Može li duhovni asistent razumjeti framaša?

Ne želim biti od onih koji bježe od problema, pa makar i ne znao kako ga riješiti. Iz tog razloga želim u ovoj kolumni iznijeti na vidjelo jedan od problema koji jako tište mnoga mjesna bratstva Frame, a to je odnos framaša s duhovnim asistentom.

 

Nedavno sam razgovarao s jednom framašicom koja je na kraju razgovora vrlo energično zaključila kako duhovni asistenti ne mogu razumjeti framaše koji se uz studij i pomaganje u obitelji bave i mnogim drugim aktivnostima.

Najradije bih joj odgovorio kako treba biti sretna da uopće ima duhovnog asistenta za razliku od mnogih Frama koje ih imaju samo na papiru.

Poneki fratri se pitaju treba li Frami uopće duhovni asistent kad framaši imaju svojeg predsjednika i svoje vijeće. To pitanje pokazuje kako se neka braća još nisu snašla kao duhovni asistenti u radu s framašima. Često puta se nama duhovnim asistentima čini lakše odvesti vas framaše na izlet ili kapitul, kupiti vam sok i kekse i dati vam ključeve od dvorane da si sami organizirate susrete, nego pripremiti neki duhovni nagovor, nekoliko riječi ohrabrenja, utjehe ili tumačenja Svetog Pisma za svaki susret ili vijeće.

Imam nešto malo iskustva rada s mladima u njemačkoj Crkvi. Znam da će mi se moji framaši iz Zagreba smijati što opet spominjem Njemačku, ali svako iskustvo proširuje naše vidike, pa tako i ovo. Tamo su pojedine zajednice mladih dobile potvrdu svojega djelovanja od biskupa i time imaju pravo djelovati na teritoriju cijele biskupije. Biskupi imaju veliko povjerenje u laike koji onda samostalno organiziraju mnoge susrete za mlade, župne duhovne obnove ili priprave za krizmanike. No, često puta nemaju svećenika koji pomaže njima samima i vodi ih.

Hrvatski biskupi, usprkos jednakim ovlastima da odobre samostalni rad laika u svojoj biskupiji, ipak inzistiraju da svaku mjesnu skupinu mladih duhovno prati neki svećenik. Upravo je tu Frama, na neki način, u velikoj prednosti pred mnogim drugim grupama mladih vjernika, jer joj je zajamčena duhovna asistencija. Rekao bih da je velika milost to što naše zajednice framaša imaju svojeg duhovnog asistenta ili asistenticu. To treba itekako cijeniti i poticati te razvijati suradnju.

Možda duhovni asistent neće nikada do kraja razumjeti framaše. Pitam se, treba li ih uopće razumjeti? On im nije neki prijatelj koji ih treba razumjeti, već stariji brat koji s njima može podijeliti svoje iskustvo, otac koji ih usmjerava na pravi put i svećenik koji ih po sakramentima sjedinjuje s Bogom. Nikada nećemo moći drugu osobu do kraja razumjeti, jer je svaki čovjek neiscrpno blago u sebi koje jedino Bog koji ga je stvorio može do kraja razumjeti.

No, svaki se duhovni asistent trudi na svoj način razumjeti svoje framaše. Imamo asistente koji se na Frami osjećaju kao među prijateljima i s framašima se zabavljaju kao s vršnjacima. Takve se Frame lako mogu pretvoriti u „izletničko društvo“, kako neki u šali vole kritizirati, a duhovni asistent time gubi autoritet.

Neki asistenti pak misle da uvijek moraju sve voditi i organizirati, umjesto da neke odluke prepusti framašima. Ispada kao da su framaši balavci koji ne znaju ništa. Takvi stvaraju preveliki autoritet i time omalovažavaju same framaše čime ograničavaju njihove sposobnosti i odgovornosti.

Treći se pak potpuno distanciraju od framaša prepuštajući im da sve rade sami. Imaju među framašima jednu osobu, najčešće predsjednika, s kojim komuniciraju i imaju povjerenja u njegov rad s Framom, a ne razmišljaju o svojem radu sa svim članovima Frame. Ni takav odnos nije dobar, jer time asistent pokazuje da mu nije stalo do mladih i do njihovih problema te zapravo narušava sliku dobrog oca i pastira koji bi trebao voditi Božje stado koje mu je povjereno.

Kakav onda treba biti pravilan i istinski odnos između duhovnog asistenta i bratstva Frame? Već sam više puta o tome govorio i zahvaljujem Bogu koji mi je dao inspiraciju za pravu sliku tog odnosa. Taj odnos treba biti poput svijeće koja gori. Svijeća se sastoji od dva dijela – fitilja i voska, gdje fitilj označava duhovnog asistenta, a vosak Framaše.

Kao što fitilj sam ne može dugo gorjeti, već u trenu sagori, tako niti vosak ne može sam gorjeti te time ne može obasjavati oko sebe. Hoću reći ako duhovni asistent sve sam radi i određuje, tada ne svjedoči povjerenje i ljubav prema framašima te se brzo umori i sagori. Ali i obrnuto, ako Framaši sve sami rade nisu svjetlost koja obasjava.

