TVOJA SAM SLIKA – Framaško ljetovanje

Započela je nova školska, a time i framaška godina. Frama punom parom ide u nove pobjede: skupštine, izbori, škole animatora… No nije mirovala ni preko ljeta. Razna su bratstva na razne načine ispunila svoje vrijeme. Frama Đakovo je odlučila zajedno, već drugu godinu zaredom, otići na ljetovanje. Pročitajte kako je to izgledalo i neka vam pogled unatrag na ljeto ispunjeno framaštvom bude poticaj na još ispunjeniju jesen.

 

Već nakon što smo se prošle godine vratili iz Postira na Braču, počele su pripreme za iduću (ovu) godinu. Svi smo željno iščekivali novo putovanje duhovno-rekreativne prirode u jedno od najdražih nam mjesta na svijetu.
Ista priča kao i prošle godine s putovanjem, no ovaj put s više novih framaša. Izgleda da svijet stvarno ostaje na mlađim generacijama! Put u večernjim satima 17.8., autobus ispunjen lijepim (i ne toliko lijepim) glasovima, zatim plaža, mise koje smo animirali, radne skupine… i jedan predivni harmonični ugođaj, ugođaj prepun sklada, jedinstva i ljubavi.
Naša duhovna asistentica sestra Gabrijela Damjanović pomogla nam je pri fokusiranju na centralnu temu našeg boravka, a to je parafraza jednog biblijskog citata – “Tvoja sam slika.” (usp. Post 1,27), iz čega možete zaključiti da smo promišljali, razgovarali i upoznavali se sa čovječjom vrijednošću pred Bogom, našim značajem i dostojanstvom. Sukladno tome, prisustvovali smo i predavanju o umjetnoj oplodnji prof. dr. soc. Tončija Matulića, na kojem smo naučili uistinu korisne informacije o ovom aktualnom problemu. Osim sestre Gabrijele, pridružila nam se i sestra Dubravka Medak, koja nam je pripremila prezentacije i predavanja za tri dana te nas kroz njih naučila puno o komunikaciji, ekspresiji, apostolima, poboljšavanju frame i raznim drugim temama.
Duhovni vrhunac putovanja dogodio se ipak u Međugorju, gdje smo se uputili prije nego što smo krenuli kući. Petak poslijepodne proveli smo u tom predivnom mjestašcu, posjetili smo zajednicu Cenacolo, gdje smo slušali svjedočanstva dvojice članova, a zatim smo prisustvovali moljenju krunice, svetoj misi te klanjanju. Jedna ovakva “duhovna bomba” za kraj prekrasnog putovanja bila je potpuno prikladna i dala nam je miran san na putu prema Đakovu.
Unatoč svom opuštanju, kupanju, zabavi, pjesmi i plesu, nismo zaboravili na ono najbitnije, a to je naše bratstvo i međusobna ljubav. Odnosi su nam se učvrstili jako, ali Bog je, dakako, ostavio prostora i za bolje, a to bolje ćemo razvijati kroz cijelu iduću godinu, sve dok nas opet ne dočekaju poznati valovi i miris maslina, mala crkva koja pamti sve naše molitve te predivan pastoralni prostor koji smo uvijek sami uređivali, a mi u svim tim stvarima nađemo dio Božje sveprisutnosti i zahvalimo Mu što i mi ponosno možemo reći – “Tvoja sam slika!”

 

Mislav Živković, Frama Đakovo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.