FOTO: Dnevnik Hoda Osječkog područnog bratstva

PRVI DAN (25. SRPNJA): KUTJEVO

Danas smo se okupili u Kutjevu. Nakon uvodne molitve i zaziva Duha Svetoga koji će nam biti potreban na putu, uputili smo se prema crkvi. U crkvi smo izmolili krunicu, a Misu je predslavio fra Mislav Lukačević, OFM. Tema propovijedi bio je sv. Jakov čiji spomendan danas slavimo. Domaćini su nas lijepo ugostili i pripremili nam obilnu večeru. Nakon što smo se najeli, zapjevali smo duhovne pjesme. Kad smo se vratili s večere, imali smo uvodni rad po skupinama u kojem smo se upoznali i pročitali nešto više o franjevačkom svecu/bratu čije ime nosi naša grupa. Nakon večernje molitve časoslova, izvukli smo svoje ovčice o kojima ćemo brinuti u sljedećim danima. Framaši su uzbuđeni što smo opet na Hodu i svi smo u iščekivanju sutrašnjeg dana.

Tena Petrović, Frama Slavonski Brod


DRUGI DAN (26. SRPNJA): PLETERNICA

Drugi dan Hoda započeo je u ranu zoru (5:15). Na kraju puta, od Kutjeva do Pleternice, uhvatila nas je kiša te smo zadnja 2 kilometra dovršili kombijima. U nagovoru nam je fra Antonio Kirin, OFM objasnio kako bi svakome trebali biti brat kao što je i sveti Franjo bio brat svima pa čak i gubavcu. Svetu Misu je također predslavio fra Antonio, fenomentastično kao i uvijek. Uz sve što se danas događalo posebno smo zahvalni na ručku u Pleternici, od gostoprimstva do kvalitete hrane koja je bila prava gozba.

Frama Đakovo


TREĆI DAN (27. SRPNJA): NOVA KAPELA

Treći dan Hoda počeo je u 5:30, buđenjem uz pjesmu. Nakon kratkog obroka i zagrijavanja, veselo i odlučno krenuli smo iz Pleternice. Pjesma nas je pratila sve do Dragovaca, gdje nismo mogli odbiti darežljivu okrjepu koju su nam priredili mještani. U istom smo mjestu, u crkvi sv. Bartola, izmolili jutarnju molitvu časoslova te osvježeni i spremni krenuli prema pravom odredištu. U Novoj Kapeli velikodušno su nas dočekali načelnik i ostali župljani koji su nam poslije ručka otvorili svoje domove i ponudili smještaj i noćenje. Naš framaški program nastavio se u crkvi Blažene Djevice Marije s nagovorom fra Vinka Brkovića, OFM na temu „Sveti Franjo i euharistija”, nakon kojeg smo se sabrali u osami. Potom smo u grupama prokomentirali i postavili pitanja o stvarima koje su nam nejasne o euharistiji na koja nam je fra Vinko dao odgovore. Na vrhuncu dana proslavili smo Svetu Misu i klanjanje koje je također predvodio fra Vinko te se uputili natrag k svojim ugostiteljima gdje je svatko uz različite doživljaje završio svoj dan. Današnja šetnja bila je duga 18 km, ali svaki trenutak uz braću i sestre bio je zlata vrijedan i nezaboravan.

Marija Orešković, Frama Požega


ČETVRTI DAN (28. SRPNJA): DAVOR

Uputili smo se iz Nove Kapele prema Davoru. Tema današnjeg dana bila je „Sveti Franjo – svjedok Božje riječi“. Na putu do Davora, dugom 22 kilometra, zaustavili smo se u Štivici gdje su nas župnik i župljani radosno dočekali. Nakon objeda koji su nam pripremili mještani, zaputili smo se u crkvu sv. Marije Magdalene izmoliti jutarnju molitvu časoslova, koju je predvodila sestra Rafaela Jozić, SCSC, duhovna asistentica Frame Otok. Nakon jutarnje molitve nastavili smo svoj put uz pjesmu i veselje. Iscrpljeni od puta stigli smo u Davor gdje su nas raširenih ruku dočekali mještani i uputili nas u mjesni dom na ručak. Okrijepljeni fizički, ali i duhovno, zaputili smo se u osnovnu školu. Danas je nagovor predvodila sestra Rafaela, nakon kojeg smo imali radove po grupama. Potom smo imali biblijski kviz na otvorenom i pokazali svoje znanje. Uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predslavio fra Matija Marijić, OFM u koncelebraciji s ostalim fratrima i župnikom. Naposljetku smo izašli na trg i slavili Gospodina uz pjesmu i ples te su nam se pridružili i mještani. Ovaj dan bio je zaista poseban jer, iako smo prešli najviše kilometara do sada, osjećamo se duhovno obogaćeni, ispunjeniji te zahvalni Gospodinu za sve darovano.

