Susret Frama Hrvatskih katoličkih misija u Frankfurtu

U Hrvatskim katoličkim misijama u Njemačkoj, u više gradova, djeluje nekoliko mjesnih bratstava Frame. Premda ne pripadaju Hrvatskom nacionalnom bratstvu, u tim su Framama članovi mladi Hrvati iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Poneki od njih preko ljeta, kada se vraćaju u Domovinu, sudjeluju u životima mjesnih Frama iz njihova rodnog kraja.

Podržimo ih svojim molitvama kako bi im Gospodin dao mir i ustrajnost u njihovom djelovanju!


Na redovitom tjednom susretu Frame Frankfurt u petak, 17. veljače 2023., spontano je održan mali područni duhovni kapitul jer su u goste stigli i framaši iz Frame Wiesbaden kao i članovi Frame Hrvatske katoličke misije Würzburg, koja je u nastanku.

Želja za zajedničkim druženjem nastala je u našoj maloj budućoj Frami Würzburg koja ima samo primljenike, a ove godine planiramo održati i prva obećanja. Odlučili smo se posjetiti naše susjedne Frame kako bismo ih bolje upoznali i stvorili što bolje franjevačko zajedništvo.

Nakon nešto više od sat i pol vožnje stigli smo u veliki grad Frankfurt koji nas je već na prvi pogled zadivio svojim velikih zgradama. Okupljanje s ostalim framama bilo je u dvorani kod Hrvatske katoličke župe Frankfurt gdje nas je dočekao duhovni asistent fra Kristijan Šilić, OFM i predsjednica Frame Frankfurt Chiara Klapež. Kad su stigli framaši iz Wiesbadena sa svojom duhovnom asistenticom s. Gordanom Davidović, SSFCR zajedno smo izmolili Večernju. Potom su predstavnici svake Frame govorili što rade na svojoj Frami i koliko ih ima.

Fra Kristijan Šilić nam je uz pomoć prezentacije održao kratki „impuls“ o korizmama koje je obdržavao sv. Franjo. Saznali smo da je sv. Franjo imao pet korizmi u cijeloj godini što je oko 200 dana.

Potom je uslijedila Sveta Misa na kojoj je duhovni asistent Frame Würzburg fra Ivan Penava, OFMConv. propovijedao o Isusu koji nas po krštenju i Svetoj Misi opet ujedinjuje u jedan Božji narod nakon što su se ljudi kod kule babilonske razjedinili u različite jezike. Pozvao nas je da u svakom gradu gdje putujemo uvijek potražimo crkvu jer ćemo u njoj susresti braću i sestre u vjeri, a kod svake franjevačke crkve naići ćemo na zajednicu mladih kojoj se možemo priključiti. I tako ćemo se povezati sa svim framašima i vjernicima u cijelom svijetu.

Nakon Svete Mise upoznali smo i župnik HKŽ-a Frankfurt fra Petra Komljenovića, OFM koji nam je blagoslovio večeru koju je pripremio framaš Ante. Ostatak večeri bilo je ispunjeno veseljem uz zabavne igre koje su pripremili framaši iz Frankfurta. Potezali smo uže, skakali u vrećama, plesali oko stolica, a tko je htio mogao je igrati i stolni nogomet i stolni tenis. Na kraju smo zaplesali i kolo. Mi iz Würzburga smo pozvali sve da dođu u lipnju kod nas kada budemo davali svoje prva obećanja.

framaši Frame Würzburg

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)