XVI. Duhovni kapitul Osječkog područnog bratstva

Cijelim putem do Našica zamišljala sam kakav će biti ovogodišnji duhovni kapitul, jer je prošlogodišnji bio nezaboravan. Osjećala sam se uzbuđeno jer nisam mogla dočekati taj trenutak kad ću vidjeti sve svoje framaške prijatelje i s njima podijeliti taj dragocijeni osjećaj. Za početak smo imali uvodnu riječ koju je održao fra Matija Marijić, OFM, a zatim nam je potpredsjednik Osječkog područnog bratstva Luka Suman pročitao raspored te nas podjelio u skupine.

 

Poslije pročitanih skupina i pravila imali smo molitvu krunice koju je predvodio fra Vinko Brković, OFM i Svetu Misu koju je vodio fra Mislav Lukačević, OFM. Nakon Mise imali smo večeru.  Za večeru smo imali burek i mogli smo birati hoćemo li od sira (prevedeno: sirnica) ili krumpira (prevedeno: krumpiruša). Tu smo se večer svi jako dobro najeli. Poslije večere imali smo uvodni rad po skupinama i bila sam jako sretna sa svojom skupinom. Za upoznavanje smo igrali igru i kroz smijeh sam svima zapamtila imena. Nakon silnog smijanja u skupini imali smo klanjanje koje je vodila sestra Doroteja Krešić zajedno s kandidaticama. Svi smo se udubili u svoje misli i osjetili povezanost s Bogom. Poslije tog posebnog trenutka u 23:00 bio je počinak.

Buđenje je bilo bez stresa i osjećala sam se super i pomalo tužno jer sam znala da je kraj kapitula sve bliže i bliže. No to sam stavila sa strane i pripremila se za dan. Imali smo doručak i onda molitvu časoslova. Poslije jutarnje molitve smo imali nagovor sestre Gabrijele Tee Damjanović koji je bio fantastičan, a zadatak koji nam je dala bio je osama, može li bolje? Raštrkali smo se po crkvenom dvorištu i bilo nas je svuda. Na prvu mi je zadatak bio neuobičajen, ali me toliko oduševio da mi je srce bilo potpuno ispunjeno jer jako dugo nisam doživjela tako nešto.

Poslije ručka i dobro provedenog slobodnog vremena fra Mislav imao je pokorničko bogoslužje. Pričao je o grijehu i njegov nagovor mi je stvarno promijenio perspektivu. Nakon predivnog nagovora imali smo priliku za ispovijed. Poslije smo mi framaši mogli postaviti bilo kakva pitanja, a fratri i sestra Gabrijela odgovorali su na njih. Kroz taj razgovor sam naučila dosta toga, a neke stvari sam samo potvrdila. Poslije pitanja i odgovora imali smo krunicu koju je predvodio fra Vinko Brković, a zatim je uslijedila Sveta Misa koju je predslavio fra Antonio Kirin, OFM. Nakon predivne Svete Mise imali smo večeru , a poslije ukusnog jela imali smo večer bratskog zajedništva gdje smo plesali i jednostavno uživali u prisutnosti jedni drugih. Ta večer je bila prekrasna i svi smo bili zajedno. Novi su framaši vidjeli što je zapravo Frama. Nažalost i tom danu je došao kraj i nakon večernje molitve časoslova otišli smo spavati.

U nedjelju ujutro nisam se željela probuditi jer nisam htjela da ovo prođe, ali sve što je lijepo kratko traje pa tako i naš duhovni kapitul. Prvo smo imali doručak te nakon doručka jutarnju molitvu časoslova. I zadnji nagovor imao je fra Vinko Brković. Njegov nagovor bio je vrlo poticajan i poučan. Meni je završni rad po skupinama bio vrlo emotivan i nisam se htjela rastati od svoje skupine zato što smo se svi jako povezali. Poslije emotivnog posljednjeg rada po skupinama imali smo Svetu Misu koju je predslavio fra Matija. Nakon predivne Svete Mise imali smo ručak, nakon kojega je uslijedio rastanak. Moram priznati, bila sam jako tužna , ali sam se sjetila da su ubrzo obećanja i da ću sve svoje framaške prijatelje ponovno vidjeti.

Dora Stanić, Frama Vukovar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)