Badnjak ili 4. nedjelja došašća?

Ove godine Badnjak pada na četvrtu adventsku nedjelju. Na kojim sve Misama trebam biti? Trebam li ići na Misu tijekom dana ako idem na polnoćku? I trebam li ići sutra na božićnu Misu ako sam bio na polnoćki? Hvala. (anonimni framaš)


Najčešće pitanje posljednjih dana glasi: „Trebam li u nedjelju ići na dvije Mise?“ i odgovor je niječan!

Ove nedjelje dužni smo ići na Misu koja je vezana uz 4. nedjelju došašća, ali nismo dužni ići na Misu bdijenja ili polnoćku.

Kako nam govori crkveno pravo u kanonu 1246. nedjelja je prvotni zapovjedani blagdan te nastavlja u kanonu 1247.: Nedjeljom i drugim zapovijedanim blagdanima vjernici su obvezni sudjelovati u misi; osim toga, neka se uzdrže od onih radova i poslova koji priječe iskazivanje štovanja Bogu, radost vlastitu danu Gospodnjemu ili potreban odmor duše i tijela.

Znamo kako naš subjektivni osjećaj kaže da je puno važnije otići na polnoćku, ali naši osjećaji nisu najvažniji ili zapravo nisu kriterij prosudbe u ovoj situaciji.

Misa bdijenja iliti polnoćka (koja to često i nije, jer često zna početi već i u 20h) jest svakome od nas srcu draga i važna, ona nas uvodi u svetkovinu rođenja Gospodnjega, ali prema liturgijskom stupnju važnosti ona nema prednost nad nedjeljom niti može zamijeniti nedjelju. Crkva nas u slučaju nedjelje jasno poučava i u Katekizmu kada kaže: Nedjeljna euharistija utemeljuje i učvršćuje cjelokupno kršćansko djelovanje. Zato su vjernici dužni sudjelovati u Euharistiji u zapovjedane dane, osim ako su opravdani ozbiljnim razlogom (npr. bolest, skrb za dojenčad, ili su od svoga župnika dobili oprost). Oni koji hotimice ne izvrše tu obvezu čine teški grijeh.“ (KKC 2181)

Vjerujem kako nam nije lako učiniti taj korak pa u istome danu dva puta se uputiti u crkvu na Misu pogotovo što će se „morati“ peći kolači, spremati kuće i stanovi, ali da je lako ne bi nas zapalo. Kao vjernici pozvani smo živjeti svoju pripravu za određene svetkovine, a osobito se tu radi o Božiću i Uskrsu stoga bi propuštanje 4. nedjelje došašća našu adventsku pripravu učinilo krnjom, a ona je i ovako manjkava s obzirom na sve ranija „slavlja“ Božića. Potrebno nam je pobijediti same sebe i svoje osjećaje u ovoj situaciji te učiniti sve što je u našoj moći kako bismo sudjelovali u slavlju 4. nedjelje došašća.

fra Vinko Brković, OFM


naslovna fotografija: Cathopic

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)