Bdijenje mladih u Biskupiji pokraj Knina

Nacionalnom nedjeljnom hodočašću, 16. rujna 2012. god. prethodi hodočašće dviju vojnih kapelanija – Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta 2. motorizirane bojne Pauci i Svetog križa iz Knina. Pripadnici vojske 14. rujna nosili su Gospin pralik.

Svake godine u sklopu proslave Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta u Biskupiji kod Knina, župa sv. Ante i Frama Knin organiziraju hodočašće i molitveno bdijenje mladih. Mladi su u subotu, 15. rujna u 17 sati krenuli pješice ispred crkve Gospe Velikog Hrvatskog Zavjeta prema 12 km udaljenoj Biskupiji.

Bdijenje je započelo u 20 sati ispred crkve sv. Marije, a predvodili su ga kninski framaši i naš duhovni asistent, fra Ivan Lukač. Bdijenje je započelo klanjanjem pred Presvetim oltarskim Sakramentom, nakon čega je uslijedio molitveno-meditativni program na temu Krepost siromaštva. Naš gost, fra Lazar Perica riječima Blago siromasima duhom, njihov je kraljevstvo nebesko (Mt 5,3) započeo osvrt na materijalno siromaštvo te nam protumačio da siromaštvo nije cijena koju trebamo platiti kako bismo živjeli s Bogom, nego je posljedica susreta s njim koji je jedini istinsko bogatstvo, ujedno nam je iznio i svoje iskustvo o svome redovničkom pozivu.

Na ovogodišnjem bdijenju sudjelovalo je 400-tinjak mladih, od toga 200 framaša iz našeg Zadarsko-šibenskog podrujčjma, točnije  framaša iz Drniša, Knina, Lišana, Meteriza i Šubićevca pod vodstvom svojih duhovnih asistenata. Duhovno obogaćeni uputili smo se u samostanske prostorije gdje smo se okrijepili i radosno družili u ugodnoj, bratskoj atmosferi. Brojni hodočasnici iz cijele Dalmacije, 16. rujna posjetili su u Marijino svetište u Biskupiji, gdje je procesiju oko svetišta sv. Marije i svečano misno slavlje u 11 sati predvodio generalni vikar mons. Marinko Mlakić.

Marija Dragić, Frame Knin