Križni put sa sv. Klarom – 1. postaja

Ovaj je križni put po originalnom predlošku Via crucis – Clara napravio vjeroučitelj Ivan Sporinski (nekim framašima poznat pod nadimkom Čiko). Tijekom križnog puta promišljat ćemo o Isusovoj žrtvi  nadahnuti  Franjinim molitvama i Klarinim životom.

Potpuni križni put, sa uvodnim i završnim razmišljanjima i svim postajama možete naći OVDJE.

kr01

  1. ISUSA OSUĐUJU NA SMRT

Klanjamo ti se Kriste i blagoslivljao te.

Jer si po svojem svetom križu otkupio svijet.

Kad je vijest o Klarinu bijegu “stigla do njezinih rođaka, bolna su srca osudili djevičin korak i odluku. Složili su se i požurili da pokušaju silom što nisu mogli drugačije. Primijenili su surovo navaljivanje, upućivali joj otrovne savjete, laskava obećanja. Padale su krive optužbe. Nagovarali je da odustane od ovako bijedna života. Ona se, međutim, uhvatila za oltarnik i otkrila ošišanu glavu. Kao nekoć Isus bila je odlučna  ići putem koji joj je Otac nebeski namijenio. Ne želi da ju itko ili išta odvrate od služenja Kristu… Ljubav izazvana nepravdama davala joj je snagu.”

Gospodariti nad samim sobom i vršiti volju Božju – jedina je vlast. “Ako ti tko rekne što drugo ili ti prišapne nešto drugo što bi sprečavalo tvoje savršenstvo, znaj da je to protivno putu Isusa Krista“. Često to dolazi i od onih koji bi nam trebali pomoći. Poslušajmo tada glas svoje savjesti i u svojoj jednostavnosti i slobodi  prigrlimo  siromašnoga Krista. On je prihvatio nepravednu osudu za mene i za sve nas da nas oslobodi od osude vječne propasti.

MOLITVA: “Svemogući, svevišnji, presveti, uzvišeni Bože, sveti i pravedni Oče… ponizno molimo… da svim srcem, svom dušom, svim umom, svom snagom i jakošću, svim razumom i svim sposobnostima, svim poletom i svim osjećajima, svom nutrinom, svom željom i voljom ljubimo” Isusa Krista.  On je Spasitelj  naš, On je sve naše. Pomozi nam  da u njemu prepoznamo onoga s kojim pobjeđujemo   svaku nepravednu  osudu svijeta. Amen.

Oče naš…… Zdravo Marijo……….Slava Ocu…..

Smiluj nam se Gospodine. Smiluj nam se.

 Dušom njenom razboljenom,
Rastuženom, ražaljenom
Prolazio mač je ljut.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)