Obrati se i vjeruj Evanđelju

Korizma je sveto vrijeme koje nas priprema za najveći kršćanski blagdan – Uskrs. Traje četrdeset dana. Broj četrdeset ima posebnu simboliku: 40 je dana trajao opći potop, 40 je dana Mojsije bio na brdu Sinaj, 40 su godina Izrelci lutali pustinjom, 40 je dana prorok Ilija išao prema brdu Horebu, 40 je dana vrijeme u kojem se Niniva trebala obratiti, 40 je dana Isus proveo u pustinji, 40 je dana nakon Uskrsnuća Isus uzašao na nebo.

Korizma je vrijeme koje nas poziva na promjenu, da kroz 40 dana dočekamo Uskrs kao drugačiji, bolji ljudi. Kroz ovo sveto vrijeme Crkva pred nas stavlja moćna sredstva kojima to možemo postići. A to su: molitva, post i djela milosrđa. Ove tri stvarnosti međusobno su povezane. Molitva, post i djela milosrđa približavaju nas Bogu i našim bližnjima.

Korizma počinje na Čistu srijedu kada se posipamo pepelom uz riječi: „Obrati se i vjeruj Evanđelju!“ (Mk 1,16) Obraćenje je trajan proces. On započinje u jednom trenutku, ali traje čitav život. Svaki dan smo se pozvani obraćati od onoga što nije dobro, na ono što je dobro i Božje. To zahtijeva borbu, često tešku borbu. U toj borbi nekada pobijedimo, a nekada izgubimo. No najvažnije je da se čovjek ustrajno bori, da se nakon svakoga pada diže. Jer samo onaj koji se bori može pobijediti. Tko se ne bori, ima samo jedan ishod. Sveti Augustin govori: „Ako pred Boga ne mogu doći kao pobjednik, želim doći kao borac.“

U toj borbi nismo sami, nego se oslanjamo na Boga, koji nas pomaže, krijepi, hrabri, podiže, blagoslivlja i nagrađuje. Također u toj borbi hrabri nas primjer Blažene Djevice Marija i tolikih svetaca, kao i njihov moćni zagovor.

Obratiti se i vjerovati Evanđelju jest poziv koji odjekuje u korizmenom vremenu. Evanđelje u prijevodu znači „Radosna vijest“. Toj radosnoj vijesti poklanjamo svoj povjerenje. A radosna vijest jest naš Gospodin Isus Krist koji je Bog. Njemu prepuštamo svoje putove. Njega pozivamo u lađu našega života, predajemo mu kormilo da nas sigurno vodi i upravlja na nemirnom moru života. Radost nastaje tamo gdje se čovjek daruje za drugoga. Vjerojatno imamo iskustvo kada smo učinili neko dobro djelo i osjetili radost. Bog je sav radost jer se sav daruje. Stoga u ovome korizmenom vremenu posegnimo snažnije za molitvom i postom koji približavaju Bogu, a neka se naš susret sa Bogom prelijeva u djela ljubavi prema našim bližnjima te donosi radost i time svjedoči Radosnu vijest, Evanđelje, u ovome svijetu.

fra Matija Marijić, OFM


naslovna fotografija: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)