Frama Drniš započela tjedan obilježavanja Vukovarske tragedije

10. 11. 2012. u koncertnoj dvorani  Glazbene škole „Krsto Odak“  u večernjim satima održano je predavanje udruge Žene u Domovinskom ratu u organizaciji Savjeta mladih grada Drniša i Frame Drniš.  Na predavanju je predstavljena i knjiga Sunčica koja sadrži svjedočanstva 14 žena, žrtava ratnog zločina silovanja za koje nitko nije odgovarao, koji su ostali prešućeni i neprocesuirani.  Prisutne su bile predsjednica udruge Marija Slišković  te Ružica Barbarić i Đurđica Pankas, žrtve ratnog zločina u Vukovaru. Iznenađuje hrabrost tih žena koje su smogle snage iznijeti svoja bolna iskustva  te ih podijeliti sa svima nama i tako sve nanovo proživljavati. Njihovo svjedočanstvo je glas istine, istine koju mnogi znaju, ali nemaju snage ili pak ne žele izreći. Slušajući svjedočanstva tih snažnih žena koje nemaju snage više prešućivati zločine počinjene nad njima čovjek zanijemi, teško je slušati o takvim neljudskim činovima, a još teže nositi teret njihovih posljedica cijeli život. Predsjednica udruge uputila je apel posebno nama mladima, poručila je da treba djelovati, a ne samo statično promatrati kako nepravda pobjeđuje pravdu, smoći snage izreći istinu i izboriti se za svoje prava kao što to čine i heroine Domovinskog rata. Framaši su predavanje popratili prikladnim pjesmama i molitvom koju je predvodio duhovni asistent Frame i župni vikar, fra Mario Radman.

Ovim predavanjem započeo je tjedni program pod geslom „Oprostiti, nikad zaboraviti“ kojim će se obilježiti pad grada Vukovara, simbola hrvatskog otpora, stradanja, zajedništva, ali i pobjede.

Nadamo se da je sve prisutne ovo predavanje potaklo na razmišljanje, na želju za promjenom i djelovanjem. Iako se neki od nas možda nisu ni rodili za vrijeme rata to ne znači da imamo pravo zaboraviti na žrtve koje su podnesene kako bi mi danas mogli živjeti u svojoj slobodnoj domovini, svojoj Hrvatskoj. Trebamo se pokušati izboriti za istinu i pravdu, za Hrvatsku za kakvu su mnogi dali svoje živote.

Ivana Kisić, Frama Drniš

1 Comment

  1. Vidim da je cijela Zagora povezana u obilježavanju žrtava Velikosrpske agresije i sjećanja na pad Vukovara. Lijepo!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)