Četiri godine nakon

IV: Neka nitko sebi ne prisvaja službu poglavara (Opomene sv. Franje)

„Nisam došao da budem služen, nego da služim (usp. Mt 20,28), veli Gospodin. Oni koji su postavljeni nad druge neka se zbog toga poglavarstva diče samo toliko kao da su određeni na dužnost da braći peru noge. I što se više smućuju ako im se oduzme služba poglavara nego dužnost pranja nogu, to više sebi pribavljaju kese (Iv 12,6) kao opasnost po dušu.“


Četiri godine.

Četiri sam godine imala milost i privilegiju biti poslužiteljica Hrvatskog nacionalnog bratstva.

Od mene si tražio samo da Ti dam ona dva „Prihvaćam“, a onda si Ti meni dao sve ostalo. Dao si mi braću i sestre da me prate na ovom putu. Samo je Tebi poznato koliko je divnih duša obogatilo ovo razdoblje. Dao si mi prijatelje za cijeli život, dao si mi one koji ustraju i kad je teško, one kojima je dovoljan jedan pogled da me razumiju. Dao si mi duhovne asistente koji su me vodili i usmjeravali Tebi, koji su mi pomogli rasti, koji su mi pokazali primjer franjevačke svetosti. Dao si mi OFS, da uvijek iz njihova primjera učim. Dao si mi susrete, Mise, molitve, ispovijedi, zagrljaje, razgovore, sastanke, skupštine, kapitule, proslave i organizacije kako bih u svemu tome našla Tebe. Znaš, mislim da si mi dao čak i malo previše pisanja poziva, izvještaja, molbi i svih onih nekih administrativnih stvari koje mi ne idu čisto kako bi mi pokazao da s Tobom mogu i da na Tebe trebam računati i u najmanjih stvarima. Dao si mi suze, da operu sve moje oholosti kad sam mislila da nešto ovisi o meni ili da ja to trebam sama. Dao si mi neizvjesnosti da me naučiš pouzdanju u Tebe. I da, svaki put, ali baš svaki put, Ti se se pobrinuo za sve. Dao si mi odgovornost, da mi pokažeš da računaš na mene. Hvala Ti.

Hvala Ti što si strpljivo čekao da naučim sve ono čemu si me nakanio poučiti. E da, posbeno hvala što si bio strpljiv s mojom nestrpljivosti i hvala Ti za one koji su bili prava slika Tebe i pokazali mi požrtvovnu i nesebičnu ljubav i blagost, znaju oni koji su. Hvala i za one „Bože, pomozi“ i „Bože, oslobodi“, svi su oni Tvoji, a nekako i moji. Ma budimo iskreni, bila sam i ja (a i sad sam ponekad) ona „Bože, pomozi“ sestra pa nisi odustao od mene. Na toliko Ti toga još imam zahvaliti, zato hvala na svemu, posebno na onom što ja nisam željela, a trebalo mi je.
Nije lako služiti, ali ja ne bih izabrala niti jedan drugi put. Predivno je služiti Tebi i zaista nema ništa ljepše nego znati da sam Tvoja ljubljena kći.

Ana Matić, Frama Zagreb – Majka Božja Lurdska

nacionalna predsjednica Frame od 2018. do 2022.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)