Lucija Elez, Frama Otok


PETI DAN (29. SRPNJA): ZAPOLJE

Ranom zorom probudili smo se uz zvukove gitare i pjesmu naših (ne)upjevanih dečkiju. Nakon doručka nastavili smo našu rutu. Danas je to bilo iz predivnog Davora do dalekog Zapolja, čak 19 kilometara udaljenosti! Veliku pauzu imali smo u Orubici gdje smo molili jutarnju molitvu časoslova koju je predvodio fra Mislav Lukačević, OFM. Nakon što smo se okrijepili, veselo smo nastavili dalje uz pjesmu i ples. Kada smo se smjestili u dvoranu, poslušali smo nagovor fra Mislava pod nazivom „Blažena Djevica Marija i Sveti Franjo”, ili kako je on rekao Blažena Djevica u Franji. Nagovor nas je potaknuo na razmišljanje i duhovno pripremio za Svetu Misu. Naš zbor je prekrasno pjevao na Svetoj Misi (oni su zapravo bili upjevani 😉 ). Zasigurno najposebniji dio dana bilo je klanjanje. Fra Mislav vodio nas je kroz Kristove riječi sve do suza, pa tako i mene. Ostali smo pod dojmom i tijekom večere koju su za nas pripremili Zapoljčani. Ovo je bio jedan poseban dan koji ću zasigurno pamtiti do kraja života.

Sara Marković, Frama Vukovar – Borovo Naselje


ŠESTI DAN (30. SRPNJA): CERNIK

Napokon malo sna. Probudili smo se u 6.30 sati te već u 7.30 sati započeli našu posljednju rutu na ovogodišnjem Hodu. Hodali smo od Zapolja prema Cerniku. Tradicija nam je da posljednjih 100 metara trčimo, ali ove smo godine bili spriječeni kišom koja nas je nenadano sustigla na našoj ruti. Poslijepodnevni program bio je malo drugačiji jer smo imali pokorničko bogoslužje koje je predvodio fra Matija Marijić, OFM, nakon kojeg smo svi pristupili sakramentu ispovijedi. Svetu Misu predslavio je požeški biskup mons. Antun Škovrčević koji nam je poželio sretan put na daljnjem hodočašću. Ovo je naš posljednji dan u Hrvatskoj, pa smo morali što prije spakirati sve stvari i utovariti ih u dva autobusa kojima smo u 22 sata krenuli prema rodnom gradu svetoga Franje, Asizu. Iako umorni i puni žuljeva, veselimo se posjetiti mjesta na kojima je živio i boravio sveti Franjo.

Erika Mičić, Frama Vukovar


SEDMI DAN (31. SRPNJA): LA VERNA

Oko 11 sati navečer krenuli smo na put za Italiju. Uz spavanje, molitvu i pjesmu, na La Vernu smo stigli oko 10 sati. Predvođeni duhovnim asistentima, obišli smo to sveto mjesto, te tako produbili svoje znanje i vjeru. Brdo La Verna, bilo je omiljeno mjesto za molitvu svetome Franji. To mjesto, okruženo i natopljeno mirom, molitvom i neopisivom ljepotom krajolika, pobudilo je u svima mir i radost. Mogli smo vidjeti habit sv. Franje, baziliku i mnoge špilje u kojima je Franjo volio moliti. Tijekom vremena osame imali smo priliku razmisliti o njegovom primanju stigmi na ovom mjestu, te što one predstavljaju u životu za Krista, Franju i za nas. Svoj boravak na La Verni završili smo svečanim euharistijskim slavljem koje je predslavio fra Matija Marijić, OFM te slobodnim vremenom u kojem smo detaljnije razgledali La Vernu i sve posebnosti. U Asiz smo stigli u 17 sati i smjestili se u Rivotortu, u prostranu dvoranu u kojoj smo se opuštali ostatak dana.

