Upoznajmo Kinesko bratstvo Frame!

Julia Lai članica je OFS-a u Kini koja u svom  radu blisko surađuje s Framom. Imali smo je priliku upoznati na Svjetskom susretu Frame u Madridu prošle godine i zaključili kako bi naše iskustvo zajedništva Frame u svijetu mogli produbiti ovim intervjuom, uključujući tako i one koji Madrid nisu imali priliku doživjeti iz prve ruke.

1. Draga Julia, biste li nam za početak mogli reći nešto više o sebi i svojoj povezanosti s Framom?

Kao što si već rekla, članica sam OFS-a. Pripadam mjesnom bratstvu svetog Bonaventure u Macau, blizu Hong Konga. Priključila sam se Redu 2005. godine, a trajne zavjete dala 2008. godine. Tajnica sam u područnom vijeću OFS-a. U našem području postoje 3 bratstva OFS-a i jedno bratstvo Frame, koje se nalazi u Hong Kongu.

2. Sudjelovali ste u Svjetskom susretu Frame i Svjetskom danu mladih u Madridu prošlo ljeto. Kakvi su Vaši dojmovi?

Iako sam fizički bila jako iscrpljena, to je bilo jedno od najvrijednijih, najuzbudljivijih i najljepših iskustava u mom životu. Uvijek ga se rado sjetim. Na Svjetski sam susret Frame doputovala sa 6 framaša iz dva mjesna bratstva. To je bilo njihovo prvo putovanje izvan Kine i prvi doticaj s bratstvima iz drugih zemalja. Imali smo priliku upoznati braću i sestre iz OFS-a i Frame iz cijelog svijeta, što nam je neizmjerno puno značilo. Svi su sudionici bili smješteni u istoj zgradi pa se produbilo naše druženje za vrijeme, ali i izvan programa.

Što se Svjetskog dana mladih tiče, zapanjio me broj ljudi koji su pristigli u Madrid iz svih krajeva Zemlje. Svi su se međusobno pozdravljali i radovali gdje god su se sreli (na ulicama, stanicama podzemne željeznice, u sredstvima javnog prijevoza,…). To se zajedništvo  posebno osjetilo na bdijenju s Papom, na aerodromu Quatro Vientos, gdje se više od 2 milijuna mladih okupilo samo s jednim ciljem – kako bi proslavili našeg Gospodina Isusa Krista!

3. Spomenuli ste mi i da Vam se jedan događaj sa Svjetskog susreta Frame posebno utisnuo u sjećanje.

Tako je. Bilo je to susret sa svim generalnim ministrima Franjevačkog reda u Bazilici San Francisco el Grande. Nikada neću zaboraviti atmosferu koja je tamo vladala. Tada smo uistinu spoznali bogatstvo i raznolikost našega Reda.

4. U Hrvatskoj živi oko 90% katolika, tako da mi svoju vjeru živimo u, moglo bi se reći, povlaštenim uvjetima, ali svjesni smo toga da  brojna braća i sestre u svijetu nisu iste sreće. Biste li nam opisali religijsku situaciju i položaj katolika u Vašoj zemlji?

Hong Kong ima populaciju od 7 milijuna stanovnika, među kojima je oko 300 000 katolika. Uz katolike, prisutne su i brojne druge vjeroispovjesti, poput protestanata, muslimana, budista, taoista,… U Hong Kongu svatko ima pravo ispovjedati vlastitu vjeru, tako da nije problem biti katolikom. Što se ostatka Kine tiče, situacija je u nekim dijelovima malo rigoroznija, ali znam da je  svima dopušten odlazak na misu, molitva, održavanje biblijskih skupina i slično.

5. Framaši iz Hrvatske nisu dobro upoznati s položajem pojedinih nacionalnih bratstava Frame u svijetu, pa je ovo idealna prilika da saznamo nešto više o bratstvu u Kini.

Frama u Hong Kongu započela je s radom 2002. godine. U četvrtom su mjesecu proslavili deset godina postojanja. Tijekom godina se broj framaša mijenjao, ali nikada nije prelazio 20 članova. Trenutno je u mjesnom bratstvu Hong Konga prisutno 11 obećanika. Kao što sam već  spomenula,  to je jedino bratstvo u ovom području. U ostatku Kine postoji još nekoliko mjesnih bratstava. Više od toga vam ne mogu reći, jer još ne postoji nacionalna baza podataka pa nam te informacije nisu dostupne.

 6. Koliko se često održavaju susreti u mjesnim bratstvima?

Framaši u Hong Kongu nalaze se tri puta mjesečno. To uključuje tematski susret, formacijski susret i večer molitve. Jednom godišnje organiziraju međureligijski susret i druženje s braćom i sestrama drugih vjeroispovijesti. Također, više puta godišnje, odlaze na framaško planinarenje i piknike.

7. Postoje li u Kini područni ili  nacionalni susreti Frame?

Nažalost, ne, ali framaši iz nekih mjesnih bratstava organiziraju posjete drugim bratstvima te se tako povezuju.

8. Kakav je odnos Frame i OFS-a?

Naš ministar OFS-a jednom mjesečno posjećuje susrete Frame. Svake godine OFS i Frama sudjeluju na Križnom putu za vrijeme Korizme te zajedno slave blagdane svete Klare i svetog Franje, Božić, kinesku Novu Godinu i slično. OFS i Frama su u jako dobrim odnosima, što izražavamo riječi „TAU“ (T = Trust, povjerenje, A = Acceptance, prihvaćanje, U = Unity, jedinstvo).

9. Hrvatski framaši sudjeluju u brojnim društvenim projektima, poput volontiranja u pučkim kuhinjama i staračkim i  dječjim domovima te prodajama kolača za Caritas. Postoje li slične akcije u Kini?

Neki naši framaši poučavaju djecu u  nedjeljnoj školi ili pomažu u župama, ali ne postoje  neke  isključivo framaške akcije. Ljubiti znači služiti, draga hrvatska Framo, i stoga me iskreno raduje što vi toliko ljubite.

10. Hvala Vam  puno što ste, usprkos obavezama i velikoj udaljenosti, odlučili podijeliti svoja iskustva s nama i pomoći nam da upoznamo nacionalno bratstvo Kine. Biste li još nešto htjeli reći za kraj?

Dragi hrvatski framaši, čestitam! Sretan vam rođendan! Iako sam u dalekom Hong Kongu, mogu zamisliti koliko je lijepo bilo na vašoj proslavi. Ja vam, u ime Frame Kina, želim da uvijek  budete puni Božje milosti! Svi ste uvijek dobrodošli u Kinu i nadam se da ćete nas jednom doći posjetiti!

Rea Vrandečić – Frama Siget

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.