Stoga, kao što fitilj oko sebe drži vosak koji se preko njega prelijeva u plamen svijeće, tako i duhovni asistent treba oko sebe okupljati framaše i usmjeravati ih da svojim talentima svjedoče i navještaju vjeru. Duhovni asistent treba biti smjerokaz i katalizator kojim framaši idu na putu prema Kristu i treba im svojom mudrošću, znanjem i iskustvom na duhovnom putu omogućavati da brže i sigurnije dođu Kristu.

Framaši se poput kapljica voska u svijeći trebaju čvrsto držati zajedno i brinuti jedni o drugima. Kad duhovni asistent vidi takvu složnost i bratstvo, onda će mu biti lakše i tumačiti Sveto pismo, svjedoči svoju vjeru u uskrsloga Isusa te će svi zajedno ići bliže Gospodinu kojeg čekamo.

Svi trebamo zajedno raditi, jer samo zajedno možemo poput svijeće svijetliti ovome svijetu i pokazivati na Krista. „Vi ste svjetlost svijeta“, kaže Isus.

Veliku je odgovornost dragi Bog stavio na pleća nama duhovnim asistentima i asistenticama da vodimo vas mlade k njemu te da ne lutate po nekim drugih lažnim ili polovnim duhovnostima koje vam se danas nude na razne načine. No, i vi framaši trebate biti zahvalni i Bogu i svojim duhovnim asistentima i asistenticama što između mnogih svojih drugi obveza i dužnosti nalaze vrijeme i za susret s vama.

8 Comments

 1. Odlična tema, možda i za neki seminar za duhovne asistente. Čini se da tu ima puno nejasnoća i različitih interpretacija i to kod samih duhovnih asistenata. Dugo sam bila u Frami, a sad sam prosvjetni radnik i sama tražim ispravan odnos prema mladima koji i nisu jako puno mlađi od mene, ali smo u različitim ulogama. Mislim ovo: mladi trebaju duhovnog asistenta koji je odrasla (zrela) osoba i koji njima pomaže da dođu do zrelosti. Neki se asistenti potpuno izjednačavaju s framašima. To asistenta degradira, a framaše frustrira i onda dolazi do nekih sukoba koji se znaju događati na toj relaciji. Framaši već imaju svoje prijatelje s kojima će se natezati, glupirati i sl., u odrasloj osobi traže oslonac i orijentir, prema tome duhovni asistent mora znati tko je on i kamo vodi framaše, a ne odluke o tome prepustiti njima. To će biti mnogo lakše onima koji su i sami u doba odrastanja imali zreliju osobu s kojom su imali takav ispravan “očinski” odnos pa treba i o tome razmišljati. Vezano uz to, često se sjetim citata koji mi je spomenuo jedan mlađi svećenik nakon prvih 5 godina njegove svećeničke službe i traženja svog svećeničkog identiteta:”Ne možeš biti otac, ako prvo nisi bio sin!”

 2. Pater, ostala mi je ta vaša usporedba o svijeći koja izgara iz propovijedi sa nedavnog kapitula u Borovu… Drago mi je da ste ju i pismeno svima prenijeli da se može vidjeti, za one koji nisu mogli čuti…
  Mogu reći, hvala na poticaju… 🙂

  1. Poteškoće vijeća su tema sama za sebe. A fra Ivan je super detektirao neke probleme s duhovnim asistentima ali to ni približno nije sve. Ponekad me rastuži koliko zakulisnih zavrzlama i trzavica može biti u tim odnosima framaša i asistenata, pogotovo na nekim višim razinama ustroja. Zar ne bi svi mi, duhovni asistenti i framaši, trebali znati bolje? Trebali biti bolji?

   Ja u svojih sedam godina framaštva imam iskustvo jednog jedinog duhovnog asistenta s kojim sam u globalu prezadovoljna (oni koji znate tko je nemojte mu reći da sam ovo napisala, umislit će se)…na susretima je uvijek prisutan nenametljivo, ispravi što treba, na vijećima se tek po potrebi pozove na svoju poziciju…omjer autoriteta, suradnje i davanja autonomije je uglavnom dobar…po meni onakav kakav bi trebao biti. Kakav god da je van susreta, kada nas nasmijava i sl., mislim da se nikad ne gubi prava priroda tog odnosa koji treba tu postojati. No kao što rekoh, nemam baš s čim uspoređivat 😛

   Imam feeling da duhovni asistenti o tim problemima pričaju međusobno, i framaši pričaju međusobno, no malo se o tome razgovara globalno. Ugl. je to na osobnoj nekoj bazi i ugl. kada već iskrsne neki problem…to moramo promijeniti. Moramo paziti jedni na druge UVIJEK.

 3. “katalizator kojim framaši idu na putu prema Kristu” … sviđa mi se oblik Vaše misli! 😀

 4. ”On im nije neki prijatelj koji ih treba razumjeti, već stariji brat koji s njima može podijeliti svoje iskustvo, otac koji ih usmjerava na pravi put i svećenik koji ih po sakramentima sjedinjuje s Bogom.”

  Pre-di-vno!

 5. Fra Ivane, sviđa mi se kako ste detektirali problem. Nadam se i vjerujem da će se isti s vremenom i rješiti, u iskrenom zajedništvu.

  1. Treba ići od situacije do situacije. Svaki problem je priča za sebe i zato treba što manje generalizirati. I ja sam iznio tri primjera, a ima ih još više. Važna je dobra volja s obje strane i zajednička molitva i sakramenti koji nas ujedinjuju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)