Ana Stefani Kumrić, Frama Našice

 


OSMI DAN (1. KOLOVOZA): GRECCIO/FONTE COLOMBO

Danas smo se ustali oko 7 sati, te tako započeli naše prvo jutro u Asizu. Nakon doručka, kojeg je pripremila naša vrijedna radna skupina, ukrcali smo se u autobuse te smo se zaputili prema našem prvom odredištu – Grecciu. Tamo smo došli uživajući u prekrasnim pogledima brdovite Umbrije. Nakon napornog uspona, stigli smo u samo svetište koje je obilježeno Franjinom ljubavlju prema Božiću. Uz slobodno vrijeme proslavili smo Boga na slavlju Svete Mise, tijekom koje smo pjevali božićne pjesme i slavili Dijete Isusa. Tamo smo ručali pa smo se zaputili na Fonte Colombo. Na Fonte Colombu smo imali vremena za osamu, te smo razmišljali o tome koliko nam zapravo pravila pomažu u životu. Zanimljivo je kako ove godine slavimo 800. obljetnicu jaslica u Grecciu i potvrde pravila na Fonte Colombu. Za kraj smo se uputili u grad Asiz, obišli baziliku sv. Klare, Chiesu Nuovu te baziliku sv. Rufina. O svakom mjestu nam je progovorio fra Antonio Kirin, OFM. Završili smo obilazak kod bazilike sv. Franje. Zatim smo se uputili na večeru, nakon koje smo se odmorili i krenuli na počinak. Dan je bio dug, naporan, ali iznimno plodonosan i zanimljiv. Obišli smo najljepša mjesta Franjinih puteva, te smo napravili još jedan korak ka upoznavanju sv. Franje. Za kraj, sretan Božić!

Marko Bijuklić, Frama Našice


DEVETI DAN (2. KOLOVOZA): ASIZ – PORCIJUNKULA

Porcijunkulovo nam je započelo buđenjem našeg zbora Blago gluhima“ koji su izveli svoj hit Uzalud vam trud framaši”. Nakon buđenja i obavljene jutarnje higijene izmolili smo jutarnju molitvu časoslova, a potom se uputili prema Asizu. U Asizu smo slavili Misu u bazilici sv. Franje Asiškoga, zajedno s framašima provincije Bosne Srebrene te Splitsko-dubrovačkog i Zadarsko-šibenskog područja, a predslavio ju je fra Mislav Lukačević, OFM. Nakon Svete Mise imali smo priliku obići baziliku. Framaši koji su prvi put na Hodu, ali i framaši koji su više puta bili na Hodu, bili su oduševljeni bazilikom. Nakon obilaska, krenuli smo na ručak u Domus Pacis, gdje smo imali i nagovor o potpunom oprostu kojega smo danas dobili. Nagovor je vodio fra Matija Marijić, OFM. Nakon što je nagovor završio, zaputili smo se pred baziliku Gospe od Anđela kako bi primili potpuni oprost. Emocije framaša i duhovnih asistenata, asistentica i časnih sestara bile su zaista izražene. Svi smo izašli iz Porcijunkule radosna i čista srca neki s gdjekojom suzom u oku, a neki sa slapom u očima. Slavlje potpunog oprosta nastavili smo na trgu rasplesani i raspjevani. Navečer smo se uputili prema našem smještaju u Rivotortu gdje smo večerali i nastavili druženje. Za kraj smo molili večernju molitvu časoslova i otišli na spavanje.

Odjavljujem se.

Izabela Klanica, Frama Našice


DESETI DAN (3. KOLOVOZA): ASIZ/POVRATAK U HRVATSKU

Došao je zadnji dan Hoda. Iako svi sretni zbog potpunog oprosta kojeg smo primili jučer, u samo jutro sustigla nas je stvarnost. Nakon doručka svi smo složno spremili svoje stvari i očistili dvoranu. Poslije utovara stvari, krenuli smo u posljednji obilazak ovog Hoda. Prvo smo posjetili Santuario del Sacro Tugurio di Rivotorto, na punih 5 minuta. Zatim smo se uputili do crkve svetog Damjana. Najprije smo imali priliku za osobnu molitvu i obilazak, a nakon toga smo zajedno molili jutarnju molitvu časoslova. Slobodno vrijeme imali smo sve do Mise u Porcijunkuli. Misu je predslavio fra Vinko Brković, OFM. Tijekom propovijedi fra Vinko nas je podsjetio kako je ove godine osamstota godišnjica od potvrđivanja Pravila. Poslije Mise uslijedilo je otkrivanje ovčica i večera. Svi smo bili presretni što smo imali priliku provesti vrijeme jedni s drugima, ali i tužni što je to vrijeme završilo. Krenuli smo na svoj dugi put punih srca, punih duša i još punijih trbuha. Svi jedva čekamo sljedeću priliku za međusobno druženje.

Tena Božić, Frama Osijek – Tvrđa

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)