VII. Duhovni kapitul Osječkog područnog bratstva- Ljepota ispravne vjere

Framaši iz cijele Slavonije okupili su se u petak 19. 10. na još jednom kapitulu, kojem je ove godine domaćin bila Frama Vukovar – Borovo naselje. Oko 120 framaša zajedno sa svojim duhovnim asistentima, razmišljali su kroz tri dana o ljepoti ispravne vjere, što je bila tema ovoga kapitula. Meni je ovo bio jubilarni peti kapitul, tako da sam znala što mogu očekivati, barem što se tiče rasporeda programa, ali ipak svaki kapitul je drugačiji jer osim nove teme donosi i nova poznanstva. Tako sam ove godine, kao animatorica, (napokon) dospjela u malo mlađu grupu. Ja sam bila najstarija ali to zapravo nije ni važno niti je to predstavljalo neki problem, naprotiv, promatrajući sve prisutne framaše, nisam vidjela razlike, nego sam osjetila pravo zajedništvo, obiteljsku atmosferu i bratsku ljubav.

Na misi smo u propovjedi mogli čuti prve riječi o ispravnoj vjeri koje su nas potaknule na razmišljanje o tome kakva je naša vjera. Nakon večere u kojoj smo primirili naša gladna usta, i upoznavanja sa članovima grupe, tijekom euharistijskog klanjanja koje je uslijedilo, primirili smo i naše misli i naš duh povezali s Duhom Božjim. Ako je netko zadrijemao na klanjanju i sanjao topli i udobni krevet, sigurno nije bio baš najsretniji kada je shvatio da ga čeka spavanje u vreći.

U subotu ujutro, slušali smo predavanje s. Gabrijele na temu ispravne vjere. Meni bi bilo dovoljno za cjelodnevno razmišljanje pitanje koje nam je postavila na početku, a glasi: „Što je za mene vjera?“ Jednostavno pitanje koje zahtjeva duboko promišljanje kako bi se moglo odgovoriti na njega. U predavanju nije spominjala svetog Franju, ali zato smo imali zadatak svatko sam u tišini pročitati Oporuku sv. Franje. Nakon polusatne tišine, svaka grupa je dobila jedan dio Oporuke koji smo malo detaljnije proučili i razgovarali o pitanjima vezanim za temu određenog dijela Oporuke.

Poslijepodne došao je red da se malo upoznamo sa nekim stanovnicima Borova Naselja. Nekoliko grupa radile su anketu na ulicama Borova. Zanimljivo da jako puno ljudi, ako se ne varam, oko 70%, ne zna pravo (krsno) ime pape Benedikta XVI. Neki su se namučili da uopće pronađu ljude u pustim ulicama, a jedna grupa se snašla i taman naišla na autobus iz kojeg se iskrcalo dovoljno ljudi za cijelu anketu. Dvije su grupe izrađivale porukice, koje su dijelili vjernicima i framašima nakon nedjeljne mise.  Ostale grupe išle su u posjet obiteljima, uglavnom gdje su bile starije ili bolesne osobe. Za mene je to uvijek možda i najdraži dio kapitula, jer tu najviše dobijem. Ne mislim pritom na hranu ili kavu kojom nas domaćini počaste, kako su sad neki vjerojatno pomislili, nego na ono zadovoljstvo kada znaš da si nekome uljepšao dan i razbio monotoniju staračkih ili bolesničkih dana.

Navečer smo imali priliku pokazati svoju kreativnost. Neki su izrađivali plakate kojima bi pozvali mlade da dođu na Framu, neki su u skečevima prikazivali razne situacije iz života ili su oponašali naše duhovne asistente i asistentice, a neki su već poznatim melodijama dodavali nove tekstove i time nasmijali sve prisutne. Pozivam sve grupe koje su imale taj zadatak da u komentaru napišu tekstove koje su smislili, kako ih ne bi zaboravili i da ih mogu pjevušiti i oni koji nisu bili na kapitulu. Tko zna, možda dobijemo novi framaški hit 🙂

Također su jednom prezentacijom bila predstavljena sva bratstva Osječkog područja. Svatko se pohvalio nečime po čemu se razlikuje od drugih bratstava, po čemu je poseban.

Nedjelju smo, osim doručkom, započeli jutarnjom molitvom i nastavili euharistijskim slavljem u prepunoj crkvi. Sve je nekako brzo završilo i još jedan kapitul se približio kraju. Zahvalili smo se domaćinima i područnom vijeću koji su organizirali susret. I evo na kraju, ja se zahvaljujem svim framašima i duhovnim asistentima koji su sudjelovali na kapitulu što su mi uljepšali ovaj jesenski vikend.

Gospodin vam dao mir!

Martina Plavšić, Frama Bošnjaci

 

2 Comments

 1. evo – naša obrada pjesme Teške boje-Bare

  Sveti Franjo

  Moje srce framu jako voli
  i Boga za nju moli.
  Pred oltarom mi smo svi braća,
  na nebu čeka nas plaća.

  Uuuuuuuu sveti Franjo, iiiiiiiiiiii sveta Klara. x2

  Čistoća siromaštvo i poslušnost,
  sveti Franjo izmoli nam oprost.

  Uuuuuuuu sveti Franjo, iiiiiiiiiiii sveta Klara. x2

  Reci mi Franjo, koliko si se dugo klanj’o,
  hod’o si u vreći, al živio u sreći.
  Reci mi kako mogu živjet tako.
  Mora da je super gore, kad se vrata raja otvore.

  Uuuuuuuu sveti Franjo, iiiiiiiiiiii sveta Klara. x2

  tekst – grupa Aleksandar I.
  (David, Dražen, Filip, Iva, Marija, Martina, Nikolina, Tajana i Veronika )

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.