“On slabosti naše uze i boli ponese” Duhovni kapitul u Kninu

Protekli vikend održao se treći duhovni kapitul u našem kraljevskom gradu Kninu. Sudjelovalo je otprilike 100tinjak framaša iz svih Frama našeg Zadarsko-šibenskog područja uključujući i Frame u osnut. Meni je ovo prvi put da sam išla na duhovni kapitul i stekla sam jako dobro iskustvo. Upoznala sam mnogo novih ljudi u ova tri dana i zaista je bilo prekrasno. Program je bio raznolikog sadržaja te jako zanimljiv. Svidio mi se rad po grupama, jer su svi bili tako otvoreni i iskreni.

U subotu ujutro smo imali poticajno predavanje fra Ivana Maletića. Tema predavanja „On slabosti naše uze i boli ponese“ je bila vrlo interesantna, lijepo objašnjeno, i sve nas je poticala na razmišljanje. U slobodno vrijeme smo pjevali, svirali, upoznavali se bolje, a vrijeme je tako brzo prolazilo. Zapravo, nisam ni mogla zamisliti da će biti ovako dobro. Najviše mi se dojmio karitativan rad. Svaka grupa je imala različit zadatak, jedni su posjetili starački dom i svojom pjesmom, plesom i druženjem su razveselili štićenike doma koji su se ponovno osjetili mladima. Druga grupa je uređivala okoliš u gradu, ulice, parkove te okoliš crkve sv. Ante kao i okoliš bolnice. Moja grupa je imala zadatak očistiti kuću siromašne obitelji. Učiniti takvo veliko djelo, nekome kome je to itekako potrebno, pogotovo kad su djeca u pitanju, bilo je zaista posebno. Osjećaj kad činiš takvo nešto, i kad ti dijete od 7 godina dođe i kaže: “hvala”, ali ne onako hladno i bezobzirno, nego onako iskreno i toplo, bilo je nešto predivno. Kako ja dosad nisam bila u prilici, tj. nikad se nisam našla u situaciji da pomognem nekome na takav način, osjećala sam se jako dobro, i isto tako shvatila dosta toga. Kad razmislim u koliko situacija sam se ja žalila jer nisam dobila nešto što sam htjela ili me roditelji nisu pustili negdje, a onda kad pogledam u kakvim uvjetima žive ta djeca, shvatim da u životu treba biti zadovoljan onim što imamo i ne tražiti više nego što možemo i trebamo. Sretna sam jer sam s tim, moglo bi se reći, naučila skoro pa pravu cijenu života.

Osim karitativnog rada gdje smo naučili cijeniti život i ljudske vrijednosti pronašli smo vremena i za vježbanje novog framaškog bansa Gangam style, te framaške inačice serije Sulejman veličanstveni. Nakon karitativnog rada naša područna predsjednica Lucija Kundid nam se po posljednji put obratila u svom pozdravnom govoru. Popratili smo je ovacijama i pljeskom jer je uistinu to i zaslužila. U subotu navečer smo imali i euharistijsko klanjanje gdje smo se duhovno obnovili te ispunili cilj našeg dolaska na ovaj kapitul. Drago mi je što sam imala priliku prisustvovati duhovnom kapitulu te da ću prisustvovati i na sljedećem. Nauči se mnogo, steknu se nova prijateljstva, nove uspomene, i stvarno se isplati ići!

Lucija Stijelja, Frama Šibenik-Šubićevac

2 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.