Sv. Nikola Tavilić

Prvi hrvatski svetac

Za hrvatskog mučenika sv. Nikolu Tavilića se zna da je rođen oko 1340. u Šibeniku kao izdanak stare plemićke obitelji. Vjerojatno je ušao u šibenski samostan sv. Frane, gdje je dobio prvo obrazovanje, a bogoslovne nauke je pohađao negdje u Italiji. Po povratku u Hrvatsku djelovao je dvanaest godina po Bosni. Potom sdragovoljno odlazi na misionarski rad među muslimane u Svetu Zemlju. S još trojicom drugova podnosi mučeništvo usred Jeruzalema, na trgu pred glavnom Omarovom džamijom 14. studenoga 1391 godine.

Mučenička smrt

Svjedoci su zapisali kako su 11. studenoga 1391. godine sv. Nikola i njegova tri druga iz svojega jeruzalemskoga samostana pošli k Omarovoj džamiji tražeći kadiju – državnog službenika. Kada su ga našli u njegovoj kući počeli su mu naviještati Isusa Krista i njegov nauk koji treba pretpostaviti onome što naučava Muhamed. Taj dan su muslimani slavili blagdan Kurban Bajram, pa je bilo prisutno mnogo svijeta u gradu. Kadija se nakon njihovog nastupa rasrdio i pozvao ih da opovrgnu svoje izjave. Kad su braća franjevci ostali postojani u Kristovoj vjeri, sudac ih je osudio na smrt. Nakon tri dana mučenja, javno su osuđeni, a svjetina je mačevima sasjekla njihova tijela i bacila ih u lomaču.

Put do svetosti

Povijest procesa za proglašenje svetim Nikole Tavilića bila je veoma složena i dugotrajna. Velikim zauzimanjem šibenskog biskupa Antuna Josipa Fosca 1880. pokrenut je dijecezanski proces za odobrenje javnog štovanja i to na temelju činjenice o postojanju spomena i štovanja od pamtivijeka u Šibeniku. Tijekom stoljeća jedino je u Šibeniku, odnosno u crkvi i samostanu sv. Frane zadržan spomen i javno štovanje sv. Nikole, što je 1898. godine i službeno potvrđeno. Papa Leon XIII. godine 1890. odobrava štovanje u Šibenskoj biskupiji i Provinciji franjevaca konventualaca sv. Jeronima u Dalmaciji. Tu će dozvolu isti papa, 6. lipnja 1898., proširiti na sav Franjevački red, pa se to smatra i proglašenjem blaženim. Za njegovo proglašenje svetim jako se zalagao i bl. kard. Alojzije Stepinac koji je na svojem hodočašću u Svetu Zemlju 1937. njemu posvetio oltar.

Proglašenjem svetim 1970.

Zbog političkog protivljenja komunističkog režima tadašnje Jugoslavije proglašenje svetim se odugovlačilo sve do 21. lipnja 1970. kada ga je kanonizirao papa Pavao VI. u bazilici sv. Petra u Vatikanu uz veliko mnoštvo Hrvata iz Domovine i cijeloga svijeta.  Bio je to najveći skup Hrvata nakon 1945. godine i početak hrvatskog narodnog proljeća. Na ovaj svečani čin se odazvao i predstavnik muslimana u Hrvatskoj dr. Asaf Duraković koji je rekao: „a specifična formulacija njihova teksta, koju su podastrijeli jeruzalemskom kadiji, nije izvirala iz nepoštovanja nego iz uvjerenja da su oni u pravu kojemu nisu dopuštali prigovora. Moje je osobno mišljenje da četvorica franjevaca nisu dovoljno poznavala islam i Kuran, jer da je to bilo, ne bi se našla u takvom iskušenju. To je zato, jer se unatoč elementarnim doktrinalnim razilaženjima, u islamu ipak visoko časti ono što je kršćanima najsvetije.“ O ovom velikom događaju za Hrvate pročitajte više u predivnoj reportaži „Veritasa“ iz studenog 2010. (ovdje)

Nije Tavelić nego Tavilić

Sv. Nikola Tavilić je jedini svetac koji je proglašen blaženim pod jednim prezimenom, a svetim pod drugim prezimenom. Srednjovjekovni spisi njegovo prezime navode kao Tavileus ili Tavileo, dakle Tavilić. Tako da je blaženim proglašen pod tim prezimenom. No, neki povjesničari su razvili teoriju o njegovu podrijetlu iz mjesta Velim, pokraj Bribira, što je dovelo i do alteracije njegova prezimena u Tavelić (kao da je izdanak talijanske obitelji Tavelli koja se u Šibeniku pojavljuje istom 1656.!) Tako da je svetim proglašen kao sv. Nikola Tavelić, makar mu je izvorno prezime Tavilić.

Zanimljivosti

Jedine relikvije što su nam od sv. Nikole ostale su njegove sandale koje se čuvaju i mogu se vidjeti u šibenskom samostanu. Danas se mogu nabaviti i medaljoni s njegovim likom, pa čak i bojanka za djecu.

Više o sv. Nikoli pročitajte ovdje.

fra Ivan Penava

2 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)