Sv. Toma apostol

Sveti Toma rođen je u ribarskom mjestu Batsaidi na obali Genezaretskog jezera. Zbog aramejskog značenja njegova imena poznat je i pod nazivom „Blizanac“. Bio je jedan od dvanaestorice Isusovih apostola. Svakako, svima nam je poznat i po nadimku „Nevjerni“, koji je pridodan njegovu imenu nakon Tomina susreta s uskrslim Kristom.

Pošto su drugi učenici rekli Tomi kako su vidjeli Gospodina, Toma im odvrati: „Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati.“ Nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Isus im pristupi i reče: „Mir vama!“  Zatim će Tomi: „Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran.“  Odgovori mu Toma: „Gospodin moj i Bog moj!“  Reče mu Isus: „Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!“

Upravo na ovim Isusovim riječima trebamo graditi našu vjeru; mi Isusa ne vidimo no imamo mogućnost vjerovati u Njega i vjerovati Njemu te ostvariti to blaženstvo o kojem Isus govori.

U Ivanovu evanđelju se Toma također javlja kada govori učenicima koji su se usprotivili Isusovu povratku u Judeju gdje su pokušali kamenovati Isusa. On hrabro govori: „Hajdemo i mi da umremo s njim.“  Doduše, te se riječi mogu protumačiti i kao žalostivo mirenje sa sudbinom iako je ljepše vjerovati da je Toma doista bio neustrašiv.

Upravo je sv.Toma zaslužan za jednu od najprepoznatljivijih i najljepših Isusovih izjava. Naime, na posljednjoj večeri Isus je svojim učenicima rekao: „Tamo kamo ja idem već znate put.“ , no Toma mu je odvratio: „Gospodine, ne znamo kamo ideš. Kako bismo poznavali put?“ Na to pitanje Isus je svečano odgovorio: „Ja sam put, istina i život. Nitko ne dolazi k Ocu osim po meni.“

Sveti Toma je, prema tradiciji, otišao u Indiju propovijedati Evanđelje gdje je i podnio mučeništvo. Prema njemu se u Indiji dio vjernika naziva „Tominim kršćanima“. Njih trenutno ima oko 750 000. Njegov dan u Katoličkoj crkvi slavimo 3. Srpnja. Sveti Toma je zaštitnik graditelja, arhitekata, grada Pule i Indije.

Naše molitve uputimo sv. Tomi i uzdajmo se u njega kao zaštitnika graditelja kako bi nam pomogao izgraditi nešto najdragocjenije – našu dušu i nas same kao hrabre mlade vjernike,  framaše koji neustrašivo, baš poput njega u prije spomenutoj zgodi, idemo za našim Gospodinom.

Josip Buklijaš, Frama Vrgorac

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.