FOTO: XV. nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima Frame

Pod geslom „Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda.“ (Iv 15,5b) održao se XV. nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima Frame. Vijećnici iz mjesnih bratstava okupili su se prošloga tjedna od 29. kolovoza do 2. rujna u Belišću u Slavoniji. Na brojnim nagovorima i radionicama, ali i Svetim Misama, molitvama, klanjanju pripremali su se za novu framašku godinu i služenje u svojim bratstvima. Pročitajte kako su proveli taj tjedan.

Ponedjeljak, 29. kolovoza

Okupljanje framaša i program započeli su u 16.30, ali za mene je sve počelo puno ranije kad smo krenuli na put prema Belišću jer nekoliko je nas framaša putovalo zajedno. Radost i veselje susreta s framašima iz drugih bratstava nije potrebno previše opisivati. Nakon naših pozdrava u 17.30 počeli su i službeni pozdravi i uvod u program. U 18.20 molila se krunica, a u 19.00 bilo je svečano misno slavlje koje je predvodio mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup đakovačko-osječki. Nakon Mise imali smo večeru, zatim u 21.00 prvo, uvodno predavanje o temi „Franjo i gubavac” koje je vodio Ante Čičak, nacionalni voditelj formacije. Istaknuo je da smo dužni brinuti se o svim članovima bratstva, ali najviše o onima zapostavljenima i onima kojima se teško uklopiti. Poslije predavanja imali smo i uvodni rad po grupama (RPG) u kojem smo se upoznali i malo komentirali predavanje. Počinak je bio u 00.00.

Luka Milković, Frama Zagreb – Leopold Bogdan Mandić

Utorak, 30. kolovoza

Drugi dan seminara započeo je u 7.30 buđenjem pjesmom, po starom običaju. Nakon jutarnje molitve i doručka fra Ivica Janjić imao je nagovor o temi „(De)formacija” koji je, vjerujem, koristio svim odgovornim osobama u bratstvu. Poslije rada u grupa i ručka imali smo slobodno vrijeme kada smo se malo odmorili. Radionicu dana vodio je bivši framaš Ivan Školka. Nakon rada po grupama dan smo okrunili krunicom i euharistijskim slavljem. Nakon večere i večernje molitve malo smo se zabavili uz zabavni program koji nam je bio priređen. Na kraju smo se spremili za spavanje i uz malo priče zaspali u našim framaškim vrećama.

Fran Galović, Frama Požega

Srijeda, 31. kolovoza

Dečki su probudili cure pjevajući pjesmu. Spremili smo se za jutarnju molitvu u 8.00, a nakon molitve otišli smo na doručak. Predavanje o temi „Način života” započelo je u 9.15. Predavačica je bila s. Gabrijela Tea Damjanović, SCSC. Nakon predavanja imali smo rad po grupama tijekom kojeg smo razgovarali o načinu kršćanskog života. Potom je tijekom plenuma svaka grupa izložila i ukratko ispričala svoje zaključke. Popodne smo proveli u karitativnom radu. Podijelili smo se u skupine i otišli kod Ukrajinaca, u starački dom i udrugu Zvono. Plesali smo, pjevali i zabavljali se, a zatim smo otišli na krunicu i Misu. Za večeru najeli smo se toplih sendviča i kolača. Potom nam je fra Gabriel Bošnjak ispričao svoje svjedočanstvo, a fra Ivica Janjić imao je kratku meditaciju. Prije spavanja još smo se malo družili, a neki su čak i plesali kolo.
Iva Šantić, Frama Šibenik – Šubićevac

Četvrtak, 1. rujna

Dan je započeo ustajanjem i molitvom jutarnje u 8.00. Nakon toga smo doručkovali i razbudili se uz šalicu kave.

Puni entuzijazma poslušali smo predavanje fra Vinka Brkovića o temi „Iskustvu živog Boga“. Tijekom predavanja fra Vinko nam je objasnio da je iskustvo Boga posebno za svakoga i da se ne treba bojati teških trenutaka u životu jer je Bog i tada s nama i ne napušta nas. Zatim smo se povukli u osamu i razmatrajući tekst evanđelja osluškivali što nam Bog poručuje.

Ručak je bio oko 12.00. Domaćini su nas počastili pečenom gudicom (prasetinom) koja je bila iznimno ukusna i koja nas je uvelike obradovala.

U 16.00 sati slijedio je Lectio Divina, za što nas je pripremio fra Vinko.

U 18.00 molili smo Gospinu krunicu nakon koje je slijedila sveta misa koju je predvodio provincijal franjevaca trećoredaca fra Ivo Martinović.

Nakon Mise slijedila je večera, zatim u 21.00 euharistijsko klanjanje koje je predvodio fra Vinko i na kojem je pjevao zbor sastavljen od nas framaša. Nakon klanjanja imali smo zabavni dio večeri ispunjen smijehom i raznim društvenim igrama (Samuraj, Pero zove Štefa…).

Ante ŠimićFrama Split – Gospe od Zdravlja

Petak, 2. rujna

Zadnji dan seminara bio je nešto ležerniji. Dan smo započeli molitvom časoslova i Svetom Misom koju je predvodio fra Vinko Brković. Nakon Svete Mise uputili smo se na doručak i oprostili s framašima koji su morali ranije ići kućama. Zatim je slijedio grupni rad po područnim bratstvima. Podijelili smo se u dvije grupe: Zagrebačko i Osječko područno bratstvo. U radu po grupama raspravljali smo o nekim stvarima vezanim za naše područje i naša mjesna bratstva. Razgovarali smo o našim formacijama, nekim našim problemima, ali i jedni drugima davali savjete i primjere kako da svi zajedno idemo u boljem smjeru. Zatim je slijedila završna riječ fra Ivice. On je započeo pjesmama i plesom, u svojoj završnoj riječi ukratko se osvrnuo na protekli seminar i na kraju nam je uputio riječi zahvale. Nakon toga slijedio je ručak i naš povratak kućama. Iako dosta umorni, ali u potpunosti ispunjeni, kući smo se vratili u kasnim noćnim satima jedva čekajući da novostečena iskustva možemo prenijeti u naša mjesna bratstva.

Jelena Žinić, Frama Čakovec

fotografije: Frama

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)