu“ obitelj. Druženje je bilo ispunjeno smijehom i radošću, baš kako i priliči franjevcima. Probajte samo zamisliti OFS-ovce i framaške roditelje u igri pokvarenog telefona i bit će vam jasno koliko smo se zabavili. Susret smo završili molitvom zahvale.

027Vrhunac proslave je bio u subotu. Osim što smo ponovno pogledali dokumentarni film, nasmijali smo se uz tehničkim smetnjama ometen skeč, prekrasnu recitaciju Ane Umiljanović koja je jedna od članova Glasnika, jeli neizostavnu rođendansku tortu, slušali svjedočanstva, podijelili puno poklona itd. Proslavu su nam uveličali i roditelji Jakova Rubida, dječaka čija je hrabra borba s bolešću nadahnula osnivanje udruge Jak kao Jakov koja pomaže djeci s malignim bolestima. Naša Frama s udrugom surađuje već dvije godine, na obostrano zadovoljstvo. Puno nam je značilo što su g. i gđa. Rubido došli čak iz Karlovca, pogotovo s obzirom da  su sutradan obilježavali tri godine od Jakovove smrti. Na samoj proslavi smo imali prekrasnu priliku sudjelovati u nečemu što se još nikad nije dogodilo. Vjeroučitelj Ivan Sporinski postao je počasni član Frame Našice. Uz blagoslov čelnika Nacionalnog bratstva, odali smo mu priznanje za sve što je učinio za nas. Svojim zaslugama o kojima bi se mogla napisati knjiga, zadužio je ne samo naše mjesno bratstvo već i područno, a i provincijsko u onim starim vremenima. To je bio možda i najdirljiviji trenutak proslave. Na samom kraju pomolili smo se, a nakon toga i slikali za buduće framaške naraštaje.

Ovo je samo kratak izvještaj u kojem je nemoguće opisati sve detalje. Možda je dovoljno reći da je ova proslava bila baš kakvi smo i mi: pomalo luckasta i ispunjena franjevačkim duhom. Puno je ljudi kojima bi ovdje trebalo zahvaliti, možda i previše da sada nabrajam. Svima njima veliko HVALA! Pogotovo našem duhovnom asistentu koji je uvijek tu za nas.  Lijepo je znati da imamo toliku podršku.

Preko Frame su u zadnjih 20 godina mnogi primili obilje milosti. Smatram da je ova proslava svima nama osvijestila činjenicu da je pripadnost Frami veliki blagoslov u našim životima. Osnaženi tom spoznajom sada još radosnije krećemo u nove framaške avanture.

Terezija Umiljanović, Frama Našice

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)